A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Pokorni lesújtó képet adott a magyar közoktatásról

via HVG

2015. november 17. 10:49 | 1 hozzászólás

"Magyarország a szégyenpadban ül" az oktatásban konzervált társadalmi egyenlőtlenségeket illetően - mondta a volt oktatási miniszter a HVG kiadványának. A Klik jóval túl van az optimális méretén, az államilag finanszírozott tanítási órák száma pedig szintén alatta van az ideálisnak, így a szülőknek mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk, ha különórákra akarják járatni gyermekeiket.

Interjút adott a HVG Középiskolai Rangsor című kiadványnak Pokorni Zoltán volt oktatási miniszter, a XII. kerületi polgármester. Az interjút az Eduline is lehozta.

Mint fogalmazott, a magyar oktatás leggyengébb pontja, hogy nemigen képes ellensúlyozni a társadalmi egyenlőtlenségek tovább mélyülését – "sőt, a PISA-mérések azt mutatják, hogy Magyarország e tekintetben a szégyenpadban ül". Az az évi ezermilliárd forint, amit a közoktatásra költ az állam, Pokorni Zoltán szerint nem javítja a helyzetet, hanem jobb esetben is csak konzerválja, rosszabb esetben még növeli is az egyenlőtlenségeket.

Arról is beszélt, hogy szerinte az iskolákat fenntartó Klik jóval túl van az optimális méretén, amit a fennálló feltételek, beleértve a közigazgatás felkészültségét is, lehetővé tennének. A másik probléma a szegregációval kapcsolatban a Pokorni Zoltán szerint a tanulási idő finanszírozása. Más országokkal összevetve alacsony a közpénzből finanszírozott tanulási idő.

Tovább...


A cikk eredetije: Pokorni lesújtó képet adott a magyar közoktatásról


Hozzászólások

Kataaa képe

Kataaa
3 éve

Csodálom, hogy  elmerte  mondani...