A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Nyugdíjasokra és szegényekre sújtott le a drágulás

via Zoom.hu

2018. szeptember 16. 15:23 | 0 hozzászólás

Épp azok a termékek drágultak - van, ami ötödével! - amit a szegények vesznek.

Meglepő inflációs adatokat közölt a KSH a héten: az adatokból kiderül, azon termékek drágulnak, amelyek nagyobb súllyal szerepelnek a szegényebbek fogyasztói kosarában. Ezek között volt olyan, ami 20 százalékkal került többe, mint egy évvel korábban.

Augusztusban 3,4 százalékon ragadt be az infláció, ami némi meglepetést okozott még az elemzőknek is, ugyanis ők már az áremelkedés ütemének csökkenésére számítottak. A jó hír az, hogy ez előbb-utóbb bekövetkezik. Ám nemcsak az stratégák számára – makroszemüvegen keresztül – voltak meglepőek az augusztusi adatok, hanem bármely egyszerű fogyasztó számára is.

Az élelmiszerek drágulása ugyanis az elmúlt hónapokban jócskán átlag feletti volt, az első nyolc hónapban az árak átlagosan 2,6 százalékkal kúsztak feljebb, ezzel szemben az élelmiszerek ára 3,9 százalékkal, augusztusban pedig már 4,1 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Ám ezen belül is nagy a szórás: a húsfélék áremelkedése még visszafogottnak mondható, hiszen a sertéshús 2,5 százalékkal olcsóbb volt augusztusban, mint egy évvel korábban, marhahúsnál ugyanez 2,6 százalék volt. A leggyakrabban fogyasztott baromfitermékek árai viszont már 3,8 százalékkal emelkedtek – de ez is még átlag alatti drágulás.
Betett a gyümölcsösöknek a szárazság

Nem mondható el ez a tojásról, ami 7,5 százalékkal lett drágább egy év alatt, a tésztafélék 9,5 százalékkal, a liszt pedig 5,1 százalékkal drágult, de a vajért és a vajkrémekért is 8,4 százalékkal kellett többet fizetni. Ám a tésztafélék, kenyér esetében további drágulás sem kizárt, részint az emelkedő bérköltségek, másrészt az idei közepes mennyiségű és minőségű búzatermés miatt. A zöldségek és a gyümölcsök áremelkedése már az elmúlt hónapokban lezajlott:

Tovább...


A cikk eredetije: Nyugdíjasokra és szegényekre sújtott le a drágulás


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges