A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Nincs béke Miskolcon

via Stop

2014. augusztus 23. 11:50 | 0 hozzászólás

Nincs változás a miskolci telepfelszámolások ügyében, bár korábban felröppentek olyan hírek, hogy átmenetileg felfüggesztik azokat

Kriza Ákos polgármester, illetve a Magyar Hírlap állításával ellentétben a Máltai Szeretetszolgálat, bár a városban is folytatja szociális tevékenységét, nem vesz részt semmilyen kilakoltatási programban.

Az augusztus 20-ai ünnepre való tekintettel felfüggesztették demonstrációjukat azok a miskolci romák, akik augusztus 6-a óta a miskolci Szent István téren tiltakoznak a kilakoltatások ellen. Miskolc augusztus 20-án a hagyományokhoz híven a Szent István-szobor előtti területen ünnepelt, ezért is döntöttek a demonstráció felfüggesztéséről, és a téren álló sátrakat is elbontották.

A miskolci, úgynevezett számozott utcák két ingatlanjából bírósági végrehajtással költöztettek ki augusztus 5-én lakókat, azóta tüntettek romák a Szent István téren és a számozott utcák térségében. Bár korábban felröppentek hírek, hogy sikerült megállapodni a telepfelszámolás és a kilakoltatás felfüggesztéséről, Kriza Ákos polgármester, aki októberben ismét a Fidesz-KDNP jelöltjeként indul az önkormányzati választásokon a Magyar Hírlap csütörtöki számának adott interjújában cáfolta ezt.

Mint mondta "minden megy a törvényeknek és a városi rendeleteknek megfelelően", vagyis semmiféle visszalépés vagy leállítás nem történt, és semmiféle megegyezés nem született az ügyben tartott belügyminisztériumi egyeztetésen. Kriza ismételten "35 ezer miskolci polgár támogatására" hivatkozott, hogy végrehajtsa a már 2010-ben meghirdetett rendteremtési programot.

"Augusztus végére várhatóan százöt-száztíz ingatlanból költöznek ki a szocialisták által betelepített, alulszocializált és mondjuk ki, többségében roma családok", őszre hatvan-hetven lakás marad, de mivel látják a hatósági szigort, valószínű, hogy felgyorsulnak az elköltözések, mert mint fogalmazott, "átléptük ugyanis azt a kritikus intézkedési mennyiséget, amely után már maguk az érintettek tartják jobbnak, ha önként mennek".

Hangsúlyozta, hogy a kiköltözők nem maradhatnak sehol jogcím nélkül a város területén. "Ricsajozik most mindenki. Összeborulhatnak a roma sátorozók a baloldal jelöltjeivel, táborozhatnak együtt a városháza előtt, a tény tény marad: Miskolcon felszámoljuk a nyomornegyedeket."

Veres Gábor, az MSZP szóvivője a Népszavának megerősítette, a párt álláspontja változatlan: a nyomortelepek felszámolásával az embertelen körülmények miatt egyetértenek, ám a városvezetés módszereivel nem, mert kampánycélra használják az ingatlanspekulációs hátterű kilakoltatásokat. A Demokratikus Koalíció továbbra is tiltakozik Kriza Ákos cselekedetei ellen. Mint Gréczy Zsolt a párt szóvivője hangsúlyozta: a kilakoltatás nem megoldás a romák helyi problémáira.

Kriza Ákos a Magyar Hírlapnak azt is elmondta: a folyamat mediálásába bekapcsolódott a Máltai Szeretetszolgálat, amit mindannyian, a belügyminisztériumi egyeztetésen jelenlévő államtitkárokkal együtt örömmel fogadtak, amit a lap úgy interpretált: "Immár a Máltai Szeretetszolgálat bevonásával folytatódik a nyomornegyedek felszámolása".

Az interjú nyomán támadt sajtóérdeklődésre Kozma Imre atya, elnök a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában csütörtökön úgy fogalmazott: a szeretetszolgálat soha, semmilyen kilakoltatási programban nem vett és a jövőben sem vesz részt. Hozzátette, hogy 25 éve dolgoznak Miskolcon, szerepvállalásuk mindig pozitív. Fogalma sincs, hogy a polgármester miről beszél.

Mint lapunk értesült: a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Miskolcon is változatlanul folytatja eddigi szociális munkáját, amiben együttműködik a város vezetésével, bár az ezzel kapcsolatos mára tervezett sajtótájékoztató elmarad.


Forrás: Népszava/Stop


A cikk eredetije: Nincs béke Miskolcon


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges