A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Őrült tempóban fogynak a háziorvosok

via Vasárnapi Hírek

2018. szeptember 2. 11:01 | 1 hozzászólás

"A probléma azért is égető, mert Magyarországon a háziorvosok kétharmada nyugdíjaskorú vagy öt éven belül az lesz, így 2200 praxis sorsa kérdéses."

Több mint száz praxissal nőtt a tartósan betöltetlen háziorvosi körzetek listája mindössze három év alatt. A fiatalokat nem sikerült kellően motiválni arra, hogy az akár 5-10 éve állandó háziorvos nélkül maradt településeken vállaljanak munkát. Jelenleg 341 körzet üres, de félő, hogy az elöregedés miatt pár éven belül több mint 2000 praxis sorsa lesz kérdéses.

„Csak egy receptért jöttem”, „Beutalóért lépnék be”, „Nekem csupán egy lelet kellene” – gyakran elhangzó mondatok, amivel a betegek próbálják kikerülni a nem ritkán 2-3 órás várakozást a háziorvosnál. Kifogások, amik ugyan indokolhatják, hogy valaki ne rostokoljon ennyi időt, de attól még bosszantóak lehetnek az ücsörgőknek-ácsorgóknak. Mégis, ők a szerencsések, hiszen legalább van kihez fordulniuk, ha egészségügyi problémájuk van.

Tíz éve üres praxisok

Az országban ugyanis riasztó gyorsasággal emelkedik a tartósan betöltetlen háziorvosi praxisok száma. A legfrissebb adatok szerint 341 tartósan, vagyis legalább fél éve betöltetlen körzet van Magyarországon. Alig két hónap alatt 17 körzettel duzzadt a lista. Az elmúlt három évben pedig több mint száz új körzet vált tartósan betöltetlenné. 2015 júliusában ugyanis még „csak” 231 ilyen praxis volt, 2017 augusztusában ez már 317-re emelkedett, idén júniusban pedig 324 volt – derült ki az Állami Egészségügyi Ellátóközpont adataiból készített összesítésünkből.

Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén és Békés megyében a legrosszabb a helyzet. Békés megye esetében több településen már 2011-2012 óta nincs háziorvos; nehéz helyzetben van például Vésztő, Tótkomlós vagy Battonya. Ennél is súlyosabb állapotok uralkodnak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ahol nyolc olyan települést is találtunk, ahol 2005 óta nincs állandó háziorvos, és idén került fel a listára Hejőkeresztúr és Sajószentpéter.

Húszmillió forint sem motivál

A tartósan betöltetlen körzetek vállalására anyagi támogatással próbálja ösztönözni az orvosokat a kormány, több-kevesebb sikerrel. Akár húszmillió forintos letelepedési támogatást is kaphat az a nyertes pályázó orvos, aki hat évre ilyen praxist vállal. Ám a több éve működő program során sosem sikerült felhasználni a rendelkezésre álló keretösszeget, nagyon kevés a jelentkező.

Tovább...


A cikk eredetije: Őrült tempóban fogynak a háziorvosok


Hozzászólások

Kataaa képe

Kataaa
7 hónapja

Nagyon  kevés az a támogatás, amit  kormány ad, egy  praxis indulásánál. Sajnos  vidékre nem szívesen mennek az orvosok- megértem. A  kormányt nem is érdekli, mi  folyik el az  egészségügyben. Fordított  a helyzet  nálunk - az  egészségügy  beteg,  de  nagyon. Ne  csodálkozzunk, hogy  sokan Biri nénje praktikáit  alkalmazzák.