Szerkesztők ajánlják Meghalt Baló György
A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Sírás, átkozódás a patikákban: az orvosokat nem érte utol a recept felírásról szóló változásáról híre

via Népszava Online

2019. január 7. 11:15 | 1 hozzászólás

„Január eleje óta számos esetben okozott drámai helyzetet, hogy a családtagok emiatt nem tudták kiváltani a súlyosan beteg hozzátartozójuk orvosságait.” Megint sikerült úgy törvénykeznie a Fidesznek, hogy „csak” az érintettek érdekeinek nem felel meg, mivel velük megint nem beszélt.

Az orvosokat nem érte utol a recept felírásról szóló jogszabály január elsejei módosításának híre, és ez komoly zavart okoz a gyógyszertárakban. Bár a friss hosszabbítás nyomán ez év végéig még kötelező felírási igazolást vagy receptet is a beteg kezébe adni, sok orvos enélkül engedi el a páciensét. Ez aztán a kiváltásnál okoz gondot, hiszen az elektronikusan felírt szereket a gyógyszerész kizárólag magának a betegnek adhatja ki. Január eleje óta számos esetben okozott drámai helyzetet, hogy a családtagok emiatt nem tudták kiváltani a súlyosan beteg hozzátartozójuk orvosságait.

Így járt az az asszony is, aki a budai bevásárló központ patikájában percekig hasztalan könyörgött a gyógyszerésznek. Daganatos apjának jött a fájdalomcsillapítóért, és az ünnepek alatt összeszedett tüdőgyulladására ható készítményekért. A nő hozta az apja e-személyijét, meghatalmazást két tanú aláírásával, hogy megbízta lányát a gyógyszerek kiváltásával. Felírási igazolása, receptje azonban nem volt, azt nem kapott az orvostól. A gyógyszerész viszont enélkül a bizonylat nélkül nem adhatta ki a készítményeket. Az asszony egyre dühösebb lett, nem értette, mi a fene történik itt. Apja képtelen felkelni az ágyból. Erős fájdalmai vannak, az pedig létkérdés, tüdőgyulladására megkapja-e a gyógyszereket, ráadásul a nő azt sem tudja, mikor rendel megint az orvos, aki rendelte a pirulákat. A patikus hiába ismételte: együtt érez, de mást nem tehet: vagy a beteg megy oda, vagy visznek receptet. Csak ebben a budai patikában naponta többször ismétlődik ez a jelenet. Nem ritka a sírva-átkozódás – mondja lapunknak a gyógyszerész.

Tovább...


A cikk eredetije: Sírás, átkozódás a patikákban: az orvosokat nem érte utol a recept felírásról szóló változásáról híre


Hozzászólások

Kataaa képe

Kataaa
2 hónapja

Így izgalamsabb a  dolog, valami újat kitalálnak, oszt  nem gondolják végig, hoigy  is kellene  zökkenőmentesen  élesben gyakorolni.