A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Orbán Viktor előtt bezárul az európai ajtó, arccal már a nagy szövetséges sem állt ki mellette

via 168 Óra Online

2018. szeptember 23. 10:36 | 1 hozzászólás

Bár az EPP nem zárta ki soraiból a Fideszt, a magyar miniszterelnök többé nem számíthat a kereszténydemokraták védőernyőjére.

– Miért most telt be a pohár? Miért most fordult szembe Orbán Viktorral az Európai Parlament képviselőinek többsége?

– Hosszú folyamat volt, az érvek és indulatok már évek óta halmozódtak. Orbán Viktor eddig nagyon ügyesen blokkolta a kezdeményezéseket, amelyek már korábban is szankciókat sürgettek a Fidesz normasértései ellen. Az Európai Néppárt eddig azonban eltökélten védelmezte Orbánt, aki mindig pontosan felmondta a tőle várt leckét, hitet tett olyan elvek mellett, amelyeket otthon szisztematikusan megsértett. A EPP azonban most félretette a védőernyőt. Ennek oka szerintem az, hogy Orbán új stratégiát választott. Már nemcsak barátságos találkozókon vett részt különböző országok nacionalistáival és radikálisaival, amit korábban elnéztek neki, de nyíltan szövetkezni kezdett velük. Ezt viszont a májusi európai parlamenti választások előtt az EPP meghatározó pártjai, elsősorban a német kereszténydemokraták már saját pártszövetségük elleni kihívásként értelmezték. Felismerték, hogy nemcsak arról van szó, hogy Orbán bizonyos kérdésekben feladja a támogatásukat, hanem arról is, hogy ellenük alakít ki szövetségeket. Alig leplezetten két kapura játszik.

– A magyar miniszterelnök a EPP vezetése szemében veszélyesebbé vált, mint amilyen korábban volt?

– Igen, hiszen nyílt nacionalista keresztes hadjáratot indított ellenük. Egy olyan, egész kontinensre kiterjedő szövetség megalapítására hívott, amely egy táborba terelné a radikálisan establishmentellenes erőket. Paradox módon a nacionalisták internacionáléját szervezte. Az, hogy Steve Bannont, az amerikai alt-right mozgalom vezéralakját, Donald Trump elnök volt főtanácsadóját meghívta a visegrádi csoport hivatalos konferenciájára, hogy összeborult a szélsőséges Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel, nyilvánvalóan más módon volt hatásos lépés, mint ahogyan eltervezte. Az Európai Néppárt meghatározó politikusai ezt már nyílt kihívásként értelmezték. Úgy érezték, hogy fel kell adniuk azt a kompromisszumpolitikát, amelyet Roland Freudenstein, a Wilfried Martens Központ igazgatóhelyettese kissé éles szemléletességgel korábban úgy fogalmazott meg, hogy még mindig jobb, ha a rosszfiú kifelé pisil a közös sátorból, mint ha kívül lenne, és befelé tenné ugyanazt.

Tovább...


A cikk eredetije: Orbán Viktor előtt bezárul az európai ajtó, arccal már a nagy szövetséges sem állt ki mellette


Hozzászólások

ZSADIzene képe

ZSADIzene
5 hónapja

"... még mindig jobb, ha a rosszfiú kifelé pisil a közös sátorból, mint ha kívül lenne, és befelé tenné ugyanazt."

Hááááát! Elképpedtem az ilyetén megnyilvánulására egy FONTOS embernek!:(((

Mert bár igaza van, de azért szerintem lehetett volna intelligensebben is fogalmazni!
(Pl. A pisilni szó helyett a vizelni szót alkalmazni.)

A "ROSSZFIÚ" meg jobban tenné, ha végre észhez térne, és nem kockáztatná az EGÉSZ ORSZÁG ÁLLAMPOLGÁRAINAK (és nem CSAK a "magyar embereknek", akikre folyton hivatkozik!) a jóindulatát és jó hírét, mert majd azon veszi észre magát, hogy a "sátorból" kiakolbólintják, és MINDEN bent maradó őrá fog kifelé vizelni! .DDD

Húúúúú, de megérdemelné! :P
/De természetesen csak Ő ÉS A PÁRTJA!/