A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Orbán csak sorosozásra volt képes az EP-ben

via Ténytár blog

2017. április 28. 09:35 | 0 hozzászólás

Érvelése nem különbözött a Fidesz kommunikációs paneljétől. Orbán szerint senki sem akarja bezáratni a Közép-Európai Egyetemet, miközben köztudott, hogy a lex CEU lényege az egyetem ellehetetlenítése. Nem véletlen, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési-eljárást indított Magyarország ellen (már sokadjára).

A lex CEU-ról, a civil szervezetek megbélyegzéséről és a Brüsszel-ellenes kampányról kellett számot adnia Orbán Viktornak az Európai Parlamentben, ahol ismét a magyar helyzet volt a központi téma szerdán. A magyar miniszterelnök volt annyira bátor, hogy beleállt a vitába - ha Magyarországon erre már nem képes -, érvelése azonban nem különbözött a Fidesz kommunikációs paneljétől. Orbán szerint senki sem akarja bezáratni a Közép-Európai Egyetemet, miközben köztudott, hogy a lex CEU lényege az egyetem ellehetetlenítése. Nem véletlen, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési-eljárást indított Magyarország ellen (már sokadjára). 

A miniszterelnök nemcsak, hogy nem mondott igazat az Európai Parlamentben, hanem kihasználta a lehetőséget, hogy sorosozzon egy kiadósat is, ismét megfeledkezve arról, hogy két évtizeddel ezelőtt még ki volt a mostani kormánypárti politikusok legbőkezűbb támogatója.

Orbán nem mondott igazat

A Fidesz egy egész hazugsággyárat épített fel a CEU-val kapcsolatban, amelybe teljes arzenálját bevonta a megmondóemberektől kezdve a köztársasági elnökön át a pártmédiáig. A lex CEU hatalmas port kavart mind Magyarországon, mind pedig nemzetközi szinten. Orbánt pedig nemcsak a patás ördögnek kikiáltott liberális értelmiség, hanem konzervatív gondolkodók sora és saját pártcsaládja is kritizálta az elmúlt hetekben. Nem volt könnyű dolga a miniszterelnöknek az Európai Parlamentben sem, ahol azzal kellett számolnia, hogy most nem csak a baloldalról fogják pofozni, hanem saját háza tájékáról is komoly kritikák érkezhetnek.

Olaj volt a tűzre, hogy miközben Magyarországon új szakaszába lépett az illiberális állam építése, a magyar kormány komoly lejárató kampányba kezdett Brüsszel ellen az „Állítsuk meg Brüsszelt!” plakátokkal és a nemzeti konzultációval. Nem véletlen, hogy Manfred Weber, a Néppárt vezetője sem tudott kiállni Orbán mellett. Weber a CEU-törvénnyel kapcsolatban kifejtette, nem érti, miért zavarja a magyar kormányt, hogy az egyetem amerikai diplomát is kiad, az EU-ellenes lejárató kampánnyal kapcsolatban pedig az mondta, hogy:

Még egy dolgot nem értek. Lehet más és más a véleményünk, de amit ezzel a kérdőívvel csináltak, az egyszerűen hangulatkeltés Európa ellen.

A Néppárt vezetője fején találta a szöget, Magyarországon valóban hangulatkeltés zajlik az EU ellen, a Fidesznek ezzel sikerül fenntartania a párt híveinek a harci kedvét. A bőséges támogatások miatt viszont nem kell attól tartani, hogy Magyarország kilépne az Európai Unióból, mert annak legnagyobb vesztesei pont a Fidesz körüli oligarchák lennének. Az EU melletti elkötelezettséget Orbán is megerősítette az EP-ben, magát csak reformerként beállítva, a nagy reformernek azonban a CEU-val kapcsolatban sem sikerült igazat mondania:

Tovább...


A cikk eredetije: Orbán csak sorosozásra volt képes az EP-ben


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges