A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Népszava Online: Nőtt a bérünk, de miért nem érezzük?

via Népszava Online

2018. augusztus 23. 11:20 | 1 hozzászólás

„Ezeket a béremeléseket ugyan kötelező volt végrehajtaniuk a cégeknek, számos munkavállalónak azonban ettől csak papíron nőtt a fizetése, a ténylegesen hazavitt összeg nem változott. A kötelező béremelésekért cserébe ugyanis a cégek egy része elvette az addigi cafeteria juttatásokat, prémiumokat. (Ennek legnagyobb nyertese az állam lett: az addigi adómentes cafeteria-juttatásokból adóköteles bér, azaz állami adóbevétel keletkezett.)”

Csaknem 12 százalékkal nőtt az átlagkereset az idei év első félévében 2017 azonos időszakához képest: január-júniusban a bruttó átlagkereset 324 400, a nettó átlagkereset 215 700 forintra rúgott a KSH legfrissebb adatközlése szerint. A dolgozók jelentős része mégsem érzékel ilyen nagy léptékű jövedelemnövekedést, ennek pedig több oka is van.
 
A KSH szerint a keresetnövekedés oka főként a minimálbér és a garantált bérminimum 8, illetve 12 százalékos emelése volt, előbbi ugyanis 138 ezer, utóbbi 180 500 forintra emelkedett. Ezeket a béremeléseket ugyan kötelező volt végrehajtaniuk a cégeknek, számos munkavállalónak azonban ettől csak papíron nőtt a fizetése, a ténylegesen hazavitt összeg nem változott. A kötelező béremelésekért cserébe ugyanis a cégek egy része elvette az addigi cafeteria juttatásokat, prémiumokat. (Ennek legnagyobb nyertese az állam lett: az addigi adómentes cafeteria-juttatásokból adóköteles bér, azaz állami adóbevétel keletkezett.)
 

 


A cikk eredetije: Népszava Online: Nőtt a bérünk, de miért nem érezzük?


Hozzászólások

Kataaa képe

Kataaa
8 hónapja

Persze, hogy  nőt  a bérünk, nőt  az  állami vezetőknek. Ebből  számolják ki az átlagot. Nem beszélve  az életünk is  drágább  lett. Csak ki kell menni a  piacra, máris látni a  különbséget, miért is nem érezzük a béremelést.