Szerkesztők ajánlják Valamiért valamit
A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Senki sem aggódik annyira az egészségügy miatt, mint a magyarok

via Ténygyár.hu

2018. szeptember 2. 15:55 | 1 hozzászólás

"...egyetlen államban sem aggódnak annyira az egészségügy helyzete miatt, mint Magyarországon: nálunk tízből hét ember említette a legsúlyosabb három probléma között a gyógyulás feltételeit."

  • Mi aggasztja a világot? – erre a kérdésre kereste a választ az Ipsos közvélemény-kutató
  • A magyarok az egészségügy, illetve a szegénység miatt aggódnak jobban, mint bárki más
  • Többségünk nem fél viszont a bevándorlástól és a terrorizmustól


Katasztrofális helyzetben van az egészségügy a magyarok szerint – erről árulkodik az Ipsos 28 országban végzett reprezentatív felmérése. A közvélemény-kutató cég szerint egyetlen államban sem aggódnak annyira az egészségügy helyzete miatt, mint Magyarországon: nálunk tízből hét ember említette a legsúlyosabb három probléma között a gyógyulás feltételeit. A kutatás arról tanúskodik, hogy nincs más olyan ország, ahol ennyire súlyosnak tartanák az emberek az egészségügy helyzetét, 40% feletti arányt is csak három államban (Lengyelország 56%, Brazília 45%, Egyesült Királyság 44%) mértek. A világ, illetve a felmérésben részt vett 28 ország lakosságának összesen kevesebb, mint negyede (24%) sorolta az egészségügy állapotát a legsúlyosabb gondok közé, világosan látszik tehát, hogy a magyarokat kirívóan aggasztja ez a téma.

Hasonlóan egyébként a szegénységhez és a társadalmi egyenetlenségekhez, amely a magyarok 57%-a szerint tartozik az ország súlyos gondjai közé – ennél többen csak a valóban kirívóan egyenlőtlen Oroszországban (64%) érzik gondnak az elszegényedést és a növekvő vagyoni különbségeket. Érdekes, hogy a szegénység meglehetősen kevéssé aggaszt olyan országokat, mint a gazdag és nagyon kiterjedt szociális rendszerrel rendelkező Svédország, a gazdag, de nagy különbségeket felvonultató Egyesült Államok, valamint az olyan egyenlőtlen államokat, mint Malajzia. Ezzel szemben például az erős jólétben élő németek 45%-a tartja problematikusnak az elszegényedést saját hazájában – igaz, a magyaroktól így is több mint 10 százalékkal maradnak el.

Bár a 2018 áprilisi választási eredmény nem ezt sugallja, a magyarok általában is igen elégedetlenek azzal, amilyen irányba Magyarországon mennek a dolgok. Azzal, hogy a magyarok mintegy háromnegyede (74%) szerint rossz az irány, jócskán megelőzzük a világátlagot (56%), és csupán Brazília, Peru és Dél-Afrika lakosai látják borúsabban a helyzetet. Ezzel szemben a szemünk előtt világhatalommá váló Kínában a fokozódó elnyomás ellenére is 91% elégedett, ahogy Szaúd-Arábia, Dél-Korea, Malajzia, Szerbia, Chile és Kanada lakóinak többsége is azt gondolja, hogy jó irányba haladnak a dolgok az országában.

Általánosságban elmondható, hogy a fejlett országokban nem túl jó a közhangulat. A fent említett Kanada és Dél-Korea mellett még az olaszok látnak pozitív tendenciákat, akik Giuseppe Conte miniszterelnökké választásának hónapjában 13 százalékkal lettek elégedettebbek, mint egy hónappal korábban voltak. Nemcsak Olaszországban, hanem Mexikóban is a választási eredmény lendített az elégedettségen, kérdés persze, hogy a populista kormányfők meddig tudják fenntartani ezt a számukra kedvező állapotot.

Tovább...


A cikk eredetije: Senki sem aggódik annyira az egészségügy miatt, mint a magyarok


Hozzászólások

Kataaa képe

Kataaa
7 hónapja

Persze, hogy  aggódunk, egyre  több áldozata van a magyar egészséügy állapotának. Orvos, bereg, ápoló egyaránt szenvedője. Van egy érzésem, hogy  a következő választára tevezik az egészségügy robbanászerű javulását, oszt  majd  verik a mellüket, hogy  mi megcsináltuk. A  baj, hogy  addig nem marad orvos, még  embeser sme nagyon. :(