A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

A pedagógusoknak nem tetszik a rendszer

via ATV

2016. január 23. 12:02 | 1 hozzászólás

Országos tiltakozás alakult ki az oktatási rendszer központosítása és a szakmai minőségellenőrzési rendszer bevezetése miatt. A pedagógusok szerint rendszerszintű problémákról van szó, melyek a pénzszűkéből és a szakmailag rossz döntésekből fakadnak. Úgy tűnik, az oktatásirányítás válságmenedzselésre kényszerül. A Hetek cikke.

Tömegessé vált a nyílt és nevesített tiltakozás oktatásügyben. A legnagyobb felháborodást a szakmai etikai kódex, az életpályamodell és különösen a külső-belső értékelési rendszer próba­­félévének a bevezetése váltotta ki – a szakszervezetek decemberben ismét összehívták a sztrájkbizottságot.

Szeptemberi bevezetése óta – óvodáktól a gimnáziumokig – intézmények és szakmai szervezetek sora tiltakozik az Oktatási Hivatal által kidolgozott, központi minőségellenőrzési rendszer miatt, mondván: ez rendkívüli adminisztratív terheket ró a pedagógusokra, és rombolja az iskolák légkörét. A számos tiltakozó között volt a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium, az ÉGIG (Élenjáró Gimnáziumok Igazgatóinak Grémiuma) és legutóbb a miskolci Herman Ottó Gimnázium is, melynek nyílt levele országos tiltakozássá terebélyesedett:

10 nap alatt közel 12 ezren csatlakoztak hozzájuk a tanitanek.com oldalon, köztük szülők, pedagógusok és 106 intézmény is.

„Az egész oktatási rendszert látjuk most már veszélyben! Kaotikussá vált minden! Bizonytalanság, elkeseredettség, sokszor apátia uralkodik a tanári szobákban. S az, hogy vannak még jól működő iskolák, jól megtartott órák, versenyeredmények (»természetesen« nevezési díjakra és útiköltségre elkülönített keret nélkül), sikeres érettségik és felvételik, kizárólag a tanárok lelkiismeretességének köszönhető” – írja a miskolci tantestület.

Levelükben kitérnek sok egyéb mellett a pénz- és kompetenciazavarral küzdő Klikre, a kiszámíthatatlan törvényalkotásra, a túlközpontosított oktatási rendszer anomáliáira, a tantervre és a kísérleti tankönyvekre, vagy a minőségellenőrzési rendszer kivitelezhetetlenségére is.
Tovább...

A cikk eredetije: A pedagógusoknak nem tetszik a rendszer


Hozzászólások

Kataaa képe

Kataaa
3 éve

Senkinek  sem tetszik  a rendszer, mégis  totyogunk  egy  helyben....