A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Összeomlott roma önkormányzat

via Népszava Online

2016. április 8. 12:16 | 6 hozzászólás

Használhatatlan irodák, elsumákolt felújítások, tízmilliós értékbecslések és ennél is drágább háttértanulmányok sorozata – ez maradt az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) botrányba fulladt Híd a munka világába projektje után. De, nem ez az egyetlen érdekes ügy a szervezet utóbbi két évéből. A roma önkormányzat lesújtó képet mutatott önmagáról, amely sokak szerint nagyban Farkas Flórián - miniszterelnöki biztos - háttérbeli szerepének "köszönhető".

Használhatatlan irodák, elsumákolt felújítások, tízmilliós értékbecslések és ennél is drágább háttértanulmányok sorozata – ez maradt az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) botrányba fulladt Híd a munka világába projektje után. De, nem ez az egyetlen érdekes ügy a szervezet utóbbi két évéből. A roma önkormányzat lesújtó képet mutatott önmagáról, amely sokak szerint nagyban Farkas Flórián - miniszterelnöki biztos - háttérbeli szerepének "köszönhető".

Farkas Flóriánt a közgyűlés felkérte, hogy továbbra is segítse az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) munkáját - tájékoztatott a távirati iroda még 2014 novemberében. Akkor még nem is sejthettük, hogy ez a mondat napjainkban is erősen befolyásolja a szervezet életét. Az utóbbi két évben ugyanis botrányt-botrányra halmozott az ORÖ, amit sokan ma is Farkashoz, a fideszes országgyűlési képviselőhöz és miniszterelnöki biztoshoz kötnek.

Kamu projekt

Az ORÖ-t érintő súlyos ügyek egyik legfontosabbika a Híd a munka világa nevű felzárkóztató program volt. Az ORÖ még Farkas vezetése alatt milliárdos támogatást kapott a projektre, hogy ennek keretében olyan foglalkoztatási szövetkezetet hozzon létre, amely segítheti az ország leghátrányosabb területein élő, főként roma munkavállalók foglalkoztatását. A program 2015. december 31-én zárult, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) ellenőrei megállapították, hogy a szervezet irodáiban semmilyen szakmai tevékenység nem folyt. A foglalkoztatási szövetkezet hónapokon át halogatta az uniós támogatások záró elszámolásának leadását, később kiderült, hogy a dokumentáció nagy részét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) már tavaly nyáron lefoglalta egy adóellenőrzés során. A pénzek elköltése kapcsán nemcsak NAV-vizsgálat, hanem rendőrségi nyomozás is folyik. Egyelőre azonban egyetlen eljárás sem foglalkozik az ORÖ-t a kérdéses időszakban vezető Farkas Flórián személyes felelősségével. Pedig ez a bizonyos személyes felelősség egyre nyilvánvalóbb, ugyanis a napokban több száz oldalnyi dokumentum jutott az atv.hu birtokába a Híd a munka világához kapcsolódóan. Az iratkötegben lévő megállapodások többségét az ORÖ-t 2014-ig vezető Farkas Flórián írta alá.

Nemcsak a program vidéki irodáinál, hanem a központnak szánt fővárosi ingatlan megvásárlásakor is arra világított rá az Emmi ellenőrzése, hogy értékén felül vették az épületet, továbbá számtalan háttérmunkánál vagy túlárazták, vagy el sem végezték a szerződésekben szereplő feladatokat. A központi irodának nettó 205 millió forintért megvásárolt Gellérthegy utcai épület minden szempontból használhatatlan. Nem elég, hogy az ORÖ kétszer is 5 és félmillió körüli összeget adott ki a korábbi elnök saját kezű aláírásával megrendelt értékbecslésekre, vagy hogy az iroda Budapest egyik legdrágább részén található, az egyik cég több ponton is hamis véleményt adott. Az Emmi ellenőrei megállapították, hogy az ingatlan autóval és tömegközlekedéssel egyaránt megközelíthetetlen, mozgássérültek a közelébe sem juthatnak, továbbá, hogy az alapterületébe beszámították a teraszokat és lépcsőket is, ami tízmilliókkal megdobta az árat.

A humántárca jelentésében az is szerepel, hogy a felújításra szánt 26 millió forintnak is kevés nyoma van: sérült ajtók, lehullott csempe, beázott mennyezet, el nem végzett kábelezés, foltos padlószőnyeg fogadta az ellenőröket. Informatikai fejlesztés tervezésére, a 8 iroda belsőépítészeti terveire is könnyen ment ki 5-10 millió, csak bútorokra elköltöttek több mint 31 milliót, de egy januári sajtóbejáráson kiderült: a székek nagy részét ki sem csomagolták, az épületet nem fűtötték. Mindent összevetve biztosan kijelenthető, hogy a központi irodában soha nem tett senki semmit a romák munkához jutásának segítésére.

A néhány részletből is látszik, jogosan mondta fel az Emmi március 8-án az ORÖ-vel kötött szerződését, aminek következtében a szervezetnek vissza kell fizetnie 1,6 milliárd forint támogatást. A humántárca bebizonyította, hogy az uniós pénzeket nem szakmai programokra, hanem presztízsberuházásokra költötték a romák munkalehetőségeinek bővítése helyett. A botránysorozat pedig a miniszterelnöki biztos nevéhez fűződik. Az Emmi már belátta, hogy a sorozatos túlszámlázásokat, felesleges háttértanulmányokat az uniós ellenőrök torkán sehogyan sem lehetne letuszkolni, inkább maguk léptek, amivel új fejezetet nyitottak a közösségi pályázatok történetében.

Az ORÖ elnöke, Hegedűs István - aki Farkast követte az elnöki székben - főként a balul elsült program miatt távozott az idén februárban a szervezet éléről. Az LMP akkor közölte: Hegedűs lemondása nem jelentheti azt, hogy elmarad a felelősségre vonás a szervezetnél eltűnt milliárdok miatt. Az ellenzéki párt mindent meg fog tenni, hogy a kormány és az ORÖ ne söpörhesse szőnyeg alá az ügyet, és hogy a teljesen nyilvánvaló pénzlenyúlások minden résztvevőjét, de mindenekelőtt a jelenleg is miniszterelnöki biztosként dolgozó Farkas Flóriánt vonják felelősségre. Kérdés azonban hogy a miniszterelnök mikor látja be mindezt és mikor engedi el régi szolnoki barátja kezét.


A cikk eredetije: Összeomlott roma önkormányzat


Hozzászólások

katicabogar képe

katicabogar
2 éve

Ne bomolj már! Miért rasszista mondat ez? Kifejtenéd?

Plessatt képe

Plessatt
2 éve

Ha így látod, akkor javaslok egy továbbképzést fogalmak értékelése témakörben,addig nincs miről beszélnünk egymással!

adamik_ képe

adamik_
2 éve

Terjed a rasszizmus. " Ha valaki lop, legyen az bárki, azt felelősségre kell vonni! " Ez egy rasszista kijelentés.

Plessatt képe

Plessatt
2 éve

Teljesen rosszúl látod! Ha valaki lop, legyen az bár ki, azt felelősségre kell vonni! Hol itt a rasszizmus? Talán, nem ártana, ha a fogalommal tisztában lennél!

lilla- képe

lilla-
2 éve

Lázár szerint :)

 

adamik_ képe

adamik_
2 éve

Úgy látom terjed a rasszizmuss, már a kapcsolaton is megjelent.