A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Önnek is joga van tudni

via Kolozsváros.com

2019. március 3. 13:25 | 2 hozzászólás

"Láttam diktátorokat és láttam megőrjített tömegeket, magukból kivetkőzött embereket, láttam, hogy hová vezet. Egy csepp félelem. Egy csepp gyűlölet. Egy csepp ígéret. Aztán még egy csepp. És még egy… és még egy… Így kezdődött. Mindig így kezdődik."

Kinyitod a postaládát, és megint ott van benne egy olyan. Feladó: Magyarország Kormánya. Nem adják fel, szórják rendületlenül. Nem igazán tudod, miért, de felbontod, elolvasod. Brüsszel – Soros – migráns – határvédelem – kerítés – megvédjük – mi, magyarok… már megint. Még mindig. Legyintesz. Ki a francot érdekel? Kit érdekel, hová vezet, ha a csapból is gyűlölet, vád és hazugság folyik? Elzárod a csapot: megfogadod, hogy a következő levelüket már nem olvasod el, úgy vágod a kukába, ahogy van, és igen, legközelebb már tényleg elmész szavazni.

Aztán eszedbe jut a szomszéd bácsi, az egyetlen nyolcvanöt év fölötti ismerősöd. Azt mondta, nem látod. Azaz megkérdezte, nem látod–e, és te visszakérdeztél, hogy na de mit? Akkor is így kezdődött, és én láttam, felelte nagyon halkan. Láttam a gúnyrajzokat, láttam a falfirkákat, láttam az egyre tartózkodóbb, aztán egyre haragosabb arcokat mindenhol, az utcán, a boltban, a parkban, a cukrászdában. Gyerek voltam, de láttam.

Emlékszem. Emlékszem, hogy valakikről előbb úgy beszéltek, hogy „ők tehetnek róla”, aztán úgy, hogy „azok tehetnek mindenről”, és aztán a szomszédból eltűnt néhány család. Mindenki, a déditől a terhes fiatalasszonyig, és velük a gyerekek is. Láttam a kormányzó urat a fehér lovon, láttam a híradásban a karlendítő üdvözleteket, láttam a zászlókat, hallottam az üdvrivalgást, aztán később a robbanásokat, és a pincében mindenki egyformán félt, a méltóságosék is meg a cselédek is.

Emlékszem, hogy nem csak „őket”, nem csak „azokat” vitték, hanem vitték a mieinket is, vitték védeni a hazát, a dicsőséget, és mifelénk nem jött vissza senki, sem a szomszéd családokból, sem a rokonságból. Másoknál szerencsésebben alakult, ott visszatértek néhányan, volt aki kopaszon és tífuszosan, volt aki amputált lábbal. Kerítés mögül? Határról? Senki nem kérdezte, melyik honnan. Láttam.

Láttam diktátorokat és láttam megőrjített tömegeket, magukból kivetkőzött embereket, láttam, hogy hová vezet. Egy csepp félelem. Egy csepp gyűlölet. Egy csepp ígéret. Aztán még egy csepp. És még egy… és még egy…

Így kezdődött. Mindig így kezdődik.

Goitein Vera


A cikk eredetije: Önnek is joga van tudni


Hozzászólások

ZSADIzene képe

ZSADIzene
2 hete

Nem elég kukába dobni, VISSZA KELLENE KÜLDENI A FELADÓNAK!

Valahogy le kellene már törölni Orbán fejéről azt az önelégült, gunyoros arcot! :P:P:P

Kíváncsi lennék, milyen képet vágna, ha egyik reggel az íróasztala tele lenne a VISSZAKÜLDÖTT LEVELEIVEL!

De sajnos, tudom jól, az apparátusa EZT nem engedné meg, azaz az Ő szemetes kosarukban kötnének ki a ZEMBEREK visszaküldött levelei!:(((

Úgy hogy lehet, hogy én olvasatlanul "újrahasznosítom" majd,,, ;o)

Szudoczky képe

Szudoczky
2 hete

Mi már nem bontottuk fel a kormány levelét. Úgy ment a kukába (vagyis a szelektívbe), ahogy jött. De a méreg azért forrt bennem! Már megint milliárdokért hazudoznak nekem, nektek, az országnak! És sajnos, sokan hiszik ezeket az ocsmányságokat! Miért nem tud a másik oldal hatásos ellenkampányt folytatni?! Tudom, ez pénzkérdés IS! De nemcsak az! Tehetség és akarat kérdése is, hogy miről és hogyan beszélnek az embereknek. Azt hiszem, még nem tanulták meg a "Hatékony kommunikáció" c. leckét. Kellene egy okos tanácsadó team, hogy a legérzékenyebb témákat hatásosan lehessen sulykolni. Hol van az a team???