A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

S az Úr a hetedik napon megpihent s azt mondta: „Baromira nincs ez így jól…”

via Pesti Bulvár

2018. február 13. 12:39 | 0 hozzászólás

„Az egyházak (…) csak akkor fogják betölteni azt a pozíciót, amely egy modem társadalomban megilleti őket, ha megőrzik és visszanyerik autonómiájukat”- mondta Orbán 1992-ben. Ehhez képest most egyes egyházak bele vannak nőve az államba.

A miniszterelnök a falujában a stadionra lát rá, budai villájából a Svábhegyi Református Gyülekezet új központjára, az egyházak és felekezetek pedig a transzcendens módon egyre masszívabban megalapozott erkölcsi értékrendjükre.

Körülbelül hat hete annak, hogy a Klubrádió mikrofonja előtt üldögélve Köves Slomó vezető rabbi arról tartott lírai monológot, szép hosszasan és zavartalanul, miszerint – idézem – „az emberi erkölcs transzcendens alapok nélkül borzasztó veszélyes helyekre, még a sötét középkorhoz képest is veszélyesebb helyekre tud eljutni… transzcendens alapok nélkül nem lehet igazán erkölcsi alapokat adni… az erkölcsnek kell, hogy legyen transzcendens alapja…”

Az egyházak és a felekezetek ezt a transzcendens módon megalapozott isteni rendet hordozzák, ez magától értetődő. (Persze nem magától értetődő, de ehhez olvasniuk kellene az egyháziaknak, például Aurelius Augustinus – másoknak Szent Ágoston – De civitate Dei c. munkáját.)

Tovább...


A cikk eredetije: S az Úr a hetedik napon megpihent s azt mondta: „Baromira nincs ez így jól…”


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges