Szerkesztők ajánlják Valamiért valamit
A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Orbán Viktor válthat még elnyomóbb tempóra – Miklósi Zoltán: Egy választási vereség megbéníthatná a Fideszt

via 168 Óra Online

2018. április 3. 12:41 | 1 hozzászólás

„…ami nagyon kellett nekik, azt átverték feles törvénnyel, nyilvánvalóan Alaptörvényt sértve. Sokat elárul az Alkotmánybíróságról, hogy egy ilyen fontos és egyértelmű ügyben még mindig nem hoztak döntést.”

– A Fidesznek már régóta nincs többségi támogatottsága a társadalomban. A választás egyik valószínű kimenete ennek ellenére, hogy a kormánypárt újra nyer. Van annak jelentősége, hogy a választási rendszer miatt egy kisebbség szavaz esetleg teljhatalmat annak a Fidesznek, amelyet a többség morálisan már nem fogad el?

– Nem jelentene újdonságot, ha ez így lenne, mert 2014-ben is ez volt a helyzet.

– És 2014-hez képest van változás a Fidesz megítélésében?

– Szerintem ezt most még nem tudjuk megmondani. Az év végi számok alapján úgy nézett ki, hogy talán még erősebb is, mint akkor. Úgy tűnt, akkor voltak a csúcson. Amióta elkezdődött a tényleges kampány, vagy stagnálnak, vagy inkább egy kicsit gyengülnek, de nem tudjuk, hogy az utóbbi hetek turbulenciája mit okoz. Arra számítok, hogy a listán körülbelül ugyanúgy fog a Fidesz szerepelni, ahogy 2014-ben. A változás az, hogy az Orbán-ellenes szavazók most sokkal Orbán-ellenesebbek, mint négy évvel ezelőtt voltak. A Fidesz-tábor mintha külön világban élne a társadalom többi részétől, de nem lenne szerencsés zárványhoz hasonlítani őket, mert ahhoz túl sok emberről van szó. A változás érzékelhető az átszavazási hajlandóságon is, ami most nagyobb mindkét irányban, bár, sajnos, inkább a baloldali szavazók szavaznának át a Jobbikra. A fordítottját még nemigen tesztelték. De hogy az eredeti kérdéséhez visszatérjek: fontos tisztázni, minek a többségéről és minek a kisebbségéről beszélünk. Lehet beszélni az összes választásra jogosultról, valamint azokról, akik ténylegesen szavaznak. Szerintem ez utóbbiakról érdemes beszélni, a nem szavazókról nagyon keveset tudunk. Nem tudjuk, milyenek a politikai preferenciáik, ahogy azt sem, hogy a rezsim ellen vagy mellette állnak. A Fidesz-tábor az aktív szavazókon belül van. Ki lehet abból indulni, hogy túlmérik a Fideszt, de jobb, ha tudjuk, ez a pontatlanság néhány százaléknál nem több. Ha azt látjuk az utolsó héten, hogy 45 és 50 százalék közöttire mérik a közvélemény-kutatók, akkor érdemes abból az eredményből kiindulni.

Tovább...


A cikk eredetije: Orbán Viktor válthat még elnyomóbb tempóra – Miklósi Zoltán: Egy választási vereség megbéníthatná a Fideszt


Hozzászólások

Kataaa képe

Kataaa
1 éve

Biztos vagyok  benne, hogy túl mérik a  Fideszt. Nem hiszem el, hogy  az  emberek ennyire "vakok", hogy nem veszik észre mit művel a Fidesz kormány. Összeeszkabáltak egy alkotmány a saját  ízlésüknek, ha  valamit  elbaltáztak, máris  hozzáigazítják a  törvényt.  Miért lenne  ez jó az  országnak? Miért baj az, hogy  a  választási  vereség  megbénítja a  Fideszt? Amennyiben ismét  Fidesz  győzelem lesz, mindegy  milyen  arányú, biztos, hogy  Orbán, még  elnyomóbbá válik.