A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Ron Werber megszólalt: Az emberek szerencsére nem hülyék

via 168 Óra Online

2017. március 9. 09:32 | 0 hozzászólás

A nagyszülei révén magyar származású izraeli kampányguru, Ron Werber 2002-ben reménytelennek látszó helyzetből győzelemre segítette a szocialistákat. Magyarországon először ő alkalmazta a „földharcos” kampányt: utcára küldte az aktivistákat, hogy győzködjék az embereket, és adatokat gyűjtsenek róluk. A negatív kampány elemei is nála tűntek fel először. Werber 2014-ben ismét tanácsokat adott Mesterházy Attila csapatának, de még szerződésének lejárta előtt összeveszett a szocialistákkal. Hosszú ideje senkinek sem adott interjút. Lapunkkal most kivételt tett, és arról is beszél: a magyarok szerinte torkig vannak a pártok üzeneteivel, ezért a fő kérdés az, lesz-e olyan politikai szereplő, akit elég sok választó elég erősnek tart majd a kormány leváltásához. Werber szerint Orbán Viktor bizonyos megnyilatkozásai gyengeséget sugallnak, és azt, hogy tart a Jobbiktól.

– A közösségi média, a Facebook tényleg olyan hatékony kampányeszköz, mint sokan gondolják?

– Igen, a közösségi média a politikai hadviselés pusztító erejű fegyvere lett. A legutóbbi amerikai elnökválasztási kampányban példátlan módon vissza is éltek vele mint a hamis hírek létrehozásának legfőbb terepével és elosztójával. Hatalmas forgalmat generált az álhírportálok számára, amelyek rágalmakkal és hazugságokkal teli hamis híreket termeltek. Túl sokan hittek is nekik. Valójában persze az álhírek egyidősek az újságírással, az információk hamisítása és a csalás pedig a politizálással. A közösségi média azonban a politikai kampányolás tömegpusztító fegyvereivé tette ezeket. Ez új kihívás a demokratikus társadalmak és politikai berendezkedésük számára, a liberális és progresszív politikai erők számára, mert ők maguk nem élnek ezekkel az eszközökkel, míg mások gátlástalanul használják őket. Az interneten terjedő hamis hírek hatásának semlegesítése tehát alighanem a legizgalmasabb szakmai kihívások egyike, amellyel a profi kampánycsapatoknak manapság szembe kell nézniük. Én azért imádkozom, hogy a Facebook szakemberei még a mostaninál is keményebben dolgozzanak azon, hogy megmentsék azt, ami szép projektként indult.

– A Facebook Amerikában az álhírek terepe lett, míg a Twittert az új elnök tette politikai tényezővé.

– A választási kampány idején, illetve Trump elnökségének első két hónapjában a Twitter a politikai korrektség guillotine-ja lett. Trump személyesen és közvetlenül fordult az emberekhez és a sajtóhoz – amely szűrés nélkül továbbítja is üzeneteit. Ezzel az elnök kikerüli a médiát, minden kontroll nélkül félemlít meg embereket és szervezeteket. És láss csodát: mindez működik. Paradoxnak tűnhet, de mindebből valami jó is kisülhet, ha Trump a jövőben hazugságok nélkül használja a Twittert. Ez a végét jelentheti a politikai korrektség jelenleg ismert formáinak, amelyek gyakran a csalás civilizált formáinak bizonyultak.

Tovább...


A cikk eredetije: Ron Werber megszólalt: Az emberek szerencsére nem hülyék


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges