Szerkesztők ajánlják Valamiért valamit
A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Nyugdíj – a mi döntésünktől is függ, nyomorgunk-e majd idős korunkra

via 24 HU

2015. október 10. 10:54 | 1 hozzászólás

Ötven év múlva fele annyi aktív korú jut majd egy nyugdíjasra Magyarországon, a nyugdíj-megtakarítások szintje mégis elmarad az európai átlagtól. Az elöregedés komoly kihívást jelent az állami nyugdíjrendszerek számára: az öngondoskodás kínál kiutat a helyzetből, ám ezek tudatos pénzügyi döntéseket követelnek meg az emberektől.

Bár egy nemrégiben tartott nyugdíjkonferencián a kormány képviselője úgy nyilatkozott egy nemzetközi felmérésre hivatkozva, hogy a magyar nyugdíjrendszer hosszú távon is fenntartható (ugyanott ezt kétségbe is vonta rögtön a KSH előadója többek között), úgy tűnik, máshol azért aggódnak rendesen a jövő miatt.

Az elöregedő társadalmak világszerte komoly pénzügyi kihívás elé állítják a kormányokat és nyugdíjrendszereket – hangzott el például a Hágában, szeptember közepén megrendezett World Pension Summit 2015 konferencián, amelyen 40 ország 250 nyugdíjszakértője vett részt.

A mi döntésünk is

Európában a társadalmak elöregedése miatt egyre kevesebb kereső jut egy nyugdíjasra, miközben a gazdaságok teljesítőképessége nem tud lépést tartani a szociális rendszerek forrásigényével. Ennek következtében az államilag garantált nyugdíjak egyre jobban elszakadnak a munkajövedelmektől. A konferencia egyik előadója, Lard Friese, az NN Csoport vezérigazgatója szerint emiatt növekvő igény mutatkozik Európában a nyugdíjcélú megtakarítások iránt.

Tovább...


A cikk eredetije: Nyugdíj – a mi döntésünktől is függ, nyomorgunk-e majd idős korunkra


Hozzászólások

Kataaa képe

Kataaa
3 éve

A döntés kevés, cselekdni kell...