A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Pontosan miért is ne zárhatná ki az Európai Unió Magyarországot?- helyzetelemzés

via Hírhugó

2019. március 25. 13:05 | 0 hozzászólás

"Csak hogy Orbánnak is világos legyen: Magyarország megkerülhető. (...) Összegezve: van a közösségnek egy tagja, amelyik érdemben túl sokat nem tesz a közösséghez, de ez a tag cserébe folyamatosan bomlaszt, pusztít és negatív hangulatot kelt a közösségen belül."

Nos, ellenzéki oldalról egyre többet hallani az Orbáni politika egyik lehetséges veszélyeként, hogy Magyarország kikerülhet az Európai Unióból. Mostani helyzetelemzésünkben azt nézzük végig, hogy erre van-e reális esély?

Elöljáróban annyit, hogy egyáltalán nem légből kapott az ellenzéknek a figyelmeztető kritikája, ugyanis minden együttműködés a kölcsönösségen alapul. Nincs ez másképp az európai országok együttműködésében sem. Az Európai Unióban sem, ha bármilyen együttműködésben az egyik féllel több a probléma, mint amennyi a kölcsönös együttműködés pozitív eredménye, akkor sokkal racionálisabb ezt az együttműködést megszüntetni.

Most nézzük meg azt, hogy az Európai Uniónak milyen előnye származik abból, hogy Magyarország a tagja? Hát azt nem mondhatjuk, hogy hihetetlenül erős gazdaságunk. A 7 magyar régió közül 4 stabilan évrő-évre bekerül a 20 legfejlettebb európai uniós régió közé. Ez azt is jelenti, hogy Magyarország több mint fele európai uniós mércével szegény és fejletlen. A gazdaságunk nem fog  bent tartani minket.

Mondhatnánk: Magyarországra azért van nagyon nagy szüksége az Európai Uniónak, mert hatalmas a hadseregünk. Na, ezt a szálat ne is ecseteljük tovább, mindenki tudja rá a választ.

Akkor Magyarországra azért van szükség az Európai Unióban, mert méretünknél fogva megkerülhetetlenek vagyunk. Egy tízmilliós ország vagyunk, ez egy közép ország. Nem a legkisebb, nem a legnagyobb, de megkerülhető.

Biztos azért van szüksége az Európai Uniónak ránk, mert az Európai Uniónak nettó befizetői  vagyunk! Ez sem igaz, hiszen az Európai Unió tartja kvázi életben a magyar gazdaságot. Nincs olyan elemzés, amelyik ne azt mondaná, hogy az európai uniós források nélkül finanszírozhatatlan Magyarország.

Akkor nyilván az olcsó munkaerő miatt van ránk szükség. Ez is lehet egy szempont, igen. Azért a magyar munkaerő messze nem olyan olcsó, mint mondjuk a török, albán, ukrán és egyéb balkáni- keleti országok munkaereje. Ez sem olyan indok, ami feltétlenül bent tartaná Magyarországot az Európai Unióban.

Csak is azért, mert Magyarországon lehet bányászni  olyan nyersanyagokat, amelyek elengedhetetlenek az Európai Unió vérkeringésében. Ezt egy harmadikos általános iskolás is tudja, hogy ez sincs így.

Tuti, hogy a magyar mezőgazdaság az, ami bent tartja Magyarországot az Európai Unióban! Az Európai Unió sok esetben fizet azért a gazdáknak, hogy ne termeljenek, mert Európában túltermelés van sok mezőgazdasági cikkből. Ráadásul a magyar mezőgazdaság is kap európai uniós támogatásokat, ez a szektor is az Európai Unió támogatásával nyereséges.

Magyarországon olyan technikai innovációk születnek, amelyek előre viszik az Európai Unió kutatás-fejlesztési elképzeléseit. Nem, nem születnek Magyarországon ilyen innovációk, amelyek feltétlenül szükségesek az Európai Unió számára. Magyarország ebben a tekintetben is lemaradt, nem a magyar tudósokkal van baj, hanem azzal a környezettel, ahol ők kénytelenek működni. Éppen most veri szét a még meglévő akadémiai hálózatot is az Orbán-kormány.

Még hosszasan vizsgálhatnánk a szempontokat, amelyekből kiderülne, hogy egyetlenegy olyan érv sincs a kezünkben, ami miatt az Európai Unió csak nagy veszteséggel tudná felfüggeszteni Magyarország európai uniós tagságát.

Csak hogy Orbánnak is világos legyen: Magyarország megkerülhető. Sem gazdaságilag, sem méretileg, semmilyen szempontból nem megkerülhetetlen. Ráadásul az Európai Uniónak rengeteg pénzébe kerülünk és cserébe a magyar politika - ezzel élen Orbán Viktorral - folyamatosan bomlasztja az Európai Unió döntéshozatalát és az Európai Unió ellen uszít.

Összegezve: van a közösségnek egy tagja, amelyik érdemben túl sokat nem tesz a közösséghez, de ez a tag cserébe folyamatosan bomlaszt, pusztít és negatív hangulatot kelt a közösségen belül. Teljesen logikus, hogy ez a közösség előbb-utóbb ki fogja tenni ezt a viselkedni nem tudó tagját. A végkövetkeztetés logikus: az ellenzék korántsem alaptalanul hívja fel a figyelmet arra a veszélyre, hogy az Orbáni politika miatt könnyen kikerülhetünk az Európai Unióból.


A cikk eredetije: Pontosan miért is ne zárhatná ki az Európai Unió Magyarországot?- helyzetelemzés


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges