A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

"Nem a falra festjük az ördögöt, az már itt van"

via Népszava Online

2017. augusztus 29. 10:49 | 0 hozzászólás

Magyarországon túlságosan nagy a hisztéria az orosz befolyással kapcsolatban. Az ellenzék utálja Moszkvát, a kormánypárt pedig a választások után mindig a kegyeit keresi. Valójában az lenne az érdekünk, hogy Oroszország és a nyugat partneri viszonyban legyenek – ezt a véleményt a jobbikos Gyöngyösi Márton fogalmazta meg a Political Capital tegnapi konferenciáján.

Ő egyébként az Országgyűlés Külügyi bizottságának alelnöke, aki Szél Bernadettel, az LMP társelnökével és Molnár Zsolttal, a Nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnökével cserélt eszmét arról, hogy mennyiben szolgálja hazánk nemzeti érdekét és szuverenitását a magyar-orosz kapcsolatok alakulása.

Érdemes felidézni Gyöngyösi egy 2014-es megszólalását. A radikális politikus akkor úgy fogalmazott: Magyarország jobban ki van szolgáltatva a Nyugatnak, mint volt a Szovjetuniónak. Arra a kérdésre, hogy fenntartja-e a 3 évvel ezelőtti álláspontját, azt mondta, már nem emlékszik milyen szövegkörnyezetben használta az idézett mondatot.

Nagyon nehezen tudom értelmezni a Jobbik orosz politikával kapcsolatos fordulatát – reagált Szél Bernadett. Az LMP társelnöke szerint Gyöngyösi hisztériás példája hatalmas tévedés, hiszen Magyarországon minden gondolkodó ember pontosan tudja, hogy nem a falra festjük az ördögöt, hanem az már itt van. A beszélgetésen arra is próbálták megtalálni a választ, hogy mi lehetett a valódi oka a tegnapi Putyin látogatásnak. Itt is csak részben sikerült megegyezniük, hiszen míg Szél Bernadett és Molnár Zsolt egyértelműen úgy vélekedett, hogy a dzsúdó-világbajnokság csak ürügy, addig a jobbikos résztvevő azt sem zárta ki, valóban a sport iránti szeretete hozta Magyarországra az orosz elnököt – példaként a Puskás Akadémia mérkőzéseit hozta fel, amelyek szintén képesek befolyásolni a politikát.

Molnár úgy látta, Putyin látogatása nem gazdaságpolitikai, sokkal inkább erődemonstráció, amiben félő, hogy a magyar demokrácia kerül a padlóra. Már maga az időpont is erős üzenet, mert bár hivatalosan még nem kezdődött el, a világ egyik legbefolyásosabb embere mégiscsak a választási kampány kezdetekor jön Magyarországra– tette hozzá. A szocialista politikus szerint az oroszokkal kapcsolatban már csak azért sem lehet célszerűségről beszélni, mert a Putyin-korszakkal véget ért a barátkozás időszaka, és visszatért a korábbi, birodalmi gondolkodás.

A Jobbik egyébként a két másik párttól eltérően a paksi bővítéssel is egyetért.

- Ha Németország pragmatikus alapokon már a második északi áramlat megépítéséről tárgyal az oroszokkal, akkor be kell látnunk, nekünk is van ehhez jogunk. Azt természetesen mi is követeljük, hogy transzparensek legyenek a szerződések, de nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az Európai Unió a mai napig képtelen volt olyan közös energiapolitikát letenni a tagállamok asztalára, ami alternatívát kínálhatna Oroszországgal szemben – mondta Gyöngyösi.

Tovább...


A cikk eredetije: "Nem a falra festjük az ördögöt, az már itt van"


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges