A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Senki se becsülje le az Európa vezetésére készülő Orbánt!

via 168 Óra Online

2018. szeptember 14. 11:03 | 0 hozzászólás

„…bármilyen értelmes alkotmányos rendszerben ez a típusú hatalomkoncentráció teljesen illegális lenne. Magyarország azonban nem alkotmányos rendszer” – mondja Scheppele.

– Orbán Viktor lesz Európa új vezetője?

– Pontosan ez Orbán Viktor célja. Ő lett a hangja a bevándorlás-ellenes erőknek Európában, és úgy tűnik, azt hiszi, létrehozhat egy új európai pártot, amely kihívást jelentene az Európai Néppárt (EPP) számára az uniós intézmények dominálásában. Már ki is vívhatott egy engedményt ezzel Angela Merkeltől, hogy cserébe az európai színpadon ne nyomja le az EPP elsődleges szerepét az európai intézményekben. A múlt héten ugyanis Merkel támogatásáról biztosította az EPP európai bizottsági elnöki posztjáért ringbe szálló Manfred Webert, aki közismert támogatója Orbánnak. Tehát igen, Orbánnak egyértelműen van keresnivalója Európa átalakításában. Senki ne becsülje alá, hogy mire képes, ha úgy dönt, hogy egy politikai célra koncentrál.

– Milyen alkotmányos helyzetet lát Magyarországon Orbán harmadik kétharmados parlamenti többségének megszerzése után?

– Orbán, most úgy tűnik, hogy mindenféle félelem nélkül haladhat tovább két hazai célja felé. Az egyik a rezsimje megszilárdítása egy még centralizáltabb formában, a másik személyre szabottan támadni az ellenzék utolsó megmaradt forrásait.

Az első cél esetében úgy tűnik, Orbán még inkább az ellenőrzése alá akarja vonni a kulcsfontosságú intézményeket, lehetőleg egyre kevesebb ember bevonásával. Pletykálják például, hogy központosítani akarja az ellenőrzést az „ő” médiája felett, ahogyan a Pintér Sándor alatt működő, új „biztonsági kabinet” révén már megtette ezt a biztonsági szolgálatokkal. Eddig talán azért, hogy megzavarja a kritikusait, olyan rendszerben kormányzott, amelyben a központosítás és az ellenőrzés csak a színfalak mögött működött, ám a médiumokban, a biztonsági szervekben és a civil szervezetek körében ez még mindig sokféle hangnak teret engedett. Most a hatalom megszilárdítása már nyíltan zajlik, ezzel minimálisra csökkenti a kockázatát az olyan eseteknek, mint amelyeket Orbán annak révén szenvedett el, amikor Simicska Lajos és a belső köréből mások elhagyták, és azzal fenyegetőzhettek, hogy kárt okozhatnak neki. Orbán okult ezekből az esetekből, már egyre kevesebbekre bízik egyre nagyobb felelősséget, és azt is látni, hogy kialakult egy új belső kör, amely kegyetlen és az egész vagyonát kizárólag Orbánnak köszönheti.

A második cél érdekében, most, hogy Orbán irányít szinte minden intézményt, ami számít, utánamegy egyéneknek. Az ellenségekről közzétett lista a Figyelőben az egyik jele volt ennek, de van sok-sok más is. Orbán mostanra kialakított egy titkos hírszerző hálózatot, hogy az meg tudja mondani neki mindenkiről, milyen eszközökkel és kapcsolatokkal rendelkezik. A miniszterelnök pedig arra használja ezt a személyre szabott tudást, hogy megcélozza azokat, akiknek még mindig lehetősége lenne károsítani az uralmát, vagy megszegni a szabályait. Várhatóan sokan távoznak  majd Magyarországról, s nemcsak Orbán nyilvános kritikusai, hanem azok az oligarchák is, akik nem kapnak kiváltságos helyet a szűkülő belső körben.

Tovább...


A cikk eredetije: Senki se becsülje le az Európa vezetésére készülő Orbánt!


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges