A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Pruck lánya Schmidt Máriának: "Elég lett volna annyit mondani, bocsánat!"

via HVG

2016. november 5. 11:38 | 8 hozzászólás

Az ötvenhatos képről letagadott Pruck Pál lánya kiakadt, hogy Schmidt simán köztörvényes bűnözőnek nevezte az apját, csak mert valaki hibát követett el a korabeli fotó felcímkézésénél. Pruck Erika bocsánatkérést, illetve a tévedés helyreigazítását kéri az 56-os kormánybiztostól, de tudja, hogy lehetetlent kíván. Annak azért örülne, ha valaki rálépne Schmidt Mária lábára - olvasható a nyílt levélben.

Újabb érintett szólalt meg a Dózsa László-Pruck Pál ötvenhatos botrányban, miután kiderült, hogy az emlékév alkalmából készített óriásfotón egy korabeli kép mellett tévesen szerepelhet a ma is élő színész, Dózsa László neve. Helyette Pruck Pál a kép szereplője, ahogy azt a Life magazin fotóján annak idején feltüntették. Közben Dózsa László is jelentkezett, hogy igenis ő szerepel a fotón, de kegyeleti okokból nem ragaszkodik a neve feltüntetéséhez.

Miután Schmidt Mária, az 56-os emlékév kormánybiztosa a vita hevében köztörvényes bűnözőnek nevezte Pruck Pált, Eörsi László történész is kifejtette, szerinte miért nem Dózsa László szerepel a fotón, majd nyílt levelet írt az ügyben a néhai Pruck lánya, Pruck Erika is.

A 168 Órában közzétett levél így kezdődik:

'Sok mindent gondoltam erről az országról, a politikusokról, de ezt nem. Mondják, hogy a legjobb védekezés a támadás, de nem gondoltam volna, hogy ezt Önök is így gondolják. Ön azt állítja, hogy a fotón Dózsa László látható. Én azt mondom, hogy Pruck Pál látható a fotón, sőt a fénykép készítője is azt írta a fotó alá, hogy Pál Pruck."

Tovább...


A cikk eredetije: Pruck lánya Schmidt Máriának: "Elég lett volna annyit mondani, bocsánat!"


Hozzászólások

ZSADIzene képe

ZSADIzene
2 éve

Kedves PlalyA!

Ez a mondatod ragadta meg a figyelmemet, személyes érintettség miatt:
"Én meg, aki ha akarom akár azt is mondhatom, hogy egyfajta szenvedő alanya voltam a történéseknek, azt mondom, hogy bizony el kell telni néhány 100 évnek ahhoz, hogy valóban objektivan tudjuk értékelni 56 eseményeit."

És pediglen azért, mert én még csak 14 éves voltam, azaz se nem gyerek, se nem felnőtt, de már elég értelmi képességgel bírtam ahhoz, hogy felfogjam a történéseket, és nekem bizony mindmáig ott az 56-os tüske a szívemben, amely majdnem a HALÁLT hozta nekem, és a testvéreimnek is...
Tudod, mi volt a kedves forradalmárok egyik jelmondata?
"Írmagja se maradjon a kommunistáknak!"
Szegény apám 2,5 évet húzott le az orosz hadifogságban, kínozták, éheztették, mert főhadnagyi rangja volt, azaz Horthy-tiszt volt (próbált volna nem az lenni érettségizetten!), emiatt szenvedett!!! /A közkatonákkal jobban bántak a rabtartóik./

56-ban meg azért haltunk meg majdnem családostul, mert apánk (a forradalmárok szerint!) kommunista volt. Tehát ekkor meg azért szenvedett (velünk együtt!), mert már meg komenyista volt. Pedig kizárták a pártból, mert valaki bevádolta, hogy főhadnagy volt a háborúban, és megbüntetett egy közkatonáját fegyelemsértés miatt. Később rehabilitálták, és hívták vissza a pártba, de nem ment... Elege volt!
Mégis családostól fekete-listára tették a kedves forradalmárok.
Azaz a nyuszi esete: Ha van kalapja, azért, ha nincs, azért! :(((

Tudod, élt itt egy bölcs író- és műfordító ember, aki még a börtönt is megjárta 56 után, a halál szele is lengedezett körötte... Majd évtizedek múlva a Köztársasági elnökünk lett. Olyan kiválóság, mint kiderült, aki igencsak magas mércére állítotte e poszt kritériumait, azóta se ért fel hozzá egyik utódja sem!
Nos, GÖNCZ ÁRPÁD egyszer azt mondta:
"56-ot annyiféleképpen ítéljük meg, ahányan átéltük."

Igaza volt! Le a kalappal előtte, és nyugodjék békében.

Uff! Beszéltem.
DE!
Csak azokhoz, akik megértették a mondandómat. Akik meg nem, azoknak hiába is beszélnék órákig is, továbbra is élnek a maguk betokosodott tévhitében, lelkük rajta!

 

 

plalyA képe

plalyA
2 éve

Kedves Zsadi!

Nem, nem vagyok vicces kedvemben, csak éppen eszembe jutott egy levél Finnországból – mondatai. A magyar ember mindig mindent jobban tud – akkor is, ha az mások által megélt történésekről van szó, akkor is, ha neki magának nincs is személyes tapasztalata az adott eseményről. Hány „megmondó” ember van, aki olyan tökéletesen ismeri azt, hogy mi is történt igazándiból 56-ban, akik még csak pajkos, pajzán gondolatok sem voltak szüleik álmában, de most aztán ezerrel nyomják a süketet. Én meg, aki ha akarom akár azt is mondhatom, hogy egyfajta szenvedő alanya voltam a történéseknek, azt mondom, hogy bizony el kell telni néhány 100 évnek ahhoz, hogy valóban objektivan tudjuk értékelni 56 eseményeit.

Schmidt Mária az általános magyar betegség megtestesítője. Túlteng benne a kioktatás szeretete,az elképesztő kettősmérce alkalmazása és az egyes elszigetelt eseményekből való általánosítás kényszere valamint a hazugságokhoz való furcsa viszonya. Nem feltétlenül tanulta meg az iskolában, hogy tévedni szabad és a tévedést ki lehet javítani - neki, mint a magyar ember zömének az az elve hogy a tévedőt meg kell vetni érvényesíteni kell az „aki szegény pórul járt - az nyilván azt is érdemli tehát dögöljön meg” című elvet.

Mint az ilyen magyarban teljes hiánya mutatkozik az empátiának, az együttérzésnek, a közösség vállalás gondolatának, a szolidaritásnak – s bár ismeri (talán) ezeket a fogalmakat - alkalmazni csak saját céljai érdekében felületesen teszi.

Na, ennyire magyar ő – sajnálatos módon az ország döntően nagyobbik fekólének reprezentatív példája és képviselője. Nincs egyedül, vannak még páran olyanok, akikről mindezt el lehet mondani.

Ordít róluk messzire. "Világítanak" mint  a Haloween-i tüklámpás

„Hypothetical  ungarische odds”  -That’s all there is to it

ZSADIzene képe

ZSADIzene
2 éve

Roppantul birom, mikor a pap a templomban azokat feddi meg, hogy nem járnak templomba, akik ott vannak! :DDD

Ha valaki hívő, az imádkozhat az Istenéhez a szabad ég alatt is... SŐT!
"Gondolatátvitellel" is. Azaz magában. Istennek van elég lokátora hozzá, hogy meghallja, már persze, ha létezik egyáltalán...
 

 

ZSADIzene képe

ZSADIzene
2 éve

"Ugye nem gondolod, hogy egy Schmidt Mária ezt megteszi. Ő magyar..."

"Magyarok vagyunk. Was? ... Én is magyar, te is magyar, meg a grósz muter is magyar!" - mondá a férjem ilyen esetekben...

Nézzük csak, kicsoda is ez a "női hölgy" valójában:

"Schmidt Mária Széchenyi-díjas magyar történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem egyetemi tanára. A XX. és XXI. Század Intézet főigazgatója. Férje volt Ungár András szociológus, Ungár Klára testvére." Wikipédia

Tehát ő Ungárné Schmidt Mária, ugyebár?
Szóval birom, mikor valaki ILYEN névvel magyarkodik! Semmi bajom a névvel, csak a VISELKEDÉSSEL! De azzal nagggyon!:(((

Te is vicces kedvedben vagy ma, PlalyA! ;O)
 

plalyA képe

plalyA
2 éve

kedves Katiicabogár!
Ezt csak a normális gondolkodásu emberek látjákígy. Ő nem ilyen. Akkor sem fogja elismerni hogy tévedett, ha az egész Budapest ezt mondja neki. Ő tévedhetetlen. Olyan mint a pártja, a Miniszterelnöke meg a követői. Senki nem okosabb náluk. 

Azt hiszem, nem kell velük komolyan foglalkozni ésakkor talán eljutunk oda hogy a kutya sem fogja meghallgatni őket. Csak önmaguk. Bár ami azt illeti őket ddz is kielégíti. 
Igazándiból az a baj, hogy még vannak olyanok  hallgatnak rájuk és addig nyomják a süketet. nem tudják abba hagyni. Tudod ez olyan mint amikor a pap a templomban fenygeti a híveket az eljövendő borzalmakkal, meg a tisztító tüzzel meg mindennel cska nem veszi észre hogy már üres ek a padsorok ő meg csak szórja az átkait. 

Na ez is a "nő" is pont ilyen.

katicabogar képe

katicabogar
2 éve

Biztosan igazad van PlalyA - de nehéz megérteni az ilyen gondolkodást. Hisz annyira nyilvánvaló már, hogy tévedett :(

plalyA képe

plalyA
2 éve

Kedves katiicabogár!

Ugye nem gondolod, hogy egy Schmidt Mária ezt megteszi. Ő magyar  olyan aki sohasem téved, és mindent jobban tud.Ja, és mindenkinek meg akarja mondani, hogy mit gondoljon és csináljon. Az ilyen em fog bocsábnatot kérni és beismerni hogy tévedett. Pont azért van ott, ahol van, mert ilyen

Egyébként meg a tandíjra valórt se keresné meg - pedig az már valamivel kevesebb, mint a melegvíz ára.

ne gondolj olyan dolgokat, amihez embernek kellene lenni - ő csak magyar keresztény - de az embertől olyan messze van mint ama Makó vitéz Jeruzsálemtől.

katicabogar képe

katicabogar
2 éve

Nem értem meg. Olyan tragikus lenne annyit mondani Schmidt Máriának, hogy - elnézést, tévedtem.?