A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Romlik a társadalmunk humán mutatója – interjú Beer Miklós..

via HVG

2017. december 18. 11:31 | 0 hozzászólás

Nem tud büszke lenni a magyar vendégszeretetre, mert csak a gazdag vendégeket szeretjük. Nem tartja bölcs dolognak, hogy az állam programot indított a világ üldözött keresztényeinek védelmére, mert minden üldözöttet védeni kell.

Örül, ha megváltoztatják a Miatyánk "ne vígy minket a kísértésbe" sorát, a női papság ellen nem tud racionális érvet felhozni, de nem racionálisat igen. A "genderprogramot" perverzitásnak tartja, de bosszantja, ha a nők feladatának a mosogatást, a takarítást tartják. Beer Miklóssal mint püspökkel utoljára beszélgettünk adventkor, jövőre nyugdíjba megy.

hvg.hu: Mire gondol a mostani karácsony küszöbén, mit érzett fontosnak ebben az adventi időszakban?

Beer Miklós: Talán furcsán hangzik, de most jutott először eszembe, hogy tulajdonképpen egy születésnapot ünneplünk majd. És ne álljunk meg a bethlehemi történetnél, hanem figyeljünk oda Jézus Krisztus személyére, mint ahogy egy születésnapon felköszöntünk valakit. Hívő emberként mit jelent nekünk az ő személye? Ezt próbálom a püspöki szolgálatomhoz meg az egész életutam kapcsán összegezni, mert ez a tizenötödik karácsonyom Vácon, de valószínűleg ez lesz az utolsó, mert jövőre nyugdíjba megyek.

De hogy mit is tartok legfontosabbnak Jézusban, amit próbálok képviselni és továbbadni: egyikünk sem választja meg, hova és mikor születik, a történelem melyik korszakába, a Föld melyik részére, milyen adottságokkal, családi háttérrel, ez foglalkoztat nagyon. Nincs semmi jogunk arra, hogy többre tartsuk magunkat azoknál, akik rosszabb helyre születtek. De Jézus Krisztus személyéhez hozzá kell kapcsolnunk azt, hogy ő tényleg megválasztotta, hol szülessen. És a teremtő Isten elhatározásából választotta a hajléktalan állapotot, a be nem fogadott létállapotot, az üldöztetést, majd végül az elutasítást és az áldozattá válást, óvatosan mondom, a holokausztot.

Tovább...


A cikk eredetije: Romlik a társadalmunk humán mutatója – interjú Beer Miklós..


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges