A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Sok szülőnek banki hitelt kell felvenni a tanévkezdéshez

via 24 HU

2016. augusztus 10. 11:11 | 7 hozzászólás

A Magyarországi Szülők Országos Egyesületének (MSZOE) közleményében (MTI OS) az iskolakezdéssel kapcsolatos anyagi nehézségekre hívja fel a figyelmet. Mint írják, előfordul, hogy banki kölcsönt kell felvenni a szülőknek, ha ki akarják fizetni az iskola által jogtalanul megkövetelt tanszerek, taneszközök és felszerelések árát.

A szülőkkel vetetik meg, ami az iskolába kell

A pedagógusok munkaköri feladatuknak tekintik, hogy többoldalas listán adnak át (újabban elektronikus úton küldenek ki) a szülőknek, hogy mit vásároljanak össze a tanévkezdésre. A szülőkkel vetetik meg másolópapírt és a krétát is.

Pedig a pedagógus nem dönthet szabadon, hogy mit vetet meg a szülőkkel, mivel az adott tantárgy oktatásához szükséges taneszközök és felszerelések listája, az iskola helyi tantervében van előírva.  “Az e körbe nem tartozó eszközök és felszerelések biztosítása az iskola feladata!” – hívja fel a figyelmet az MSZOE.

Van kedvezmény, kérelmezni kell

Azt is kiemelik, hogy a 20/2012. EMMI rendelet 83. § (2) bekezdése értelmében: A kiskorú tanuló szülőjének írásbeli nyilatkozatát be kell szerezni minden olyan óvodai, iskolai, kollégiumi döntéshez, amelyből a szülőre fizetési kötelezettség hárul.” Még nem találtunk ilyen nyilatkozatot?

Törvény értelmében a tanuló joga, hogy a nevelési-oktatási intézményben, családja anyagi helyzetétől függően, kérelmére ingyenes vagy kedvezményes tanszerellátásban részesüljön, továbbá, hogy részben vagy egészben mentesüljön a törvényben meghatározott, a tanulókat terhelő költségek megfizetése alól.

A kedvezményeket kérelmezni kell. Ne szégyelljék, ha szükségük van rá! – biztatnak.

Aki bővebben is kíváncsi, milyen nehézségeket lát a szervezet az iskolakezdéssel kapcsolatban, az honlapjukon is olvashat erről.

Tovább...


A cikk eredetije: Sok szülőnek banki hitelt kell felvenni a tanévkezdéshez


Hozzászólások

ZSADIzene képe

ZSADIzene
2 éve

Hihihi!!!

Hát eeeegen...
"Lustaság fél egészség!";O)
 

Egyébként az évfolyamtársaim jó része (főleg a fiúk, hihihi!) szintén nem másolták le, sőt, alig-alig jegyzeteltek... És nem dicsekvésként mondom, hanem tényként, kb. a fél évfolyam az én lemásolt jegyzetemből tanult.
Már aki nem elégedett meg a hattyúnyakú osztályzattal...

Azt hiszem, manapság a diákok jó része nem is akar jobbat... MINEK?!
Hogy betanított munkás lehessen egy cégnél 12 órás műszakban, arra elég a kettes is! Mármint még nyolcadikban :(((
Annak elvégzéséhez is kell bankhitel?
Nah neh mán! :(((

 

dmolnar képe

dmolnar
2 éve

Jó neked... Én nem másoltam le, és egy-két hónap múlva találgattam, mi a fenét is írtam ott le.. :0)

ZSADIzene képe

ZSADIzene
2 éve

Hát Katicám, iskolája válogatja!

Én zenegimibe jártam, és a kották bizony apám hivatalnoki fizetéséhez igen drágák voltak, ezért édesanyám kénytelen volt éjjel-nappal a varrógépnél ülni, hogy legyen elég pénz a 3 felsőfokú tanulmányokat végző gyerekeiknek... A bátyus egyetemista volt, igaz kapott tanulmányi ösztöndíjat, de az kellett az egyetemi jegyzetekre, meg az angol szakkönyvekre, mivel fizikus szakra járt, és magyar könyvanyag akkoriban (60-as évek) elvétve akadt, ahogy zeneirodalmi sem volt! Ugyanis!
Szabolcsi Bence (1899-1973) zenetudós akkoriban létesítette Kodállyal a zenetudományi szakot a zeneakadémián, A zenetudományi könyvek akkor jelentek meg jórészt, mikor már lediplimáztam:
Bizony, a tanár előadását írtuk, jegyzeteltük, és abból vizsgáztunk. Akkoriban csúnyúlt el az írásom, mert gyorírást nem tudtam, csak GYORSAN írni, de persze rondán... 
Volt ennek is előnye:
Otthon lemásoltam olvashatóbban a tanárok előadását, és ezzel már egyben meg is tanultam.

 

dmolnar képe

dmolnar
2 éve

nem "bakhitel"... bankhitel... :0)

dmolnar képe

dmolnar
2 éve

A fölött a jövedelemhatár fölött nem kell bakhitel... Hogy azok az eszközök, a gyurmától a tornacipőig kellenek e, vagy sem, azt meg elméletileg kitalálták az okos emberek. Hogy mi ki tudtuk járni anno az iskolát ezek nélkül is (momentán az említettek nekem is kellettek) az annyit jelent, hogy akkor az látszott szükségesnek. Ma meg más. Már ugye ha nem azt akarjuk nekik átadni, amit ötven, hatvan éve átadtak nekünk. 

katicabogar képe

katicabogar
2 éve

Van jövedelemhatár, ami fölött nincs ingyen tankönyv... és abból a jövedelmből még megélni sem tudnak rendesen.

Egyébként - sajnos - nem csak tankönyveket vetetnek a szülőkkel. Sok olyan felesleges (és drága) cuccot, ami nélkül kiválóan ki tudtuk járni az iskolákat és tanulni is tudtunk :(

dmolnar képe

dmolnar
2 éve

Ez egy marhaság.. Már bocs. Mondjuk el tudom képzelni, hogy a kiscsóka nem kap táskát (ma már hátizsákot inkább), meg hasonlókat, mert az valóban a szülő zsebét terheli, mint a ruha, meg a cipő is... De tanszerek? Mikor simán ingyen könyvet kap, ha arra rászorult? A magyar okatásügy valóban vacak, sőt... De nem attól, hogy a szülőnek kell krétát vennie (nem kell, hacsak nem zsirkrétát a rajzoláshoz a saját gyereke számára).