A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Nem ők kerülték el a munkát, a munka kerülte el őket

via Népszava Online

2018. május 11. 12:08 | 0 hozzászólás

Riport Dél-Baranyából.

Kosztics Péter belefogott, hogy komfort nélküli családi házába fürdőszobát építsen. Az 53 esztendős, alsószentmártoni, roma férfi az elmúlt nyolc hónapban újra cserélte tönkrement tévéjét és automata mosógépét. Azért telt mindezekre, mert több mint tízévi állástalanság és közmunka után, tavaly áprilisban felvette őt egy autóalkatrészgyár, a bólyi ipari parkban működő Eckerle Kft.

– Közmunkásként 54 ezret kaptam, itt viszont 130-at – mondja a köpcös férfi, akit égszínkék szeme miatt „tejeskávé”-nak, vagyis keveréknek tartanak a többiek. – Ennyi pénzt addig sosem láttam. Kerestem én állást sokfelé éveken át, de nem volt, csak a közmunka maradt.

Kosztics azután jelentkezett a gyárba, hogy fiát két hónappal korábban már felvették. Ifjabb Kosztics Péter négy gyermeket nevel párjával. A 33 esztendős férfi nyolc évig a lánycsóki savanyítóüzemben dolgozott, ám onnan egy tulajdonosváltás után leépítették, így neki is be kellett érnie a közmunkával. Közben ő is próbált rendes munkát keresni, végül egy barátja tanácsára, aki az Audinál havi 250 ezret keres úgy döntött, elszegődik Győrbe. Ám lebeszélték:

– A feleségem meg a plébános is kért, hogy ne menjek, és hallgattam rájuk – magyarázza visszakozását. – Hiába sok a pénz, ha havonta egyszer-kétszer jöhetek haza. Alig láttam volna a családomat. Szerencsére jött ez a bólyi állás.

Tovább...


A cikk eredetije: Nem ők kerülték el a munkát, a munka kerülte el őket


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges