A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Nemlét minimum

via Népszava Online

2013. július 13. 09:46 | 1 hozzászólás

A KSH a napokban kiadta a legújabb kimutatását arról, hogy az árak és a jövedelmek arányában ma mennyi Magyarországon a létminimum. 85 960 forint kell ahhoz, hogy egy egyedül élő, dolgozó ember éhen ne haljon, de annyi pénze mégse legyen, hogy megengedhessen magának egy új ruhát. Jószerével ez a pénz arra sem elég, hogy kifizessen minden rezsiszámlát.

(Még a kis fogyasztók 50-100 forinttal csökkentett villany vagy gázszámlájára sem futja ebből minden hónapban.) Ilyen kevés pénzből "lavírozni" kell: egyszer ezt, máskor azt a csekket fizeti ki az ember. Ha szerencséje van - persze -, mert ha megbetegszik és az adott hónapban valami drágább gyógyszert rendel az orvos, választania kell. Meggyógyul vagy éhen hal.

Kovács Zoltán államtitkár, a társadalmi felzárkóztatásért (!) felelős kormányzati tótumfaktum, korábbi szóvivő, megint egy épületes badarsággal piszkálta fel a vérnyomásomat. Amikor az egyik televízióban a riporternő újra és újra feltett kérdéseire - meg lehet-e élni a közmunkások 49 ezer forintos béréből -, kitérően azt bizonygatna, hogy méghozzá büszkén. Mert, akinek rendszeresen majd 50 ezer forintot fizet az állam, az igenis büszke erre a státuszára. Ha jól értettem a szavait, magam elé is tudom képzelni, ahogyan a falusi árkot kapargató közmunkás reggelente büszkén veszi magára a világítós mellényt és indul munkába, mert eltölti az a jó érzés, hogy a hónap végén, kemény munkája révén, megint tud majd zsíros kenyeret adni reggelire, ebédre, vacsorára az otthon tátogó éhes fiókáinak.

Persze ez sem egészen így van. A statisztikusok azt is hozzáteszik, hogy két felnőttnek legalább 150 ezer, egy kéttagú családnak pedig majd negyed millió forint kell az éhen nem haláshoz. Volna ezzel mindjárt egy kis probléma. Ha a példabeli közmunkásnak párja és két iskolás gyereke van, az 50 ezer forint mellé honnan veszi még azt a másik 200 ezret? Segélyre ne számítson, a családból csak egy felnőtt lehet egyszerre közmunkás, a családi pótlék sem annyi, hogy a hiányzó százezreket pótolja... Mindig gyenge voltam számtanból, de akár hogyan osztok, szorzok, sehogyan sem stimmel a végösszeg.

Kovács államtitkár talán segíthetne. Kipróbálhatná, hogy lehet a nemlét minimumból akár csak egyetlen hónapig élni. A riporternő is ajánlotta neki, de elengedte a javaslatot a füle mellett. Ahogyan egyszer már megtette a milliókat kereső ifjú miskolci alpolgármester, de Orbán kormányának többi tagja is aligha szánná el magát egy ilyen kísérletre. Milliós, 16 százalékos adóval "megsarcolt" fizetéseikből viszonylag kényelmesen lehet éldegélni.
Hivatali karosszékéből, az ablakon át, népére kinéző Kovács államtitkár pedig nyugodtan gondolhatja, hogy akinek van 50 ezer fixe, az már könnyen viccel.
Ha így gondolja, ő viccel.

Tovább...


A cikk eredetije: Nemlét minimum


Hozzászólások

jlaca62 képe

jlaca62
5 éve

Kovács államtitkár úrnak jó példát kellene mutatni, önként lemondani minden jövedelméről, s közmunkásként élni csupán egypár hónapig...