Szerkesztők ajánlják Valamiért valamit
A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

A népszavazás kudarc Orbánnak, de van egy rossz hírünk

via HVG

2016. október 3. 11:13 | 4 hozzászólás

Míg Orbán Viktor számára ez a népszavazás nem szólt másról, mint hatalma stabilizálásáról, illetve a két éve a politikai látótér közelébe került ellenzék visszaszorításáról, a szavazókkal elhitette, hogy félniük kell. És rossz hír, hogy ha már sikerült összeszednie annyi embert, akikkel ő itt két év múlva is hatalmon maradhat, akkor a következő két évünk is ugyanarról szól majd, mint az előző kettő.

„Ha érvényes a népszavazás, az azt jelenti, hogy a bojkottra felhívó ellenzék az általa kitűzött minimális célt sem tudta elérni” – fejtegette néhány hete a hvg.hu-nak adott interjújában Lakner Zoltán politológus, miért döntheti el az október 2-i népszavazás a 2018-as választást. Ha csak ezt a kritériumot nézzük, akkor nem, a következő parlamenti választás nem dőlt el vasárnap, az ajtó nem záródott be, elméletileg befér még bármi, akár Orbán Viktor veresége is. Ám fölöttébb súlyos politikai vakság azt gondolni, hogy a rés, amely maradt tág lenne. Ahhoz pedig, hogy ne szűküljön tovább, megannyi tényezőnek kellene összejátszania.

Kellene hozzá például egy ellenzék, amely hihetően el tudná mondani, hogy a vasárnap este diadalmenetet celebráló Orbán Viktor valójában kapott egy tisztességes pofont. Az ugyanis, hogy hiába a csaknem fél éves brutális kampánynyomulás, hiába a több mint tízmilliárd elköltött forint, hiába a végén már kétségbeesetten telefonálgató közszolgák és a menekültekkel riogató közmédiumok, az október 2-án érvényesen leadott szavazatok aránya épp csak elérte a 40 százalékot, mégiscsak egyfajta kudarc. Amit persze ellentételez a 3,2 millió „nem" szavazat, nincs is szó itt bukásról, de kudarcról azért igen. Ha úgy tetszik, Horn Gábor emlékezetes, a 2008-as szociális népszavazás éjszakáján Gyurcsány Ferenchez intézett szavait a jelenlegi helyzetre alkalmazva, a választók nem mondták azt, hogy „Viktor, menj a p..ba”, ám azt sem, hogy „ne menj”.

Tovább...


A cikk eredetije: A népszavazás kudarc Orbánnak, de van egy rossz hírünk


Hozzászólások

Citoyen képe

Citoyen
2 éve

Épp ma láttam egy nyakatekert elemzést, miszerint ez a választás a fidesz győzelmét hozta... A végkövetkeztetése az volt, hogy soha ilyen arányban nem támogatták őket, mint most...

Háááááááát.... Ez a választás nem a fideszről szólt... Hiszen a kérdés a menekültekről szólt... Tudjuk, hogy sokan az ellenzékből is szívük szerint (sajnos) nemmel szavaztak... Végül is semmiről nem szólt - hiszen már maga a kérdés sem igaz -, így ha erődemonstrációnak tekintenek rá, akkor szégyenletesen elbukták... Ez a győzelem ???

Megszokhattuk tőlük, hogy bármilyen eredmény is születik, győzelemként értékelik... és mantrázzák is, amíg sokan el nem hiszik...

Azt mondják érvényesíteni kell az érvényes szavazatok tartalmát az alaptörvényben.... És mi van azoknak a véleményével akik azzal szavaztak, hogy nem mentek el... Nem mentek el, mert olyan kérdésre kellett volna válaszolni, aminek semmi értelme...

csejoska képe

csejoska
2 éve

Hát a pofon az nagyot csattant !

Bár a mini ducse most sem hajlandó elismerni ezt  - sőt kikiáltja győzelemnek. (szive joga, hiszen a saját kis homokozójában ő az úr)

 

Mindamellett nem tagadta meg önmagát és eszmeiségét, amikor a hétfői hirekben közzétett nyilatkozata szerint a "magyarok" nemmel szavaztak.

Egyébként visszautasitom és elitélem ezt a mondatot, miszerint személy szerint megfosztott állampolgárságomtól  -kitagadott !! (Bár én is tehetném ezt vele szemben !)

Nos "demokratikus ellenzék" itt a magas labda ! Ne számháborúba bocsátkozzatok, hanem Vonáékhoz csatlakozva  -hivatkozva a közjogi változással való fenyegetőzésre-  a rendszer legitimását firtassátok, és tudassátok a "magyarokkal" is !!!!

Amennyiben szabad -és miért ne lenne szabad, ha jupiterünk megteheti ezt-  megosztani a majdnem tizmilliós embertömeget.

 


anna
2 éve

Ha láttad a délelőtti közvetítést, akkor nagyon rossz a helyzet. Sok a dilettáns, csak egy példa, a Széll Bernadett fel akar szólalni és nem tudják, hogy alelnöki minőségében erre nem jogosult. Így nem lesz győzelem soha, de az ebet tudják kötni a karóhoz.

katicabogar képe

katicabogar
2 éve

"És rossz hír, hogy ha már sikerült összeszednie annyi embert, akikkel ő itt két év múlva is hatalmon maradhat, akkor a következő két évünk is ugyanarról szól majd, mint az előző kettő." - olvasható a cikkben...

Szerintem pedig nagyon sokan nem Orbán mellett szavaztak, hanem a menekültek ellen. Azt gondolom, hogy Magyarországon ebben a témában nagy eredmény az érvénytelen népszavazás.

Ezt a (nem létező) pirézekkel kapcsolatos kutatásra alapozom.

"A közvéleménykutató azt találta, hogy a válaszadók 61%-a szerint mérlegelni kell, kiket fogadjon be az ország és kiket nem, és közülük 59 százalék állította, hogy a pirézeket nem kellene befogadni. 2007 februárjában megismételték a felmérést és azt tapasztalták, hogy a pirézellenesség növekedett az országban: 68%-ra nőtt azok aránya, akik nem kértek a pirézekből. Igaz, ez az arány még így is jelentősen alatta maradt a románok, oroszok, kínaiak és arabok bevándorlását ellenzők arányának."