Szerkesztők ajánlják Valamiért valamit
A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Orbán ezt írta az Erzsébet-utalványok mellé

via Népszava Online

2016. december 13. 11:50 | 14 hozzászólás

A sikeresen kézbesített Erzsébet utalványok darabjáért bruttó 50 forintot kapnak a postások, ami nettóban nagyjából 33-34 forint. Az értesített küldemények megírása után (azaz, ha valaki nem volt otthon és bemegy átvenni) bruttó 20 forint jár, az utánküldött vagy visszaküldött (mert az illető meghalt vagy elköltözött) utalványok után viszont nem jár egy forint sem – tudta meg a 24.hu.

A Népszava egyik olvasója már megkapta Orbán Viktor nyugdíjasoknak írt levelét, amiben a kormányfő azt írta: soha nem szabad feledni, hogy a siker mögött évtizedes munka áll, amit azok végeztek el, akik ma már nyugdíjból élnek.

Nagyjából egy hete derült ki, hogy a kormányhivatalnokok helyett a postások kézbesítik a kormányfő nyugdíjasoknak szánt karácsonyi ajándékát, a 10 ezer forintos Erzsébet utalványt. Ami mellé miniszterelnöki levél is jár, és végül nem csak a nyugdíjasok kapnak belőle. A 24.hu szerint az egyik postás szakszervezet tárgyalt a Postával ezekről az összegekről, viszont ők kevesellték és azt szeretnék, ha többet kapnának a kézbesítők. A Magyar Posta Zrt.-nél komplex ösztönzési rendszer működik, amely számos tételből áll. A nyugdíjasoknak szóló Erzsébet utalványt tartalmazó küldemények mielőbbi és sikeres kézbesítésének ösztönzése érdekében egy ezt célzó elemet is beillesztettek az ösztönzési rendszerbe – reagálta a portálnak a posta.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter először még azt mondta: azért nem a Magyar Posta intézi a kézbesítést, mert az túl drága lenne. A kormány számításai szerint 482 forintért vitték volna ki az utalványokat, amit végül lealkudtak 400 forintra. A kabinet 2,7 millió nyugdíjassal számol, így utánuk a postások bruttó maximum 135 millió forintot kapnak, ami nettóban 89 100 000 forint. Ez azért a legmagasabb összeg, mert feltételezi, hogy mindenkit otthon és életben találnak, de mivel nyilván vannak olyanok, akiknek értesítőt hagynak, így az akkor fizetendő nettó 20 forintos darabár miatt 35,9 millió és az említett 89 millió forint között bármi lehet a végösszeg. Erre bőven futja majd a postának, ugyanis a 400 forintos darabár miatt 1 milliárd 80 millió forintot kapnak a kézbesítésért. Egy 300 nyugdíjassal rendelkező körzetben egy postásnak átlagosan 4 perc beszélgetőidővel 1200 perce, azaz 20 órája megy el csak az utalványok kézbesítésével. Ezért ő maximum 9900 forintot kaphat, így 495 forintos plusz órabérrel dolgozik.

Tovább...


A cikk eredetije: Orbán ezt írta az Erzsébet-utalványok mellé


Hozzászólások

katicabogar képe

katicabogar
2 éve

Azt mondta a Fidesz, hogy aki nem kapta meg a teljes összeget, kárpótolva lesz. Igaz, arról nem beszéltek, hogyan - de lesz. És ha a Fidesz mondta, akkor az úgy is lesz. Kis hitetlenkedők :) :)

Kataaa képe

Kataaa
2 éve

Peig  Kedves  Zsadi, érthető szerintem. Én meg  azt mondom,ha  adni akar a kormány, adja a nyugdíj mellé, akkor nem lett volna  ennyi procedúra vele. Csak ugye akkor  nem jut mindenkinek abból.

ZSADIzene képe

ZSADIzene
2 éve

Nem értelek titeket!
Szerintem meg - az ELSŐ visszás eset (Hiányos tartalom!) után azonnal intézkedni kellett volna a biztonságról azáltal, amit először leírtam:
A boríékra kívül rá kellett volna írni:
"CSAK A POSTÁS JELENLÉTÉBEN SZABAD FELNYITNI A BORÍTÉKOT!"

Ez FONTOS ETIKAI kérdés, és ezért a BIZTONSÁGÉRT szerintem SEMMI SEM DRÁGA!!!!
Ez a véleményem. És NEM változott azóta, sőt!

Én EZT fogom tenni, ha alá kell írni, hogy átvettem.

 

Kataaa képe

Kataaa
2 éve

A postás lezárt borítékot visz ki, nem feladata, hogy  ellenőrizze  a tartalmát, szerintem.

 

ZSADIzene képe

ZSADIzene
2 éve

Ez is igaz, Katám, mindamellett a párom is - tőlem függetlenül! - azt mondta, a POSTÁS előtt kéne kinyitni az utalványos levelet. Elvégre ő HIVATALOS személynek számít.

 

Kataaa képe

Kataaa
2 éve

Először is azt kéne  bizonyítani, hogy  hiánytalanul került - e az utalvány a  borítékba, mert  ma  már semmi  sem borítékolható.

ZSADIzene képe

ZSADIzene
2 éve

Így igaz!

Itt, ebben a zországban valahogy minden jó kezdeményezés (még ha politikai érdekeket szolgál is) valahogy cirkuszba fordul át!
Ezt pl. Németországban el sem tudnák képzelni.
És nekem is minden képzeletemet felülmúlja!
Naggggyon elegem van már, nagggyon! :(((

De - talán az én problémám, talán nemcsak! - nem tudnék máshol élni... 
EZ a hazám, és nem megyek sehová!
Nekem már Hegyeshalomnál honvágyam volt, ha a lányomhoz utaztam... Abba is hagytam az utazgatásokat, itthon akarom tölteni, ami még hátra van, történjék is bármi...

De jobb lenne BÉKESSÉGBEN és NYUGALOMBAN tölteni azt az időt, ami még adatik...

Inkább ne adnának semmit, ha mindenből csak balhé és tolvajolás leszen! :(((
 

katicabogar képe

katicabogar
2 éve

Hát igen Zsadi. Szerintem minden kisnyugdíjjal rendelkező - politikai nézettől függetlenül - Karácsony előtt nagyon örül ennek a 10 ezer forintnak. Azonban a kézbesítés körüli herce-hurca, most meg ez a hír a hiányzó utalványokról - valahogy rossz szájízt ad az örömben :(

ZSADIzene képe

ZSADIzene
2 éve

Katicám!

Ez FONTOS ETIKAI kérdés, és ezért a BIZTONSÁGÉRT szerintem SEMMI SEM DRÁGA!!!!
Ez a véleményem.

Mikor még készpénzben adtuk a fizetést, jól kinéztem volna, ha valakinek kevesebbet adok, és félvállról veszem:
- Sajnálom! ÍGY JÁRTÁL! ....

Hogy meri a kormány EZT ÍGY felvállalni?!
Hát micsoda országban élünk mi?! :(((

https://www.youtube.com/watch?v=U_TcA7WiCdE

Szétlopták, ellopták és szétcsalták...
Mindent? Erzsébetet is? ... UFF!

 

katicabogar képe

katicabogar
2 éve

A postásnak ez nem kötelessége Zsadi. Gondold csak el, mennyi időt veszítenek ezzel. Arról nem is beszélve - ha esetleg kevesebb az utalvány, akkor neki kell tanúskodni. Szerintem - ha ilyent tennének - akkor ismét lenne egy ok, hogy a posta még többet kérjen a kézbesítésért.

ZSADIzene képe

ZSADIzene
2 éve

Van erre orvosság!

Rá kell írni a borítékra kívül, hogy :

"CSAK A POSTÁS JELENLÉTÉBEN SZABAD FELNYITNI A BORÍTÉKOT!"
 

És a postán igazolja, hogy HIÁNYTALANUL adta át.
Így nem lehetséges "huncutkodni"!:(((

 

katicabogar képe

katicabogar
2 éve

Pedig ez igaz Zsadi. Arra gondolok, hogy a nagy kapkodásban pontatlanul borítékolhatták az utalványokat. Igaz, én még ott tartok, hogy borítékban, levélben pénzt nem lehet küldeni, a posta nem felel érte. Mennyivel másabb az utalvány?

Azt is olvastam ma, hogy sem a miniszterelnökség, sem a posta nem vállalja a felelősséget, nem tartják magukat hibásnak. A postát meg is értem, hisz ők zárt borítékokat vettek át kézbesítésre. De valaki csak kártalanítja azokat, akik csak felét kapták meg a beígért összegnek? Felvetődik bennem egy olyan kérdés is, hogy tudják bizonyítani, hogy kevesebb értékű utalvány volt a levélben? Ha bemondásra elhiszik, akkor viszont bárki reklamálhat, hogy kevesebb utalványt kapott.

Szóval ezt az egész Erzsébet-utalvány ügyet úgy cseszték el, ahogy van :(

ZSADIzene képe

ZSADIzene
2 éve

Micsodaaaaaa???!!!
Hát ez hogy lehet?!
Miért?! :(((
OK és indoklás nélkül!?
Ilyesmiről szó sem volt!
 

Treszkes képe

Treszkes
2 éve

Közben meg kiderült, hogy vannak olyan levelek, amiben nem 10, hanem 5 ezer forint értékű Erzsébet-utalvány van. Most mi történik?