A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Orbán megkopott a 29 év alatt

via Népszava Online

2018. február 24. 10:06 | 0 hozzászólás

Nem szeretem azt a gyakori kritikai értelmiségi attitűdöt, amely imád beleszólni a politikába, de felül akar emelkedni a politika zavaros dolgain – mondja Bod Péter Ákos, az Antall-kormány volt minisztere.

- A Fidesz mint párt megszűnt létezni – nyilatkozta egy évvel ezelőtt. Akkor, hogyan működnek?

- A klasszikus pártnak van testülete, kutatóbázisa, programalkotó csoportja, ifjúsági szervezete, és lehet tudni, hogy milyen értéket képvisel. Ilyen értelemben a Fidesz már nem párt, nincsenek döntéshozói testületei, a frakció nem alkot stratégiát, még csak nem is kontrollál, csak követi egy nagyon szűk kör gyorsan változó igényeit. Egy pártnak, pláne ha tömegpárt, rengeteg támogatója, híve van, akiknek számít a véleménye, nem pedig felülről kapnak ukázt, hogy mit kell gondolniuk. Amikor miniszter voltam, akkor a pártom döntéshozóival sokat kellett vitatkoznom, érvelnem, néha konfliktuson is átestünk. Mert volt véleményük.

- A mostani fideszeseknek már nincs?

- Én legalábbis nem látom. Nem könnyű például fejből felsorolni a Fidesz alelnökeit. Akit meg tudok nevezni, inkább mint rezsibiztos szerepel az én horizontomon, nem pedig mint egy nagy párt programadó, értékrendet megtestesítő vezetője.

- Nem mindig Németh Szilárd volt előtérben a kormánypártnál, ön is hosszú ideig adott tanácsokat Orbán Viktornak.

- Amikor az első Orbán-kormány 1998-ban elkezdte a működését, én épp visszatértem Londonból, és volt bennem segítőkészség. Tanácsadója lettem a miniszterelnöknek, ez kormányzati és személyes jellegű volt, nem pedig a Fideszhez köthető. De a pártkapcsolat sem lenne baj; nem szeretem azt a gyakori kritikai értelmiségi attitűdöt, amely imád beleszólni a politikába, miközben felül akar emelkedni a politika zavaros dolgain.

Tovább...


A cikk eredetije: Orbán megkopott a 29 év alatt


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges