A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Professzorrá nevezte ki Áder a doktori címmel sem rendelkező..

via HVG

2015. augusztus 19. 10:43 | 7 hozzászólás

Professzor lett Mocsai Lajosból, miután Balog Zoltán javaslatára Áder János kinevezte őt. A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság idén nem támogatta a kézilabda-vezető kinevezését a díszdoktori címre, mégis kinevezték őt.

Augusztus 10-től fogva hivatalosan is professzornak nevezheti ki magát Mocsai Lajos kézilabdaedző, a Testnevelési Egyetem rektora, miután a köztársasági elnök egyetemi tanárrá nevezte ki a doktori címmel sem rendelkező sportvezetőt - írta a szerdai Népszabadság a Magyar Közlönyre hivatkozva.

Mocsai kinevezését Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter javasolta.

A lap szerint ez megerősíti azt a vélekedést, hogy Mocsainak azért volt szüksége Debrecenben a díszdoktori kinevezésére, hogy ez pluszpontként számíthasson be a professzorrá avatásánál. A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság ugyanis idén nem támogatta a kézilabdás kinevezését (legalábbis a Népszabadság úgy tudja, hogy Mocsait takarta az E3137 kódszámú pályázat, amelyben kutatási területnek a sportot jelölték meg).

A Debreceni Egyetem professzorai körében a hírek szerint felháborodást keltett a díszdoktori cím, mert tudományos munkássága alapján ez nem illette meg Mocsait.


A cikk eredetije: Professzorrá nevezte ki Áder a doktori címmel sem rendelkező..


Hozzászólások

Plessatt képe

Plessatt
3 éve

Mocsai sporttevékenységét, azt hiszem, senki sem csorbítja. Azonban emberi mivoltját? Azt talán sokan! A jelen politikai vezetők már jó ideje fáradoztak ezen az aktuson. Áder, csak egy végrehajtó volt, amin a legkevésbbé lehet csodálkozni, hisz egy habzószájú pártkatona.


kwepi
3 éve

És így tűnnek el méltán szerzett dicsőségek méltatlanul. 

Ámen.

 

plalyA képe

plalyA
3 éve

Kedves kwepi!

Nahát hogy ti milyenek vagytok.  Több indoka is van annak, hogy a Mocsai díszdoktor legyen. Nem is értem ezt a rosszindulatot.

Először is:  Ha már az ország Palija nem lehet Köztársasági elnök, mert plagizálva szerezte meg a doktorandust, akkor legyen már egy sportos valaki, aki nem mutyi módon lett doktor - még ha díszdoktor is. Köztársasági elnöknek amúgy sem kell doktornak lenni – még majd összekeveri valaki a háziorvossal és „országorvosnak” fogja gondolni.

 Másodszor- azért egy kis kiigazítás is jár. Ugyan is a Díszdoktori címnek nincs semmilyen tartalma sem a doktori címek között - kitüntetésként adható kiemelkedő tevékenységért - Nem kell hozzá tudományos fokozat vagy munkásság ( Lásd Barbara Streisand-ot, aki a Jeruzsálemi Héber egyetem Díszdoktora)

A Díszdoktor avagy a tiszteletbeli doktor (doctor honoris causa) egy kutató formális kitüntetése egy egyetem által a szakterületén elért kiváló eredményeiért. Lehetséges azonban, hogy a cím nem akadémikus, hanem egyéb eredmények kitüntetésére szolgáljon.doctor honoris causának nincsenek formális követelményei, viszont legtöbb esetben a kitüntetett munka felér egy standard doktori szinttel.

Így aztán sem formai sem tudományos akadálya nincs, hogy a Mocsai díszdoktor legyen( A Testnevelési egyetem Rektora cím az más- oda nem csak munka, de képzettség is kell- ne keverjük össze a kettőt)

Magyarországon szerezhető doktori címek közül ez a harmadik variáció és kell hozzá előzetesen az adott egyetem felügyeletét ellátó miniszter jóváhagyása. Ez ebben az esetben megvolt.

Így tehát semmiféle szabálytalanság nem történt ez ügyben – más dolog a moralitás. Azt nem lehet egyetemen tanulni. Az vagy van, vagy nincs.

És még egy vélemény: Mocsai Lajos tényleg sok mindent letett az asztalra, jelentős sikereit, teljesítményét senki sem vonja kétségbe. Pont ezért teljesen érthetetlen, hogy egy ilyen sikeres és közmegbecsülést élvező sportembernek mi szüksége van erre a cirkuszra, miért járatja le magát teljesen azzal, hogy a kedvéért törvényt módosítanak, azért, hogy tudományos fokozat nélkül rektor legyen, vagy azzal, hogy tudományos tevékenység nélkül díszdoktori címet kap, ezzel pedig köznevetség tárgyává tegye magát. Ilyen címosztogatás a régi szocialista diktatúrákban volt szokásos, de már annak idején is, igaz fű alatt, de az ilyen "tudományos" elvtársakat a háta mögött mindenki kiröhögte.

Ezt ő is biztosan tudja, és emlékszik rá. az egy más kérdés, hogy magára nézve tartja e ráillőnek a dolgot.


kwepi
3 éve

Ez már nem árnyékolás, Kataaa, ez már sötétítés.

Ádert nincs ami minősítse, pártkatona, függetlenül attól milyen tisztséget tölt be. Mocsait viszont minősíti.

Hogy is szólt a reklám után szabadon annak idején: van az a pénz amiért az embernek bármikor  lesz a haja...

Kataaa képe

Kataaa
3 éve

Kár volt  a nagyszerű sport teljesítményt ilyennel beárnyékolni...

dmolnar képe

dmolnar
3 éve

No most ugye ha Mocsai ezt elfogadta, akkor ez őt minősíti (meg Ádert is), minden bizonyítvány és cím nélkül...

katiicabogar képe

katiicabogar
3 éve

Minek is a doktorátus? :) Az csak időpocsékolás :)