A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Németh Péter: Orbán rokona

via Népszava Online

2013. november 7. 11:31 | 12 hozzászólás

Először is éppen azt kell tisztáznunk, hogy nem rokona. Vagyis, legújabb információim szerint semmilyen rokonság nincs Vitézy Dávid és Orbán Viktor között. Pedig ez a legenda elég erősen tartja magát, nyilván azért, mert keresnek, keresünk legalább egy racionális okot arra, miért is nevezték ki ezt a fiatalembert egy nagy cég, sok emberrel, sok pénzzel gazdálkodó szervezet vezérigazgatójává.

Ha nem a kormányfő, akkor ki állhat mögötte, hogy immár három éve ülhet a vezérigazgatói székben?

Az ugyanis, hogy egy civil egyesület szóvivőjeként sok borsot tört Demszkyék orra alá, talán nem elegendő ok arra, hogy rászabadítsanak egy tapasztalatlan ifjút a fővárosra. (Bár Orbánról tudjuk, hogy hálás az őt szolgálóknak; nem egy "ellenálló" került mindenféle élet- és munkatapasztalat nélkül komoly pozícióba.) Ha rokona a miniszterelnöknek, nos akkor könnyen beilleszthető a kinevezés a nepotizmus fogalomkörébe, s mint látjuk, ez sem lenne igaztalan vád Orbán Viktorral kapcsolatban. De nemrokonként mi keresnivalója van a budapesti közlekedés élén? Vajon miért garázdálkodhat szabadon és bosszanthatja, dühítheti fel ostoba intézkedések sorozatával naponta a fővárosi embereket? Miért temethet be minden további nélkül egy aluljárót - Ferenciek tere - a világ őszinte döbbenetére? Ha nem a kormányfő, akkor ki állhat mögötte, hogy immár három éve ülhet a vezérigazgatói székben? Miért helyezi őt inkább gyámság alá Tarlós főpolgármester - mint az most megtörtént -, ahelyett hogy kirúgná? Tessék mondani: miért?


A cikk eredetije: Németh Péter: Orbán rokona


Hozzászólások

plalyA képe

plalyA
4 éve

Egyébként nem tudom te milyen pszichológiai tankönyvből tanultál,

lehet hogy ugyan abból amiből én-

ha netán Freiburgba jártál egyetemre akkor lehetséges. 

Tudod Magyarországon minden lehetséges még annak az ellenkezője is.

plalyA képe

plalyA
4 éve

Neked mindent kedves adamik, még éjfélkor is csak fel ne kelts.

Tudod a Magyar Néprajzi Lexikon szerint. Magyarországon érvényes Rokonsági kapcsolatok három félék lehetnek, Vérrokonság Leés felmenő, fogadott testvér alapján

A második a Házassági rokonság házasság útján létrejövő rokoni kapcsolat, a házasság révén a két rokonsági csoport tagjai passzívan, elhatározásuktól függetlenül kerülnek rokoni kapcsolatba.

 a harnadik az un Műrokoni kapcsolat:Nem vérrokon személyek szabad elhatározásukból a rokonsággal egyenértékű kapcsolata, amelyet valamilyen aktussal megerősítenek, az egész közösség tudomására hozzák s a kapcsolat konzekvenciáit viselik. A műrokonság nem azonos a házassági rokonsággal, nem érinti a két egyén rokonait (pl.: keresztszülőség/komaság, tejtestvérség, vértestvérség).

 

A féltestvéri kapcsolat megfelel a vérrokonsági kapcsolatnak de megfelel a házassági rokonsági kapcsolatnak is.

 

Attól hogy egy házaság tönkremegy és elválnak a felelk a házassági rokonsági kapcsolat és a vérrokonsági kapcsolat megmarad.

 

Majd ha ezen változattanak akkor annak megfelelően lesz a rokosdági kapcsolat kedves adamik. Jelenleg ez van érvényben tehát nemcsak hogy rokonok, de szorosan vett értelembe házassági rokonok és vérszerinti rokonok is.

 

Ha megváltoztatják a Magyar Néprajzi Lexikon rokonsági előírásait akkor visszatérhetünk a kérdésre addig pedig felelsleges eről polemizálni- azt gondolom.

 

adamik_ képe

adamik_
4 éve

Ha már így belemelegedtünk a rokoni szálak kibogozásába akkor ne hagyjuk abba amíg nem tisztáztuk.

A féltestvérek valóban vérrokonok , ezt én sohasem vitattam. Vitézy Zsófia és Vitézy Dávid féltestvérek. Ugyanaz a személy az apjuk , Vitézy László. Vitézy Zsófia azért rokona Orbán Viktornak (első unokatestvére anyai ágon) mert V.Zs. és O.V. anyja testvérek.

De! Sipos Katalin férje (Vitézy László) már nem vérrokona O.V.-nak. Vitézy László többi felesége (volt még kettő Sipos Katalin után) sem vérrokona O.V.-nak. Sem Vitézi László többi házasságából született gyerekei , sem pedig az itt-ott elpottyantott magból kikeltek sem vérrokonai O.V.-nak. Ezért nem rokonok Orbán Viktor és Vitézy Dávid.

Rajzold csak le azokat a kis téglalapokat és irkáld bele a neveket. Gondolom ugyanabból a pszihológia könyvből tanultunk mindketten , abban pedig világosan le van írva , hogy az emberi agy alapvetően képekben gondolkodik. Természetesen képes elvonatkoztatni , de a leggyorsabb , leghatékonyabb az információ bevitel és azok kielemzése ha képekben történi. Tehát az első téglalap : Sipos Erzsébet , O.V. anyja. Mellé a második téglalap Sipos Katalin. Ö is rokona O.V.-nak , mivel az anyja testvére. Ergo : Sipos Katalin minden gyereke vérrokona O.V.-nak. Harmadik téglalap Sipos Katalin mellé : Vitézy László. Na ő már nem vérrokona O.V.-nak , hanem a nagynénje férje. Ezt hívja a köznyelv oldalági rokonságnak. Negyedik téglalap : Hankiss Ágnes , Vitézy László másik felesége. A ő közös gyerekük Vitézy Dávid. Ezért nem rokonok Orbán Viktor és Vitézy Dávid.

Ha ezekután is ragaszkodsz hozzá, hogy Orbán Viktor és Vitézy Dávid rokonok , akkor légyszi nevezd meg a rokonság fokát. Ha azt mondod , hogy Vitézy Dávid  féltestvére Orbán Viktor unokatestvérének , az igaz. De ez nem rokonság.

plalyA képe

plalyA
4 éve

edves adamik!

Jó javaslataid vannak, nos akkor láss hozzá - és lapozd fel a Néprakjzi Lexikont is hozzá

A Vérrokonság címszó alatt találod a következőt: 

"

Vérrokonság: leszármazás útján létrejött rokoni kapcsolat. A vérrokonságba nemcsak a vér szerinti rokonok, le- és felmenők, hanem az adoptáció (örökbefogadás) útján bekerültek is beleszámítanak.Ebből világosan következik hogy a féltestvérek is a vérrokonság közé tartozik. Na, akkor rajzolgathatod a rokonsági fokokat.

adamik_ képe

adamik_
4 éve

Komplikált dolog ez a rokonság lekövetés , főleg ha van benne egy-két válás és újraházasodás. Fejben nem is mindig sikerül. Rajzoljátok le magatoknak , úgy érthetőbb. A lap közepére két kis téglalapot egymás mellé, benne két név : Sípos Katalin és Sipos Erzsébet. Ők testvérek. S.Erzsébet gyereke Orbán Viktor , S.Katalin gyereke Vitézy Zsófia. Tehát Vitézy Zsófia és Orbán Viktor unokatestvérek anyai ágon.

Rajzoljatok egy téglalapot S. Katalin neve mellé és írjátok bele, hogy Vitézy László. Most húzzatok egy vastag szaggatott vonalat S.Katalin és V.László közé , ez a vonal Orbán Viktor vérrokonságának határa. Vitézy László már NEM vérrokona Orbán Viktornak. Vitézi Dávid Hankiss Ágnes és Vitézy László közös gyereke , tehát ő sem vérrokona Orbán Viktornak

Vitézy Dávid és Vitézy Zsófia féltestvérek apai ágon. De ettől Vitézy Dávid még nem lesz Orbán Viktor vérrokona.

plalyA képe

plalyA
4 éve

Kedves Katiicabogár!

Mi tudjuk de az adamik nem, láthatod. Ezért hoztam neki a Néprajzi Lexikont.

katiicabogar képe

katiicabogar
4 éve

Szerintem az, hogy a féltestvér vérrokon-e, nem kell semmiféle lexikon - a józan paraszti ész is ezt mondja :) - hisz egyik szülőjük egyezik - tehát vérrokonok :)

plalyA képe

plalyA
4 éve

Kedves adanik(

Bizony tévedsz. Vitézy Dávid és Orbán Viktor vérszerinti rokonok.

Ha utánna nézel a Magyar Néprajzi lexikonban a Magyarországon éppen érvénybe lévő vérrokoni kapcsolatok hálózatának  Orbán Viktor anyai nagynénjénak gyerekei Méfóg a féltestvére is vcérrokonnak számít. Sőt ugyan ezen Lexikon szeint "

másodunokaöcs, másodunokahúg: valaki unokatestvérének a fia vagy lánya tekintet nélkül arra, hogy féltestvér vagy sem.  A dmolnárnakj van igaza ebben a kérdésben

adamik_ képe

adamik_
4 éve

Valóban nem vérrokonok.

De!

Sipos Katalin (mszmp társadalomtudományi intézet szociológusa) és Sipos Erzsébet (mszmp pártbizottsági tag) testvérek. Sipos Katalin férje volt Vitézy László , Sipos Erzsébet férje Orbán Győző. Orbán Viktor anyai nagynénje Sipos Katalin , akinek a lánya Vitézy Zsófia. Tehát Orbán Viktor és Vitézy Zsófia unokatestvérek anyai ágon. Vitézy Zsófia féltestvére (apai ágon) Vitézy Dávid. A kapcsolat közeli ha nem is vér szerinti.

dmolnar képe

dmolnar
4 éve

De ugye tudjuk (Illene megnézni a wikipédiát, legalább) 

Kimásoltam

"1985-ben született. Édesapja Vitézy László filmrendező, tévés szakember, édesanyja dr. Hankiss Ágnes (szül.: Erdős Ágnes) fideszes európai parlamenti képviselő, pszichológus, író. Anyai nagyapja Erdős Péter jogász, popmenedzser, egyik apai nagybátyja, Vitézy Tamás üzletember, Magyarország 100 leggazdagabb embereinek egyike, másik apai nagybátyja, Vitézy András, Antall József volt miniszterelnök tanácsadója, a BÁV egykori vezetője, az LRI korábbi miniszteri biztosa, jelenleg a Paksi atomerőmű Zrt. Igazgatótanács tagja. Apai ágon féltestvére Vitézy Zsófia, aBudapesti Fesztiválközpont volt ügyvezető igazgatója, – jelenleg a Brüsszeli Magyar Intézet vezetője – aki anyai ágon Orbán Viktor miniszterelnök unokatestvére. Az interneten terjedő pletykákkal ellentétben Vitézy Dávidot nem fűzi vérrokonság Orbán Viktorhoz."

Most nem akarok kukacoskodni, de az unokatestvéri kötelék, sőt a másod és harmad unokatestvéri kötelék is vérrokonság.. Ugyyebár..