A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Orbán: No, ugye megérte?

via Portfolio

2012. december 21. 09:20 | 4 hozzászólás

A kormányfő szerint a kormány a felsőoktatás kapcsán nyílt lapokkal játszik. Orbán Viktor erről a Kossuth Rádió péntek reggeli műsorában beszélt. A kormányfő a műsorban azt is elárulta, hogy a költségvetésben szereplőnél kisebb lehet jövőre az infláció, elsősorban a rezsicsökkentés hatására.

A januárban tervezett rezsicsökkentésről elmondta, hogy első lépésben mindenképpen egy általános árszint-csökkentést akar a kormány végrehajtani, ez után lehet elgondolkodni a szociális szempontokon. Meglátása szerint olcsó hitelre van szükségük a magyar vállalkozásoknak, ehhez pedig alacsonyabb kamatokra van szükség.

El kell fogadni a diákok érveit

A miniszterelnök a közrádió reggeli műsorában beszélt a felsőoktatás átalakításának aktuális kérdéseiről. A kormány felsőoktatási reformja 3 célt szolgált, és hangsúlyozta: a reformok sose magukért vannak, mindig van értelmük. "A kormány célja, hogy emelkedjen a felsőoktatási képzés minősége. Ne jöjjenek ki olyan diplomával, amelyekkel nem tudnak elhelyezkedni. A második cél, hogy a lemorzsolódás csökkenjen" - sorolta a kormányfő, aki ennek kapcsán megjegyezte: a 25%-os lemorzsolódási arányt 5%-ra akarják csökkenteni.

Emlékeztetett arra, hogy eredetileg mintegy 10 ezer államilag támogatott teljes ösztöndíj lett volna jövőre a felsőoktatásban, és emellett 40 ezer részöszöntdíjas hely, valamint diákkölcsön ehhez. "De ezt a diákok lesöpörték" - mondta.

A kormányfő szerint a kormány eredetileg nem is akarta eladósítani a diákokat, nem ez volt a szándék a diákhitel új verziójával. "Mire értelmesen lehetett volna beszélni ezekre, addigra már mindenki túllendült ezeken a dolgokon. Ezeknek a részletkérdéseknek a megvitatására nem került sor, mert félelmek alakultak ki a diákok között. Ezt el kell fogadni. A kormányzás nem arról szól, hogy lenyomom a az emberek torkán az akaratomat" - fejtette ki. "Végig az állam fizette volna a költséget, csak arra ösztönöztük volna a hallgatókat, hogy elvégezzék a tanulmányaikat" - érzékeltette.

Tovább...


A cikk eredetije: Orbán: No, ugye megérte?


Hozzászólások

faluvegi képe

faluvegi
5 éve

Nincs itt semmi problema. Orban pontosan fogalmazott.

A megbeszelesen, ahol ez a mondat el fog hangzani Alcsuton, a kovetkezo urak fognak resztvenni:

Csányi Sándor, Várszegi Gábor. Demján Sándor, Széles Gábor

Kataaa képe

Kataaa
5 éve

"A miniszterelnök azt is elárulta, hogy először 2013-ban szeretné kiejteni azt a mondatot, hogy "no, ugye látják uraim, megérte, jól döntöttünk".

Már bocsánat, csak urak élnek ebben az országban?


Böbe
5 éve

Hat ezt a hülye dumat nem fogja a diakok torkan lenyomni az biztos!

Ne nezze mar ezeket a diakokat hülyenek.

 

katiicabogar képe

katiicabogar
5 éve

Megérte, persze. Azért vannak még mindig az utcán a diákok :(