A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Nyugdíjasok kirúgása: nem alkotmánysértő, csak nevetséges

via HVG

2013. január 25. 11:07 | 2 hozzászólás

Kicsit összecsúszott, kinek kell választania a nyugdíja és a bére között a közszférában, és ki az, akit mindenképpen kirúgnak, mert nyugdíjas. Az intézmények azonban körleveleikben már józanítják az érintetteket. A legrosszabbul a kormány irányítása alá tartozó intézményekben dolgozók járnak.

A közszférában sok érintett csak most jött rá, hogy a jövőben tényleg nem kaphat egyszerre nyugdíjat és bért, ahogyan azt Matolcsy György tavaly októberben meg is üzente. Több intézmény az elmúlt napokban tájékoztatta nyugdíjas dolgozóit, hogy választaniuk kell a két juttatás közül, és ezt április 30-ig jelezniük kell a nyugdíjfolyósítónak. Még az egyetemi tanárok is kaptak ilyen levelet, amit az érintettek nagy meglepődéssel fogadtak. Az elmúlt időszak homályos információi alapján ugyanis sokan közülük tévesen azt hitték, az egyetemi tanárokat megkímélte a kormány a nyugdíj-bér dilemmától.

Egyik olvasónk, aki nyugdíjasként tanít egy egyetemen, szintén ebbe a hibába esett, és hidegzuhanyként érte, hogy 300 ezer forintos béréért le kell mondania 200 ezer forintos nyugdíjáról. A zavar valószínűleg abból fakad, hogy a sajtóban összemosódott két, január elsejével hatályba lépett kormányzati intézkedés, amely egyaránt a közszférában dolgozó nyugdíjasokat érinti, de ezen belül két különböző csoportot.

Mindenkire vonatkozik a "nyugdíj vagy bér" dilemma

Az első változás: minden közszférában dolgozónak, akinek eddig egyszerre járt a két juttatás, választania kell, hogy nyugdíjat vagy bért kapjon. A szigorítás tavaly decemberben került bele a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvénybe, és a december 22-én megjelent Magyar Közlönyben hirdették ki. Eszerint idén júliustól bevezetik a kétszeres juttatás tilalmát. A változtatás január elsején lépett hatályba, de az érintetteknek április 30-ig kell jelezniük döntésüket a nyugdíjfolyósítónak. Július elsejétől, ha valaki a munkát választotta, felfüggesztik a nyugdíja folyósítását, amíg dolgozik, ha pedig a nyugdíját, akkor nem dolgozhat tovább

Tovább...


A cikk eredetije: Nyugdíjasok kirúgása: nem alkotmánysértő, csak nevetséges


Hozzászólások

Kataaa képe

Kataaa
5 éve

Alkotmánysértő és nevetséges és fájdalmas. Ezzel is  bizonyítottá vált, hogy az Orbán kormánynak  nem érdeke a magyar emberek egészségi állapota. Így teszik fizetősé az egészségügyet.

ladomer képe

ladomer
5 éve

A sajtóban és ebben a cikkben a folyamatos munkát végző főfoglalkozásu közalkalmazott nyugdíjasokról van szó. Leginkább az orvosokat emlegetik ahol az érintettek hiánya bajokat okozhat,

Ez a kormányhatározat azonban  azokat is érinti akik megbizási szerződéssel, vagy vállalkozói szerződéssel alkalmilag tevékenykednek a közszférában vagy háttér intézményeiben. Velük a jövöben semmilyen módon nem köthetnek szerződést a közszféra munkaadói .

Ilyenek pl. azok az oktatási szakértők , akik a szakképzésben tevékenykednek, projektekben fejlesztenek, szakképzésben tételeket alkotnak vagy épen az iskolákban vizsgáztatnak.

Ezekkel a munkákkal óriási pénzeket lehet keresni hiszen egy lektorálásért akár br. 18000 forintot egy nagy létszámú több napos vizsgáért akár br. 60,000 forintot is meg lehet kapni.

Akik ezeket a munkákat elvégzik nem vagy nem csak a nyugdíj kiegészitésért teszik, hanem egyrészt hivatásszeretetből másrészt a munkáltató szükséghelyzete miatt, mert ennyi pénzért egy fiatal aktiv ember nem megy el kétszer háromszoris munkaidő alatt.

Nem vagyok híve az összeesküvés elméletnek, de valahogy úgyérzem itt is egy réteg a nyugdíjas értelmiség gerincének ropogtatásáról van szó, Kezdték a birókkal és eljutottak a szakoktatókig , annyi pénzt lehet itt a költségvetésnek megsporolni

Viszont ha munkám nincs céltalannak és feleslegesnek érzem magam, többet törödök magammal aggódok az egészségem miatt, nyüstölöm az orvosokat ha vannak. És ez már hosszabb távú hatásokat is kiválthat.

Hát éljen a szép új világ..