A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Óriási adókedvezmény néz ki többek közt Orbán vejének

via Index

2016. május 5. 10:46 | 0 hozzászólás

Százmillió euróig, azaz jelenleg 31 milliárd forintig levonható lesz a műemléki épületek felújításának költsége jövőre a társaságiadó-alapból. Ezt a Leitner+Leitner adószakértő cég szúrta ki a 2017-es adócsomagban a Magyar Nemzet érdeklődése nyomán. Mivel euróban adták meg, ez az összeg még bőven nőhet is, ugyanis a kormány és az MNB lépései régebb óta a forint gyengítése irányába mennek.

A műemlékvédelem önmagában szép dolog, de itt egyrészt arra sincs szükség, hogy a kedvezményezett cég az épület tulajdonosa legyen, és valamiért elég üzemeltetni is egy műemlék épületet, akkor is jár a maximális adókedvezmény fele. A Leitner+Leitner szerint ha magánszemély a felújító vagy karbantartó, akkor az érdekeltségébe tartozó cég erre a célra szánt adománya illetékmentességet élvez. Azaz,aki

kicsit is trükközni akar, az a saját cégei közt illetékmentesen tudja járatni akár a milliárdjait is.
 
Az óriásira beállított összeg és az egyéb részletek mellett az időzítés is furcsa a hirtelen fellángoló nagymértékű műemlékes lelkesedésnél. Orbán  veje, Tiborcz István ugyanis a turai Schossberger-kastélyt is az érdekkörébe vihette az államtól nemrég. Ahogy az MNB és alapítványainak műemléképületes vásárlásai után az Elois Zrt. vagy épp Mészáros Lőrinc-féle Magyar Építő szakíthat nagyot a felújításokkal.
 

 


A cikk eredetije: Óriási adókedvezmény néz ki többek közt Orbán vejének


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges