A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Őskáosz jöhet július elsején

via 24.hu

2018. június 23. 10:49 | 0 hozzászólás

"Rosszul kezdődött, rosszul folytatódott".

Az eredetileg júliusban indult volna a NAV online számlázás, de aztán elcsúsztatták egy évvel, hogy legyen idő a felkészülésre. A NAV szerint most már nem kell tovább halasztani, minden készen lesz.

Mi az a NAV online számla rendszer?
Az online számla rendszerébe annak kell regisztrálnia, akinél vannak/lesznek 100 ezer forintot elérő áfatartalmú számlák. A rendszeren keresztül kell majd beküldeni a számlák adatait, július elsejétől. Ha van számlázóprogram, akkor jó esetben azon keresztül megoldható a dolog, bár a régebbi programoknál kérdéses, hogy fejlesztett-e a szolgáltató. A kézi számláknál sem lehet megúszni a 100 ezer forint feletti bizonylatok NAV-os beküldését.

A számlázóprogramokon dolgozó fejlesztők azonban korántsem ennyire optimisták, szerintük messze nem kész, vagy tökéletes a rendszer. Úgy vélik, kellene még néhány hónap a felkészülésre, egy teljes funkciós tesztidőszak, különben a július elsejei indulás nem lesz egy sétagalopp. Mert nem kiforrott, nem üzembiztosan működő rendszerről van szó, így az indulás előtt egy bő héttel.

Már a regisztráció sem egyszerű
A rendszerből a felhasználók ma annyit látnak, hogy június 18-án indult az éles regisztráció, és úgy tudjuk, ott sem minden zökkenőmentes. Íme a programozói tapasztalatok:

Az ügyfelek még a regisztrációt sem tudják megcsinálni, és azt sem nagyon értik, hogy a számlajelentés alapvetően az ő dolguk lesz.
Már a NAV regisztráció is megoldhatatlan feladat elé állít egy laikust. Olyan szavakkal dobják meg a felhasználót, mint „XML cserekulcs”, „XML aláírókulcs”.
Ez nevetséges. A NAV-os fejlesztők úgy oldották meg a feladatot, mintha rendszert használók mind programozók lennének.
Akik elakadtak, a NAV információs vonalát nem tudták elérni, így a mi ügyfélszolgálatunkat terhelték a kérdéseikkel.
Egyébként a  programozók kérdéseire is csak nagy sokára válaszol a NAV. És akkor sem vállalnak felelősséget, hiszen odabiggyesztik mindig, hogy amit írtak, az „szakmai véleménynek számít és kötelező erővel nem bír”.

Tovább...


A cikk eredetije: Őskáosz jöhet július elsején


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges