A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Rétvári: nincs korszerűbb pedagógia az egyházinál

via Huppa.hu

2018. november 8. 11:41 | 0 hozzászólás

Azt mondta: „múltbeli folyamatos megújulásuk a garancia arra, hogy az elkövetkező időben is képesek lesznek erre.” Annyi állami pénzből talán illik is.

Nincs korszerűbb pedagógia, mint az egyházi, hiszen évszázadok során bizonyította, hogy mindig képes a megújulásra – mondta Rétvári Bence kedden Budapesten, a piarista rend konferenciáján.

És még ezeket mondta:

Az egyházi iskolák – közük a 301 éves Budapesti Piarista Gimnázium – az elmúlt évszázadokban állandó értékeket megtartva, mégis a lehető legkorszerűbben tudtak működni, és múltbeli folyamatos megújulásuk a garancia arra, hogy az elkövetkező időben is képesek lesznek erre.

Az egyházaknak oktatásra átadott vagyontárgyak, telkek, épületek, amíg egyházi kezelésben maradtak, mindig megőrizték funkciójukat. A vagyont pedig csak gyarapították, soha nem veszítették el. Így az iskolák egyházi fenntartása még az államinál is jobb garancia a megmaradásukra.
1945-ben a magyar iskolák 22,7 százaléka volt katolikus, 2010-ben 3,57, ma pedig 9,56 százaléka. “Sokat tettünk azért, hogy akik egyházi iskolákban akarnak tanulni, megtehessék, de még mindig sehol sem vagyunk attól az aránytól, amely a magyar történelemben organikusan kialakult”, a “20. századi két nagy törést” megelőzően.

Tovább...


A cikk eredetije: Rétvári: nincs korszerűbb pedagógia az egyházinál


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges