A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

A Rádió előtt a dühös tömeg - élőben ismertetnék követeléseiket

via atv.hu

2012. december 17. 20:55 | 3 hozzászólás

Több ezer diák, oktató és egészségügyi dolgozó demonstrált az EMMI épületénél, azóta járják a belvárost.

A tömeg nem hisz a miniszterelnök ígéretének, miszerint eltörlik a felsőoktatási keretszámokat. Sérelmezik, hogy Orbán Viktor saját pártja ifjúsági szervezetének tagjaival egyeztetett a nyilvánosság kizárásával. Néhány perce szóltak a diákoknak, hogy negyed óra múlva élő adásban olvashatják be a hat pontot.

Több ezres tömeg demonstrált a felsőoktatás tervezett átalakítása ellen Budapesten a Humán Platform által szervezett tüntetésen az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt. Zúgott a "Nem hagyjuk!" és a "Mondjon le!"

„Nem lesz tandíj”, szól a legújabb megvilágosodás, mondta Orbán Viktort idézve az első felszólaló Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének képviseletében. Mendrey szerint a keretszámok megszüntetésére tett kormányzati ígéret csak azt jelenti, hogy nem a kabinet, hanem a felsőoktatási intézmények fogják meghúzni a jövőben a határokat.   
 
A szónok szerint a röghöz kötés továbbra is fennáll. A PDSZ az Alkotmánybírósághoz fordul, és ha kell, sztrájkot kezd.  
 
Örömmel fogadták a Humán Platform hívását, mert csak összefogással lehet megváltoztatni a kormány intézkedéseit az oktatásban, a kultúrában és az egészségügyben. Mendrey nevek említése nélkül a felelősök távozását sürgette.

Orbán Viktor egy délután alatt megoldotta azt a problémát, amit a teljes apparátus nem fél év alatt nem tudott? Ezt lehet unorthodoxiának nevezni, de inkább kézi vezérlés, mondta a következő, középiskolás szónok, Ábrahám Máté. Ugyanő szerdára gimnazista demondtrációt hirdetett.

A magyarok kiábrándultak a demokráciából, idézte a fehérorosz elnököt a következő szónok, Gács Anna, a Hallgatói Hálózat képviseletében, majd pontosított: lehet, hogy itthon is így gondolták, ám a diákok igenis ragaszkodnak a demokráciához: a múlt heti akcióik bizonyítják mindezt. A szónok szerint Orbán a fidelitaszos romkocsmai beszélgetésével hülyének nézte a diákokat.

Tovább...


A cikk eredetije: A Rádió előtt a dühös tömeg - élőben ismertetnék követeléseiket


Hozzászólások

nikkolaus képe

nikkolaus
5 éve

 Milyen igazad van. Mért kellene itthon maradniuk, ha nem kapnak munkát. Vagy ha kapnak,akkor fillérekért foglalkztoatják óket. Ez az egész valami agyamanet ötlet, sehova sem vezet. Ezzel nem fogják a fiatalokat visszatartani.

faluvegi képe

faluvegi
5 éve

Ha a diak kotelezettseget vallal az itthonmaradasara, mert a tanulasi koltsegeit az allam fedezi, akkor kiteszi magat annak, hogy a mindenkori fizeteset az allam onkenyesen, sajat elhatarozasa alapjan szabalyozza. Ha nem tavozhat szabadon kulfoldre, meg az EU-n belul sem, akkor tehetetlenul kell elviselnie, hogy az allam ugy szabja meg a beret, ahogy akarja. Az akar toredeke lehet a szomszedos orszagokban kialakul altalanos bereknek. Ugyancsak nem lenne lehetosege arra sem, hogy ha itthon nem talal munkat, de kulfoldon erre volna lehetosege, akkor ezt sem teheti meg.

Arrol, hogy itthon milyen berszinvonalat legyen koteles az allam a vegzos diakoknak biztositani, nincs szo. Aranyos legyen az egy atlagos EU-s allamban hasonlo munkakort ellato alkalmazott berevel, vagy lehet annak csak valamilyen toredeke? Ez utobbi esetben diplomas rabszolgakent elhetnek Magyarorszagon eszak-koreai berekkel.

A diakok ne hagyjak magukat csobe huzni. Koveteljek azt, hogy az itthonmaradas csak akkor legyen ervenyes, ha a gazdasag kepes nekik munkat adni legalabb egy atlagos EU-s orszagban kialakult berrel.

A diakok koveteljek az itthonmaradas kotelezettsege mellett ezeknek a kerdeseknek a tisztazasat ia.

ZSADIzene képe

ZSADIzene
5 éve

 

„Miért zúg a tömeg?
Kivánja eskümet?"
„A nép, uram király,
Csendes, mint a halál,
Csupán a menny dörög.”
..........................

„Messze még a határ?
Minden perc egy halál!”
............................

Az alvó felvirad,
A bujdosó riad;
Szellő sincsen, de zúg,
Felhő sincsen, de búg
S villámlik messziről.

/Arany: V. László 1853/