A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Sem Paksról, sem az állami luxusfizetésekről nem lehet népszavazást tartani

via 168 Óra Online

2017. június 23. 09:54 | 13 hozzászólás

Újabb népszavazási kérdések hitelesítését tagadta meg a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) csütörtöki ülésén, a kilenc kérdést ugyanaz a magánszemély nyújtotta be.

  • Az első kérdés arra vonatkozott, hogy minden, Magyarországon 2018. január 1. után üzembe helyezett atomerőművi blokkot legkésőbb az üzembe helyezést követő 180. napon végleg üzemen kívül helyezzenek – írja az MTI. Az NVB ezt egyhangú döntéssel azért nem hitelesítette, mert a kérdés a paksi bővítésre vonatkozik, erről pedig nemzetközi szerződés rendelkezik, amiről nem lehet népszavazást tartani. Emellett a népszavazási kérdés alaptörvény-módosításra is irányul, ami szintén nem lehet. A kérdést egyben megtévesztőnek tartotta a testület, mert a népszavazás kötőereje három év, vagyis az már nem kötné az Országgyűlést, amikor az új paksi blokkokat üzembe helyeznék.
  • A második kérdés arra vonatkozott, hogy minden olyan felsőoktatási intézmény, amelynek állami elismeréséről döntött az Országgyűlés, a felsőoktatásról szóló törvényben meghatározott feltételek szerint működhessen. Az NVB egyhangú döntéssel tagadta meg a hitelesítést, részben azért, mert a hivatkozott törvény már öt éve nincs hatályban, ráadásul a kérdés azt a látszatot kelti, mintha a választópolgár a külföldi egyetemekkel kapcsolatban hozhatna döntést.
  • A harmadik kérdés azt kívánta elérni, hogy legfeljebb havi bruttó kétmillió forint javadalmazásban részesülhessenek a nemzeti vagyonról szóló törvényben meghatározott cégek alkalmazottai. Az NVB 7:3 arányban megtagadta a hitelesítést, többek között azért, mert sem a javadalmazás, sem a foglalkoztatási jogviszony pontos tartalma nincs törvényben rögzítve.

Tovább...


A cikk eredetije: Sem Paksról, sem az állami luxusfizetésekről nem lehet népszavazást tartani


Hozzászólások

ZSADIzene képe

ZSADIzene
1 éve

Hát kedveseim, ez igen érdekes blog lett a maga 60 hozzászólásával!
Így leget eljutni Pakstól a VOLT finnugor nyelvcsaládig! :DDD

Jómagam maradok az eredeti véleményemnél, ha megköveznek, akkor is:
SEM BIZONYÍTANI, SEM CÁFOLNI ILYEN TÁVLATBAN NEM LEHET AZT, MILYEN NYELVEN BESZÉLTEK AZ ŐSEINK!

A lényeg: BESZÉLTEK már a magyarok egymással, és nem morogtak, mint ezek:

https://www.youtube.com/watch?v=ypEaGQb6dJk

2001: A Space Odyssey - The Dawn of Man 
2001-es Űrodyssea - Az emberiség hajnala

Kedves Dmolnár, erre a filmre gondoltál, hogyan "beszélgettek" egymással az ősemberek? Tudod, mikor meglátták a monolitot...

Kedvenc filmem!

A 7. percnek két tanulsága van számomra:
1. Felfedezték a KÉZHASZNÁLATOT
2. FELFEDEZTÉK A SZERSZÁMOT
3. FELFEDEZTÉK AZ ÖLÉST!

Azonban az ölés a túlélést is jelentette, mert ez megmaradt emberként is bennünk (vadászzsákmány -> evés). 
 

 

ZSADIzene képe

ZSADIzene
1 éve

Kedves vitatársaim!
Tud valaki még egy olyan eredete után kutakodó népről (Ceausescu Romániája kivételével), mint a magyarok?!

Mert jómagam ezt már nagyon uncsi!
Hijába no, nem vagyok magyar... legfeljebb kun!
Apám, anyám a Kunságban született.

De tán nem is nagyon érdekes ez, honnét származom.
"Vagy, aki vagy: Se kicsi, se nagy!
 

plalyA képe

plalyA
1 éve

Kedves Kirschner!

Ez igen – ezt aztán jól sikerült összehozni. Elismerésem.

A demokrácia nem azt jelenti, hogy mindenki egyetért az ország fejlődési irányával és teljes mellszélességgel kiáll a hivatalban levő kormány mellett. Csak a többség.”

Bámulatos. Szóval a véleményed szerint a demokrácia az a többség uralma a kisebbség felett. Vagy esetleg a kisebbség uralma a többség felett? Vagy, hogy is van ez?

Felhívnám nagybecsű figyelmedet az alábbi dologra. A demokrácia az nem államforma – még abban az esetben sem ha Arisztotetlés azt mondta róla. És a legkevésbé sem Kormányzati forma. A demokráciának mi köze a kormányzáshoz? Semmi? Vagy fordítva: Milyen összefüggést vélsz felfedezni egy ország kormányzása és a társadalom által elfogadott normák között? Milyen összefüggést vélsz felfedezni egy ország kormányzási formája és az adott ország termelési módja, netán gazdaságirányítási rendszere között?

Ha mondjuk, alkotmányos monarchia a kormányzati forma, az milyen demokráciát eredményez: liberálisat, szocialista, vagy netán fasiszta demokráciát kedves Kirschner. Ugyan már. A demokráciához nincs szükség az államra - ezt a gyakorlatban be is bizonyították - mondjuk jó pár 100 évig.  Kiválóan tudta a demokrácia vezetni a társadalmat anélkül, hogy az államra szüksége lett volna.  Mit szólsz te ehhez: Gondold el nem voltak pártok, meg Kormány sem volt, és működtek a demokrácia intézményrendszerei, diktatúrái (amelyek, nem azonosak a te általad vizionált diktatúrával) és milyen ragyogó volt évszázadokon keresztül. Ment minden a maga rendes kerékvágásában. Ott nem volt probléma, hogy a többség vagy a kisebbség ért egyet a kormánnyal (ugyan is nem volt kormány) Csak aztán jött néhány sekrestyés …….

ZSADIzene képe

ZSADIzene
1 éve

Hát most jól megnevettettél, Kirschner!
A "baracklekvárzsibbasztó demokrácia" szóról jutott eszembe, melyik a leghosszabb magyar szó:
ELKÁPOSZTÁSÍTOTTALANÍTOTTÁTOK! :DDD

Hogy milyen a demokrácia?
Milyen volna?! RELATÍV, mint minden...
Ami nekem demokrácia, az Neked diktatúra, és fordítva...
Olyan relatív tehát ez is, mint a VILÁGOS!
Az is relatív ugyebár, mert a ha hajnalodik, hiába van világos az éjjelihez képest, mégis sötét van a nappali fényhez képest.

Stimt, Kirschner?:DDD
Akkor most melyikőnket zavarjuk el? Egymást?!
De nincs hová! ;o(

Mert még ha a Föld lepény alakú lenne... De ilyen göfe gömbbel mit kezdjünk? Bármerre futunk, mindig fennáll a veszélye a találkozásnak! :P

 

kirschner képe

kirschner
1 éve

A demokrácia nem azt jelenti , hogy mindenki egyetért az ország fejlődési irányával és teljes mellszélességgel kiáll a hivatalban levő kormány mellett. Csak a többség. Zajos kisebbség mindig lesz , de jól tudjuk meddig nem hallatszik fel a kutyaugatás. Azután ha a többség leváltja a kormányt , az új kormányt is fogja bírálni egy zajos kisebbség. Tapasztalat : minél kisebb egy zajos kisebbség hazai támogatottsága annál zajosabb és annál inkább külföldi támogatásra alapozza a működését. ( természetesen nem ingyen )

Ha a demokrácia kezd rosszul működni és a választók nem akarják vagy nem tudják megjavítani , a vezetők pótcselekvés gyanánt mindenféle jelzőket akasztanak rá. Ezzel próbálják elfogadhatóvá tenni a balfékségüket. Pl.: szocialista demokrácia , liberális demokrácia , fasiszta demokrácia , rabszolgatartó demokrácia , baracklekvárzsibbasztó demokrácia . . . und so weiter. A választók előbb-utóbb megunják és elzavarják az ilyen demokrácia cimkézőket.

 

plalyA képe

plalyA
1 éve

Kedves Kirschner!

neked is azt tudom csak írni amit a Zsadinak írtam. Nincs olyan hogy ilyen meg olyan népszavazás a demokráciában. Csak népszavazás és népi kezdeméynezés van . Ezt az egész Ügydöntő meg nem ügydöntő népszavazásosdit kifejezetten csak is azért találák ki hoyg elkenddőzzék a valóságot, nevezetesen azt a téynt, hogy kapitalizmus meg a demokrácia egymást kizáró fogalmak.

Próbálkozzál mondjuk - hogy is hívtad véleménynyilvánító népszavazást kezdeményezni Magyarországon a  tulajdon és elosztásviszonyokról, vagy mondjuk a Költségvetésről. Nem lehet semilyen népszavazász ezekről kezdeményezni ugyan is tiltja az Alkotmány( Alaptörvény)  Azaz a legfontosabb gazdasági kérdésekben semilyen néven nevezhető népszavazást, népi kezdeményezést , nem lehet tenni. Vagyis a demokráciának az az elve már is megsérült, hogy bármiről lehessen népszavazást népi kezdeményezést tenni, azaz a népfelség elve korlátozva van. Ha pedig korlátozva van akkor az már nem demokrácia, akármilyen módon teszik azt meg.

Persze tudom, hogy ez neked héber, de ez van. Akár tetszik akár nem. Ezért írtam, azt, amit írtam, hogy az a demokrácia amit a kapitalizmusban mindenféle melléknévvel ellátnak, az nem demokrácia, hanem a hatalom hegemon projectjének és irányítsi sémájának legitimációs folyamata és nem más. Semmi köze a demokráciához - bár ezt szerintem te nem fogod megérteni- jobboldali beéllítódásod ezt nem is engedi meg.

 

plalyA képe

plalyA
1 éve

Kedves Zsadi!

Nem kell szégyenkeznedsemmiért sem.

Ugyan is az a gond, hogy ezeket a dolgokat az akkori ideológia miatt nem lehetett leírni. AZ Ordo marxizmus-leninizmus az éppen olyan káros mint a  jobboldali ideológiák. Már pedig az állami ideológia akkoriban bizony az ordo marxiasta - leninista megközelítés volt, amely  hogy úgy mondjam, kissé félre vezette az embereket. Akkor az ideológia  Szu  nagyhatalmi törekvésit szolgálta ki, és bizony azok akik ezt nemkövették, azok "ideológiai ellenségek" voltak

Hovatovább nem mondok mást mint a Makarenkói Közösségelmélet ami sajnálatos módon  a Szovjetunióban de Magyarországon is alapja lett az "átnevelő " táboroknak meg az "osztályidegen" megközelítésnek 

Másrészről ha áttanulmányozod azt a bizonyas  négy szösszenetet ott azt is megtalállod hogy miért volt szükség a Periklészi demokráciát felváltani az Ókori Görögországban állammmal és az állam hogyan fejlődött az idők folyamán.  A Platoni, Arisztotelészi államfelfogástól Szent Ágoston, Aquinói Szent Tamás, Machiavelli, Mosrus Tamás, Bodin Russeau, Hobbes Locke államfelfogásai de írtam az utópisztikus felfogásokról is pl.Huxlay és Orwel államfelfogásáról is. Illetve az ötödik rész amely egy kicsit a jővőre néz az Új szocializmus felé címet kapta 

Jó olvasgatást kívánok és ha valamit nem értesz- belátom ám hogy ezek nem olyan köbnnyü dolgok akkor csak írj bátran és megbeszéljük Ok.

ZSADIzene képe

ZSADIzene
1 éve

Na persze Kirschner!
Mári néninek Tokodon VAN kiváló társadalomtudományi ismerete, Ha.Ha.Ha!...
"A demokráciánál jobb államvezetési formát még nem találtak fel." - írod.
Ez bizonyára így is van.
DE!
Kérdésem:
1./ Tudsz ilyen országról valahol a Földgolyóbisunkon?!
2./ HOL élsz Te?
Ha itt, akkor HOVÁ szavaztál? 
Nem gondolod, hogy Neked is el kéne innen menni?
Hisz - szavaiddal élve! - közpénztolvaj maffiózókra van bízva az ország vezetése!
Még akkor is így van ez sajnos, ha majdnem fele nem őket szavazta meg. De EGYETLEN többletszavazat is többséget jelent a matematikai törvénye szerint.
 
Tudod Madáchot:
"Milliók EGY MIATT!"

Továbbá:
Jelenleg NINCS tudomásom szerint valóságos demokratikus ország sehol a Földön. Tehát NINCS hová menekülni!

Ez az igazi tragédia!:(((
 

ZSADIzene képe

ZSADIzene
1 éve

Kedves PlalyA!

Igen, megkaptam, nagyon köszönöm! :)
És be kell, hogy valljam, kellőképpen pofára is paccsantam!
Hogy egy magát baloldaliként számontartó valaki ekkorát tévedjen, mint én?!
Hát szégyellhetem magam!:(((

Különben is meg KELL kövesselek, kedves PlalyA!
Ugyanis ha rámegyek az oldaladra, OTT Te alaposan kifejtetted már a DEMOKRÁCIA mibenlétét egy négy részes blogban kb. egy évvel ezelőtt, csak én - más érdeklődés miatt (akkoriban éppen "világvége hangulatban" lévén, az UNIVERZUMMAL kapcsolatos könyveket olvasgattam, mint Barrow, Hawking, Paul Davis) bizony eléggé el nem ítélhető módon (!) a TE írásaidat sajnos nem olvastam.
De ígérem, igyekszem ezt pótolni, mert belátom, RÁM FÉR!!!

Te bizonyára emlékszel még az Amőbáról FILO fórumtársunkra, aki filozófia tanárként végzett a Szu-ban. Nos, én találkoztam vele kb. tíz évvel ezelőtt, és kaptam tőle ajándékba egy kis könyvecskét az ÁLLAM szükségszerű kialakulásáról még az ókori görögöknél, el is kezdtem olvasni annó, de nehéznek találtam, most meg nem lelem a könyvecskét! :(((
Pedig meg kell lennie, nem dobok el semmit, főleg könyveket nem, csak itt annyi könyv van már, hogy nem tudom hová tenni őket, így kész katasztrófa, ha valamit keresnem kell...

Mégegyszer köszönöm a részletes magyarázatot, és MINDENKINEK, akinem olyan hiányosságai vannak az állam és társadalmi témákban, mint nekem, ajánlom, olvassa PlalyA blogjait:
http://kapcsolat.hu/profil/plalya

Jóéjt Neked, és kellemes hetet mindenkinek!
Zsadi
 

plalyA képe

plalyA
1 éve

Kedves Zsadi!

A választ priviben kapod meg- vagy kaptad meg nem tudom átment-e már

kirschner képe

kirschner
1 éve

Ha népszavazásról beszélünk  meg kell különböztetni az ügydöntő és a véleménynyilvánító népszavazást. Véleményt nyilvánítani bármiről lehet. Aztán ha az ország vezetése rá sem hederít hát majd jól kiszavazzák őket a következő választáson. ( vagy nem ) Az ügydöntő népszavazás már kényesebb dolog , a kevés információval és/vagy szaktudással rendelkező választókat (ilyen a lakosság döntő többsége ) nagyon meg lehet vezetni. Tehát a szaktudást és széleskörű tárgyi tudást igénylő dolgokban nem célszerű ügydöntő népszavazást tartani.

A demokráciánál jobb államvezetési formát még nem találtak fel. Természetesen hátránya ennek is van. Felnőtt , gondolkodó , felelős állampolgárokat igényel , akik képesek átlátni cselekedeteik következményeit. Akik látják az összefüggést a négyévenkénti szavazataik és életkörülményeik alakulása között. Magyarul : akiket nem lehet megvenni pár kiló szavalejárt farháttal-száraztésztával , szép igéretekkel , hazafias szólamokkal. Akiknek a memóriája 1 hónap után nem törlődik. A magyar lakosság pedig nem ilyen. Ha magyarországon a demokrácia rosszul működik akkor nem azt a következtetést kell levonni , hogy a demokrácia rossz , hanem azt , hogy a magyarok ilyen demokráciát tudnak csinálni maguknak. Erre telik a tehetségükből.

Megoldás mindenre van. Ha a választópolgárok sorozatosan mindenféle közpénztolvaj maffiózókra bízzák az ország vezetését , hát el kell onnan menni. Minél gyorsabban. Akik maradnak meg örüljenek egymásnak és a maffia típusú politikusaiknak.

ZSADIzene képe

ZSADIzene
1 éve

"Demokráciát a jobboldalon soha és semilyen körülmények között nem tudnak kiépíteni- ahhoz meg kellene változni a szemléletüknek, akkor viszont nem lennének jobboldaliak."

Kedves PlalyA!

Én úgy emlékszem, 1990-ben "elfelejtették" felvilágosítani az "első szabad választáson" részt vevő magyar népet, hogy ha nem a szocikra szavaznak, akkor bizony KAPITALIZMUSRA fognak szavazni.

És ha jól tudom, addig MAGYAR NÉPKÖZTÁRSASÁG voltunk, melynek államformája népi demokrácia.
Először ebből eltűnt a NÉPI szó, majd megszűnt a demokrácia is.
Mert a kapitalizmusban - tudtommal! - NINCS demokrácia, mint államforma, hisz a kapitalizmus jobboldali, nemde?!

De lehet, hogy ezt csak az én zenész fejem tudja így?

 

plalyA képe

plalyA
1 éve

Egy demokráciában mindenről lehet, szabad és kell népszavazást tartani. Ahol a gazdasági vagy társadalmi kérdések nem tárgyai a népszavazásnak, népi kezdeményezésnek ott demokráciáról nem lehet beszélni.

A demokrácia nem egyenlő a hatalomgyakorlássalés a politikai haszonelvűséggel még akkor sem ha az egész jobboldal , egyházastól, horhystól és hangos komenistázástól  támogatottan ezt hangoztatja.

Ugyan is az a demokráci lettl légyen akármilyenmellékneve( polgári demokrácia liberális demokrácia, deliberatívdemokráci ) nem demokrácia hanem a hatalmon lévők hegemon projectjének és irányítási sémájának a legitimációs folyamat amely uralommáválik.

a kapitalizmusban nem lehet demokrácit kiépíteni pontosan azért mert a legitimációs folyamat amely a hatalomgyakorlást és politikaihaszonelvűséget igazolja nem része a demokráciának. A sok jobboldali elvarázsolt emberkének erre már rá kellett volna ébredni- de hát ez Magyarország és itt minden lehetséges még annak az ellenkezője is. ne is várja senki sem hogy az NVB bármilyen gazdasági vagy társadalmi kérdést amely érinti a legitimációs folyamatot, a hegemon projectet és irányítási sémát - majd hitelesíti az aláírásokat és népszavazást engedélyez - ez csak kóbor jobboldali  emberkéknek a vágyálma. 

Demokráciát a jobboldalon soha és semilyen körülmények között nem tudnak kiépíteni- ahhoz meg kellene változni a szemléletüknek, akkor viszont nem lennének jobboldaliak.