A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

A pápa gesztusa felhívás Európa számára - külföldi lapok

via Klubrádió

2016. április 18. 12:27 | 1 hozzászólás

Az Economist szerint talán felrázza a lelkiismeretet az olyan történelmileg katolikus uniós államokban, mint Magyarország és Lengyelország, hogy a pápa a hét végén magával vitt Leszbosz szigetéről három muzulmán családot, köztük hat gyereket.

Amikor megkérdezték tőle, hogy miért nem keresztényeket választott, azt válaszolta, hogy minden földönfutó isten gyermeke. De ettől a konzervatívok továbbra is úgy látják, hogy az egyházfő még inkább balra tolódott - írja az Economist. Csak éppen azt felejtik ki a számításból, hogy legkésőbb II. János Pál 1978-as hatalomra lépése óta a pápai tanítás az antimarxizmus és a szociális liberalizmus ötvözetét jelenti. Ezért talán úgy lehetne a legjobban megmagyarázni, hogy Ferenc az első igazi, hideg háború utáni pontifex maximus. Nála a szociális liberalizmust nem vizezi fel a kommunistaellenesség. Messzehangzó erkölcsi üzenete pedig az volt a leszboszi táborban, hogy az ott lévők nincsenek egyedül a bajban.

Süddeutsche Zeitung

A pápa gesztusa felhívás Európa számára, amin sokaknak el kell gondolkodniuk, köztük az államoknak is, mármint hogy eleget tesznek-e a bajbajutottak érdekében. Ötórás látogatása állásfoglalás a magyar, lengyel és más kormányok ellen, amelyek különösen kereszténynek tartják magukat, amikor kerítéseket emelnek az állítólagos muzulmán invázió ellen. Szavak nélkül imádkozott azokért is, akik Németországban a kőszívűséget és az önzést realizmusnak tartják. Félelmet, előítéletet és gyűlöletet gerjesztenek és mindehhez még a keresztény nyugat megmentőinek pozíciójában tetszelegve tökéletesen félreértelmezik a szerepüket. Ferenc azt csinálta Leszboszon, amit egy katolikus egyházfőnek tennie kellett: erős jelzést adott a zárt határok ellen. És segített 12 emberen, szemben az európai államok kicsinyes és irgalom nélküli alkudozásával. Ezek az országok hajba kapnak azon, hogy melyikük fogadjon be egy tucat menekültet.

(Klubrádió/Szelestey Lajos)

 


A cikk eredetije: A pápa gesztusa felhívás Európa számára - külföldi lapok


Hozzászólások

Szudoczky képe

Szudoczky
2 éve

A pápa cselekedete szimbolikus jelentőséggel bír a cikkben említetteken túl azért is, mert arra hívja fel a figyelmet, hogy a különböző vallásoknak békében kell egymás mellett élniük és a hívőknek (és nem hívőknek) kölcsönösen tisztelniük kell egymást. A bajbajutottak megsegítése pedig nem lehet szelektív! A pápa tiszteletreméltó bátorságot tanusít azokban az időkben, amikor tombol az iszlám terrorizmus és még a saját egyházának vezető személyiségei is megosztottak ebben a kérdésben. A mi katolikus egyházunk pedig egyenesen szembemegy a krisztusi tanításokkal. De ez már egy másik, bár kapcsolódó téma.