A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Rendőr a motorosnak: „megtörlek, te köcsög, anyádnak rázd a fejed”

via PRIVÁT KOPÓ Bűnügyi Magazin

2013. szeptember 3. 12:08 | 16 hozzászólás

Sz. Ottó rosszallóan ingatta a fejét, mert egy rendőr vezetés közben telefonált, mire a rendőr utolérte és igazoltatta.

Amikor Sz. már az iratait adta, a rendőr rátámadt és megbilincselte, majd a gumibottal elkezdte kicsavarni a kezét. Ezután rálökte a motorháztetőre és közben azt kiabálta, hogy anyádnak rázd a fejed, te köcsög. Mindezt egy közeli étterem teraszáról sokan látták. Rövidnadrágban motorozott hazafelé Sz. Ottó Sopronban szombat este a robogójával. Az előtte haladó rendőrautó sofőrje az ablakon kihajolva telefonált, mikor a piros lámpánál egymás mellé értek, Sz. rosszallóan átnézett a rendőrautóba és ingatta a fejét, magában azt gondolva,  „bezzeg a rendőröknek szabad, amit nekünk nem”. Ezután mindketten továbbhaladtak.

Sz. kissé arrébb megállt a motorjával, nem sokkal később pedig megérkezett a rendőr is, aki a forgalommal szembe hajtott be az utcába, és a gumibotját a kezében tartva szállt ki az autóból. „Igazolja magát!” - mondta a rendőr. Sz. elkezdte elővenni az iratait, amikor nekitámadt és megpróbálta kicsavarni a kezét. Ez a rendőrnek nem sikerült, közben Sz. folyamatosan kérdezgette, hogy mi az oka az igazoltatásnak és a támadásnak.

Mindezt többen is látták, mert a közeli étteremnél, ami előtt az események zajlottak, „csurig volt a terasz”.

„Elkezdte kitörni a kezemet”

„Miután a rendőr megbilincselt, azt mondta, hogy menjek oda a kocsihoz. Itt nekidöntött a kocsinak, és betette a gumibotot a hátrabilincselt kezeim közé, majd elkezdte kitörni a kezemet” - mondta Sz, aki csitítani próbálta a rendőrt, de ezen ő csak még jobban felhúzta magát és Sz-t „minden mocskos szemét trógernek” nevezte.

Az étteremben ülők ekkor felhívták az őrsöt, és a rendőr is beszólt a rádióján, hogy erősítést kér, mert szerinte előállítás közben ellenállásba ütközött.

Ezután a rendőr a motorháztetőre lökte Sz-t, aki ezt saját erős testalkatával magyarázta. Amíg álló helyzetben volt, a rendőr nem tudott neki elég nagy fájdalmat okozni. Sz. még mindig kérdezgette a rendőrt, hogy mi szükség van erre, mire azt a választ kapta, hogy „a tonfával az ellenszegülésedet megtöröm te köcsög, anyádnak rázd a fejed.” Az étteremben tartózkodók megpróbáltak segíteni, erre a rendőr rájuk ordított, hogy ne akadályozzák az intézkedést.

Temperamentumos kolléga

Nem sokkal ezután további rendőrök érkeztek, ekkor lett vége a tortúrának. A kiérkező rendőrök beültették Sz-t az autójukba és bevitték a rendőrségre, ahol Sz. szerint már udvariasan viselkedtek vele. Elmondták, hogy ennek a kollégának nem ez volt az első ilyen ügye, egy másik rendőr pedig azt mondta, a kolléga „temperamentumos”. Az Sz-nek sérülést okozó rendőrt is behozták a rendőrségre, itt Sz. kérte, hogy ne hagyják vele kettesben, mert ha a rendőr „elkezd okoskodni”, Sz biztosan nekimegy, akkor pedig ő lesz az agresszor.

Mikor Sz-t már elvitték a helyszínről, az étteremnél maradók hallották, ahogy a többi rendőr kérdőre vonta a támadó kollégájukat, hogy miért tette ezt. A vendégek annyit hallottak, hogy a rendőrök számonkérő hangon kérdezik, hogy „ezért csináltad ezt?”

Sz. szerint a rendőrök többnyire korrektül álltak az ügyhöz, de például a kérése ellenére nem szondáztatták meg a támadó rendőrt és kérték, hogy ne ez alapján általánosítson a rendőrséggel kapcsolatban.

Fennáll a bűncselekmény gyanúja

Sz. ezután a soproni rendőrségen tett panaszt. Az előzetes vizsgálat eredménye szerint „fennáll a bűncselekmény elkövetésének gyanúja”, ilyenkor a rendőrségnek át kell adnia az ügyet a helyi nyomozóügyészségnek.

Ezt meg is tették, viszont a gyanú szerint Sz-t bántalmazó rendőr továbbra is dolgozik. Sz. ráadásul a kapitányságról azt hallotta, hogy már ismerik is az ügyészségen, mert korábban volt már bántalmazásos ügye.

Tóth Balázs, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje szerint egy ilyen ügyben a rendőrről több ponton is bebizonyosodhat, hogy bűncselekményt követett el. Ha tényleg csak bosszúból igazoltatta Sz-t, akkor az hivatali helyzettel való visszaélés. Ez azért van, mert hiába igaz, hogy bárkit lehet igazoltatni, ezt a jogát a rendőr mégsem használhatja ilyen retorzióra. Tóth szerint egyébként igazoltatás előtt minden rendőrnek be kell mutatkoznia, és el kell mondania, melyik őrsön dolgozik, és mi az azonosító száma. Ezt valójában majdnem sosem teszik meg a rendőrök, pedig elvileg csak éles helyzetben halaszthatnák el, például autós üldözés közben.

Ha bántalmazás is történt, akkor az egy újabb vádpont. Sz. ráadásul azt írja, nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, ezzel már a rendőr könnyebb testi sértést követett el. A hivatali helyzettel való visszaélésért a rendőr valószínűleg csak felfüggesztett börtönbüntetést kapna, vagy akár csak pénzbírságot. Ha viszont a bántalmazás és a testi sértés is bebizonyosodik, azért valószínűleg már letöltendő szabadságvesztés jár. A rendőrnek a törvény szerint ilyenkor távoznia kell a rendőrség kötelékéből.


A cikk eredetije: Rendőr a motorosnak: „megtörlek, te köcsög, anyádnak rázd a fejed”


Hozzászólások

plalyA képe

plalyA
5 éve

Kedves adamik!

Elöljárójában leszögezem 30 egynéhány évig voltam hívatásos katona. Ha úgy tetszik, akkor a te szaviddal élve

 „És akik végképp nem voltak jók semmire de dolgozni nem akartak azok mentek a rendőrnek vagy katonatisztnek. Ez nagyjából most is így van.”

Tudod mivel nem voltam jó semmire sem - ezért Moszkvába jártam egyetemre, utána mivel még mindig nem voltam jó semmire sem az NSZK-ba Freiburgba jártam egyetemre mint hivatásos katona.

Tudod, mivel szintén nem voltam jó semmire sem, sőt miután olyan marhamódon jó rendszer volt az előző Orbán kormány alatt, nyugdíjaztak azóta pedig ha úgy tetszik akkor a kétkezi munkából élek- Bár szerinted dolgozni sem akartam, ezért aztán Hollandiában, Spanyolországban most pedig a Angliában dolgozom, mint egyszerű melós.

Miután elvették a nyugdíjamat ( pardon szolgálati járadékos lettem, ami ugyebár nem ugyan az- lehet hogy neked ugyan azt jelenti, de nekem nem)

Ennyit arról a mondatodról miszerint nem voltam jó sehova és dolgozni sem akarok.

Az angol Bobyról néhány szó.

 Valóban nagy tekintélynek örvend, de miért? Azét mert a társalom adja meg neki ezt a tekintélyt és nem elveszi tőle. Engem egy szolgálatom alkalmával az egyik áruházban egy fekete fickó megszúrt késsel, amikor kértem a fizetési számláját, mivel feltételezhető volt hogy lopott. Az intézkedő Bobyt  nem érdekelte mit mond a fickó - közölte vele a lehető leg udvariasabb hangon, hogy fogja be a száját, ne mutogasson, mert esetlegesen támadásnak fogja értékelni és leveri mint vak a poharat - kedves Adamik. Ugyan is a Bobyra, vagy egyenruhásra még mutogatni is bűncselekmény, nem hogy esetleg nehezményezni az intézkedését. A Rendőrbírót( sheriff) – ami egy társadalmi megbízatás – sem nagyon érdekelte a fickó érvelése, hogy csak azért csinálta, mert nem elég szabályos a kiejtésem és félreértette. Ugyan is Angliában a bűnözőnek nincs joga - az áldozatnak viszont van.

Magyarországon ez fordítva van.

Aztán engem elvittek a kórházba gyógykezelésre, a fickót meg jól bezárták. Ez Magyarországon úgy történt volna meg, hogy a fickót elengedik engem pedig elbocsátanak.

 

 Tudod az USA-ban pedig ha nem elég gyorsan teszed a kezed a gépjárműved szélvédőjére akkor már nem is kell másról gondoskodnod, csak a temetésről. Mert lelőnek.

Nagynénémet Magyarországon az én autómmal( pardon Zsigulimmal) a 4 es úton megállította a rendőr, és automatikusan tették a kezüket a szélvédőre és nem értették, hogy a magyar rendőr miért nehezményezte ezt.

De elmondhatom azt is, hogy Katalóniában, ha a rendőr fütyül, akkor mindenki menekül. Akit megfog annak vége. Nincs magyarázkodás és egyéb dolog. ( Utána persze tehetsz panaszt és bizonyítanod kell a dolgot, de hogy intézkedés közbe valaki kétségbe vonja a rendőr intézkedését- na olyan nem létezik)

Barcelonában az Espanyol téren millióan vannak, de azonnal kiürűll a tér ha a rendőr sípol.

Vannak olyan utcák ahol nem lehet dohényozni- ott meg ne próbálj rágyujtani-mert azonnal elvisznek és nem érdekel senkit hogy te turista vagy vagy csak éppen cigizni szottyant kedved. A kocsmába nem cigizhetsz az utcán nem ihatsz. Azonnal elvisznek ha megszeged és nem jut senkinek sem eszébe hogy közbe szóljon. A rendőr intézkedése szent és sérthetetlen( persze ott is vannak visszaélések nem is kevés) azt meg meg ne próbáld hogy lefizetsd a rendőrt mert azonnal ott helyszínen lever, hogy nem leszel eszednél.

Kedves Adamik egy rendőrség olyan, mint a társadalom. Annyira életképes amennyire a társadalom megbecsüli a rendőrségét.

Magyarországon ahol a demokráciát csak is hatalomgyakorlásként és politikai haszonelvűségnek értelmezik nem csoda, hogy olyan a renedőrség amilyennée mi tettük, nekünk kell megváltoztatni is. De nem úgy, hogy minél több jogot kiveszünk a kezükből arra hivatkozva, hogy mert bunkók. Inkább védeni kéne a társadalomnak a rendőreit, de nem ezt teszik, hanem mindenféle címeket aggatnak rájuk és ott tesznek nekik keresztbe, ahol csak tudnak. Aztán persze őket hívják, ha bármilyen jogsérelem éri őket.

Meg kell adni nekik a tiszteletet és a megbecsülést még annak ellenére is ha esetlegesen előfordulnak úgynevezett „túlkapások” – mondom én  általad leminősített - egy semmire kellő dolgozni nem szerető semmire se jó –kétkezi melós kedves Adamik - aki mellesleg tele van mélységes civilutálattal – amelyet akkor szerzett be, amikor még hivatásos volt

adamik_ képe

adamik_
5 éve

Azért véded őket ennyire mert te is vagy rendőr vagy katonatiszt voltál. Én meg ezredírnok voltam két évig. Láttam sok sűrűcsillagos főelvtársat alkoholtól elbutulva. Meg láttam józan ostobákat is. Okosat nem láttam. Talán más felé jártak. Egyszer megpróbáltam összeszámolni hány Nobel díjas rendőr vagy katonatiszt volt eddig. Nem tartott soká a számolás.

Már megint csúsztatsz / ferdítesz / mellébeszélsz. Nem az a probléma , hogy az ellenőrzésen néha átcsúszik néhány selejt (esetleg sok selejt). A selejtet azonnal ki kell dobni ha kiderül róla , hogy selejt. A probléma az , ha a selejtet a testület testületileg a védelmébe veszi. Bár szerintem pontosan érted amit írtam , csak próbálkozol egy kicsit hátha bejön.

Láttam közelről rendőrt. Angol- , román- , német- , szlovák- , horvát rendőrt. Ezek intézkedtek is velem kapcsolatban. Ameddig csak magyar rendőrt láttam és hallottam addig azt hittem ilyenek a rendőrök. Most már tudom , hogy nem. Normális országban a rendőr is normális.

Konkrét példák : A magyar-román határon a senkiföljén volt néhány vámmentes bolt. Néhányan vettünk pár üveg likőrt. A boltból kijövet az ajtó előtt egy román vámtiszt odaszólt , hogy osszuk szét az üvegeket a buszon az utasok között úgy , hogy fejenként csak két üveg legyen. Még mentegetődzött is , hogy ez azért kell mert Bukarestből itt vannak az ellenőrök. A magyar-román határt kb 50-szer átléptem oda-vissza , a román vámos egyetlen alkalommal sem nézte meg a személyes poggyászainkat. A magyar vámosok rendszeren áttúrták. A nyolcvanas évek végén busszal mentem Ausztriába. A határ előtt érezni lehetett a feszültséget - félelmet a buszban. Amikor beléptünk Ausztriába az egész busz egy nagy megkönnyebbült felszabadult sóhajtás volt. Hogy te is megértsd : Magyar állampolgárok magyarországon féltek a saját magyar hatóságuktól , az külföldi ( a komcsik szerint ellenséges ) hatóságtól meg nem féltek. Mint már említettem normális emberekből normális ország áll össze , ahol normálisak a hatóságok is.

puputeve képe

puputeve
5 éve

Tévedsz az állampolgárok tévesztik össze a demokráciát a "mindent szabad" elvével.

Amerikában már az intézkedés alűá vont állampolgáraink fele a temetőben lenne...

:O)))))

puputeve képe

puputeve
5 éve

A jelentkezésnek feltételei vannak, azok pedig szigorúak, - a pontszám pedig magas, nem a műköröm-ruhatár szak követelményeit kell teljesíteni.
Hogy te hogy értékeled a rendőri munkát, az a te dolgod, mindenesetre az Adamikok közé jutni se lehet egy csúcsteljesítményt igénylő feladat.
Apéldád remek, egészen addig, míg csak az egyik cserép meg nem gondolja magát és el nem reped ketté, pedig mielőtt feltetted, megvizsgáltad.

A rendőrt pályaalkalmassági szempontból sokkal szigorúbban vizsgálják, mint az orvosodat, de azért át-átcsúsznak olyanok, akiknek nem kellene.
Mindenesetre a rendőr tevékenységét ki fogják vizsgálni és ha nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak akkor leszerelik.
Láttál te már közelről rendőrt, vagy csak messziről féltél tőle?

:O)))))

adamik_ képe

adamik_
5 éve

Hogy többszörös a túljelentkezés a közszolgálatira az csak annyit jelent , hogy sokkal több a semmi másra sem jó , lusta-dologkerülő izomagyú érettségiző.

Persze selejt mindenhova bekerülhet , de azt azonnal el kell távolítani , nem pedig védelmezni-babusgatni. Ha a selejtet egy szervezet védelmébe veszi akkor az a szervezet is selejt.Az egész szervezet úgy ahogy van a z aljától a tetejéig. Pont

A múltkor már megírtam ezzel kapcsolatban : A házam tetején van 3000 cserép. Ebből egy sem lehet törött. A tetővel szemben minimális követelmény, hogy  NEM ÁZHAT BE ! ! ! Egyetlen törött cserép sem lehet rajta. Soha, semilyen indokkal sem. Mert ha csak egy is van rajta akkor az a tető beázik. Nem az az egy cserép ázik be hanem a TETŐ !


Simcsik
5 éve

Sajnos a rendőrök döntő töbsége ilyen. Hasonló példákat a közvetlen

környezetemből is tudnák ismertetni. Sajnálatos módon teljesen szabad

kezet kaptak. Az eljárásokat amerikai mintára videón kellene rögziteni,

akkor talán kevesebb lenne az ilyen durva túlkapás.

katiicabogar képe

katiicabogar
5 éve

Na ebbe a témába most nem megyek bele. Jó, hogy nem avatjátok szentté a csőcseléket, akik a balhét csinálták :(

adamik_ képe

adamik_
5 éve

Egyébként emlékszel még rá mennyire helyesellték itt a kapcsolaton az ún. "ballib" kommentelők a 2006. október 23-i rendőri brutalitást?

Azt írtam : " . . A rendőr nem egy csodalény, nem egy másik élőlény fajta, nem importból származik, nem egy idegen nemzet tagja. Saját nevelés eredménye. Pontosan olyan mint annak az országnak a lakossága ahol felnőtt, szocializálódott. Miért lenne másmilyen? . . " Most leírom ugyanezt tömörebben, hogy te is megértsd : Bunkó magyar civilből bunkó magyar rendőr lesz. Pont.

puputeve képe

puputeve
5 éve

Persze ez még nagyjából sincs így, a Közszolgálati Egyetemre többszörös a túljelentkezés, a követelmények meg igen magasak, emellett nem elég megfelelő pontszámot elérni, ami nem a legalacsonyabb a felsőoktatási intézmények között, mellette még fizikai kritériumoknak is eleget kell tenni, amitől a sok girnyó bölcsész valószinűleg kinyúvadna.
Rendőrnek lenni hivatás, de ide is kerül be azért sekejt, mint például az orvosok, mérnökök közé, hogy a tanarakról ne is beszéljünk...
Amúgy se szoktál okosságokat mondani, de ez a mostani hozzászólásod, már megbocsáss...

:O)))

adamik_ képe

adamik_
5 éve

Ha a rendőrség megtűr a tagjai között ilyen rendőröket , sőt még védelmébe is veszi őklet akkor nyugodtan általánosíthatok. Akkor az egy kissebségi komplexustól átitazott , ostoba , pökhendi , brutális , uralkodni vágyó , "Majd megmutatom ki vagyok én!" típusú társaság.

Egyébként meg nézd már meg kik mennek magyarországon rendőrnek. Emlékezz vissza , érettségi előtt az osztálytársaid hova jelentkeztek : a legjobbak (2-3 fő) az orvosira , akiknek protekciójuk volt azok jogira , a humán beállítottságúak ( csak dumálni tudtak de azt nagyon) mentek bölcsésznek , akik valamilyen szakterülethez vonzódtak mentek a műszakira , közgázra , vegyire . . . , a maradék pedagógusnak. És akik végképp nem voltak jók semmire de dolgozni nem akartak azok mentek a rendőrnek vagy katonatisztnek. Ez nagyjából most is így van.

A soproni garázdát a kollégái meg sem szondázták , drogvizsgálatot sem végeztek nála. Na vajon miért?

 

katiicabogar képe

katiicabogar
5 éve

Emlékszem, és igazat adok - csak az általánosítással nem értek egyet ("Ezzel szemben milyen egy magyar rendőr?")

adamik_ képe

adamik_
5 éve

Nem tudom ki emlékszik még a több mint négy hónappal ezelőtti esetre , amikor Izsákon két rendőr agyonvert egy őrizetest. A harmadik rendőrtársuk nem vett részt az agyonverésben és hajlandó tanúskodni. Na ezt a renitens rendőrt megkereste két "úriember" (értsd : pribék) és mindenféle retorziókat helyeztek kilátásba ellene ha tanúskodni mer. Kevés fantázia kell kitalálni vajon ki küldhette őket. Én  belügyminiszterre tippelek. Akkor írtam egy hozzászólást , ide is beillik :

2013. 04.14. " A rendőr nem egy csodalény, nem egy másik élőlény fajta, nem importból származik, nem egy idegen nemzet tagja. Saját nevelés eredménye. Pontosan olyan mint annak az országnak a lakossága ahol felnőtt, szocializálódott. Miért lenne másmilyen?

Az angol rendőr előzékeny, udvarias, segítőkész, törvénytisztelő, megvesztegethetetlen, ugyanakkor határozott és öntudatos, de sohasem brutális. Mint az átlag angol állampolgár.  Hogy néz ki egy átlagos vidéki közrendőr aki utcai szolgálatot lát el? 20-22 éves formás leányzó, a formaruha felett sárga láthatósági mellény , bobby sisak, zseblámpa, hasábrádió, síp. És ez a kislány szombat éjjel 1 órakor egyedül megfékez egy hangoskodó 15 fős részeg  férfiakból álló társaságot. Nem kiabál, nem lövöldöz, nem fenyegetődzik. Csak odaszól : Fiúk, ha lehetne egy kicsit halkabban. És mit tesz Isten! Lehet halkabban. A fiúk nem tesznek megjegyzéseket, nem tesznek tisztességtelen ajánlatokat, nem szívóznak. Mert akkor ott az a kislány a törvény, a rend. És akármennyire részegek a fiúk, azt azért tudják, hogy az a sárgamellényes bobbysisakos csinibaba őértük van.

Ezzel szemben milyen egy magyar rendőr? Na ezt inkább nem részletezem , mert az kimerítené a minősített becsületsértés tényállását. "

http://kapcsolat.hu/blogszemle/leesett-szekrol-meghalt-es-kozben-megverte-rendoroket

És ami a legszomorúbb az egészben : A belügyminiszter még mindig a helyén van , és ha a narancsos maffia győz '14-ben még utána is rengeteg rendőri brutalitást kell elviselnünk ugyanennek a belügyminiszternek a jóváhagyásával és/vagy utasítására.

Sugovica képe

Sugovica
5 éve

hát az elég baj..:(

 

Sugovica képe

Sugovica
5 éve

Remélhetőleg kirúgják a rendőrt.

 

katiicabogar képe

katiicabogar
5 éve

Egyre több hatalmával visszaélő rendőr van.... :(

adamik_ képe

adamik_
5 éve

Egy normális országban ilyenkor a rendőr felettesét azonnal kirúgják , a belügyminiszter meg lemond. Hangsúlyozom egy NORMÁLIS országban.

magyarországot már régóta nem tartom normális országnak.