A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Pécs a rászorulókra sújt le a város adóssága miatt, ezer családot fenyeget kilakoltatás

via 168 Óra Online

2018. május 31. 11:55 | 1 hozzászólás

A szabályozás épp „csak” a rászorulókat zárja ki: „Egy lakás elnyerésének feltétele, hogy erkölcsi bizonyítvánnyal, legalább 1,5 millió önrésszel és legalább 100 ezer forint egy főre eső havi jövedelemmel rendelkezzen.”

Tavaly májusban derült ki, hogy Pécs újabb több milliárdos adósságot halmozott fel. A városban revizorok jelentek meg, hogy átvizsgálják az önkormányzati gazdálkodást, Páva Zsolt polgármester pedig gyakorlatilag gyámság alá került. A város önkormányzata teljesen átláthatatlan módon kezeli a legkiszolgáltatottabb réteg lakhatását, a szociális juttatásokat, és segítség helyett az amúgy is túlterhelt ellátó rendszerre tolja át a gondjaikat – állítja A Város Mindenkié Pécs csoport (AVMP).

Az AVMP a lakhatáshoz való jogért küzd, és a hajléktalan és lakásszegénységben élő (azaz azokkal, akik hónapról hónapra küzdenek lakhatásuk költségeivel, vagy a kilakoltatás veszélyével, esetleg kunyhókban, szállókon húzzák meg magukat) élő emberek érdekeit képviselik akcióikkal. Adataikat az önkormányzat 2017-es lakáslistájára alapozzák, melyet egy közérdekű adatigénylés-per során szereztek meg, illetve az önkormányzat 2010-2016-os KSH számára összeállított lakásgazdálkodási jelentéseit is figyelembe vették.

Legutóbb a pécsi önkormányzat egy május 17-én elfogadott rendeletmódosítására hívták fel a figyelmet, amely már tükrözi a revízió hatását. Pécsen május 1-én lejárt a téli kilakoltatási moratórium, ezzel pedig minden veszélyeztetett háztartást a tényleges kilakoltatás fenyeget.

Csak a szerződések státusza alapján (jogcím nélkülivé vált, volt bérlők, lakásfoglalók) 1000 érintett háztartásról tudnak, ezzel párhuzamosan 1500–2000 háztartással szemben az önkormányzatnak követelése áll fenn.

Ezek a számok kiemelkedően magasak ahhoz képest, hogy a teljes önkormányzati lakásállomány 3950 ingatlanból áll.

Tovább...


A cikk eredetije: Pécs a rászorulókra sújt le a város adóssága miatt, ezer családot fenyeget kilakoltatás


Hozzászólások

Kataaa képe

Kataaa
10 hónapja

Persze azt kell, nehogy  acsalónak legyen  egy kicsivel is  kevesebb...:(