A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Semjén Zsolti ezt is elintézte

via Stop

2015. október 25. 11:27 | 0 hozzászólás

Szeptemberrel kifulladt a tavaly ősszel kötelezővé tett online kasszák jótékony hatása - állítják a szakemberek.

A nemsokára megjelenő októberi adatok festhetnek majd reálisabb képet a 2015-ös kiskereskedelmi forgalomról. Jövőre - a GDP várható csökkenésével együtt - a bevásárlások növekedésének mértéke is csökkenhet az idei esztendőhöz viszonyítva.

A vasárnapi zárva tartás hatása meglehetősen vegyes képet mutat. A kormányzat ugyan azt sulykolta propagandájában, hogy az intézkedés a kisboltokhoz tereli a forgalom jelentős részét, ám a gyakorlat ezt az állítást nem igazolta. A multik alig, vagy egyáltalán nem veszítettek a forgalmukból, míg jó néhány kisvállalkozás nehéz helyzetbe került.

A lapunknak nyilatkozó Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára elismerte, hogy a vasárnapi zárva tartás idén március 15-i bevezetését követően a szakemberek akár 15 ezer kereskedelmi dolgozó elbocsátásával is számoltak. A létszámmozgások alapján azonban kiderült, hogy augusztusig 1500 munkavállalót küldtek el a kiskereskedelemből. Azt azonban még nem lehet tudni, hogy az év végére mekkora lesz ez a szám? Az üzletek főként a részmunkaidős kismamáktól s nyugdíjasoktól és a diákoktól váltak meg. A végleges összegzés azért sem történt meg, mert azt még nem lehet tudni, hogy az üdülőkörzetekben, például a Balaton parti településeken a nyári szezon végével hány kiskereskedő volt kénytelen elbocsátani az alkalmazottját, amire a vasárnapi zárva tartás miatt kerülhetett sor, mert nem sikerült annyi tartalékot felhalmoznia az üzlet tulajdonosának, amennyiből ősztől tavaszig is kigazdálkodhatná a kisvállalkozó a munkavállalója bérköltségét. Mint emlékezetes hiába fordultak a kormányzathoz például a Balatoni Szövetség mellett az ellenzéki szakpolitikusok is, hogy legalább azon az előíráson könnyítsenek, hogy vasárnap kizárólag a tulajdonos, illetve kisegítő családtagja állhat a pultok mögé, a kérésük süket fülekre talált.

Tovább...


A cikk eredetije: Semjén Zsolti ezt is elintézte


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges