Szerkesztők ajánlják Valamiért valamit
A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Soha nem kötöttek annyian bejegyzett élettársi kapcsolatot Magyarországon, mint tavaly

via 24.hu

2018. július 8. 10:07 | 0 hozzászólás

A bejegyzett élettársi kapcsolat még mindig jóval keveseb joggal jár, mint a házasság, szerencsére mégis egyre többen felvállalják egymást - és magukat is.

Légüres térben élnek a bejegyzett élettársak Magyarországon. Kapcsolatukat a törvény elismeri, sőt, bizonyos jogok és kötelezettségek tekintetében már-már családszerűnek tűnnek, valójában azonban csak a bürokrácia üres gesztusait gyakorolhatják. Gyermeket nem fogadhatnak örökbe közösen, mesterséges megtermékenyítésben nem vehetnek részt.

2009 óta Magyarországon a 18 év feletti, azonos nemű párok is elismertethetik kapcsolatukat a törvény előtt, ez az úgynevezett bejegyzett élettársi kapcsolat. A Központi Statisztikai Hivatal idén áprilisban publikált adatai szerint a jogi intézmény bevezetése óta tavaly döntöttek mellette a legtöbben, összesen 87 pár kötötte össze az életét:


A 2009-es évre csak féléves adat van, mivel az év közepétől nyitották meg ezt az opciót. A bevezetés után nagy lendülettel járultak az azonos nemű párok az anyakönyvvezető elé, még 2010-ben is kitartott a lelkesedés, azonban 2012-2013-ban jelentősen visszaesett a bejegyzési kedv. 2014-ben viszont ismét egyre többen döntöttek kapcsolatuk törvényesítése mellett, a növekvő tendencia pedig tavaly csúcsosodott ki.

A jelenség hátterében — ahogyan a heteroszexuális párok esetében is — az állhat, hogy a kormány anyagilag honorálja, ha a szerelmesek törvényesítik a kapcsolatukat. A bejegyzett élettársaknak is jár a friss házasok adókedvezménye, ha pedig valamelyik fél gyermeket nevel, akkor az utána járó családi adókedvezményt is megoszthatja a pár. 2016 júniusában derült ki, hogy a gyermeket nevelő bejegyzett élettársak is igényelhetik a családi otthonteremtési kedvezményt (CSOK), sőt: a jövőben vállalt gyerekekre is ugyanúgy jár a támogatás, mint a heteroszexuális családoknál.

Tovább...


A cikk eredetije: Soha nem kötöttek annyian bejegyzett élettársi kapcsolatot Magyarországon, mint tavaly


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges