A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Ne legyünk büszkék: ilyen még nem volt az ET történetében

via Stop

2013. április 30. 10:43 | 2 hozzászólás

Példa nélküli monitoring vizsgálatot kezdeményezett Magyarország ellen az Európa Tanács - a testület nem része az Európai Unió döntéshozatali mechanizmusának. Kétéves vizsgálat előzte meg a döntést, amely Harangozó Gábor, az MSZP szakpolitikusa szerint azt mondja ki: Magyarország többé nem teljes mértékben jogállam.

STOP: Technikailag mit jelent az Európa Tanács döntése?

Harangozó Gábor: Kétéves vizsgálatuk végén állapították meg azt, hogy Magyarország nem tartja be a jogállamiság alapvető követelményeit és azt sem látják biztosítottnak, hogy ez a helyzet magától megoldódna. Az Európa Tanácsba való tagfelvételt minden állam esetében kétéves előmonitoring-vizsgálat előz meg. Olyan még nem volt az ET történetében, se uniós, sem azon kívüli állam esetében, hogy ezt az eljárást újrakezdték volna, mondván: romlott a jogállamiság helyzete. Most úgy látja a Tanács, hogy olyan mennyiségű és fajsúlyú ügy van Budapesten, amelyet a magyar kormány nem fog szépszerével helyre rakni. Korábban is többször jelezték már nemtetszésüket, de vagy látszatmegoldások történtek csupán, vagy még annyi sem.

- Milyen következményekkel, szankciókkal járhat ez a lépés?

- Önmagában a monitoring vizsgálat megindítása szankcióval, direkt büntetéssel nem jár. Ez sokkal inkább hatalmas presztízsveszteség a magyar államnak és a kormányzatnak. Hiszen lényegében kimondták: csak részben vagyunk jogállam. Az Európa Tanácsban most véglegesítik a kifogásolt döntések, törvények vagy rendelkezések listáját. Amint ez elkészül, egyértelmű lesz, mely területeken várnak érdemi változtatást a kabinettől. Addig azonban, amíg minden tételt ki nem húznak a listáról, vagyis amíg Budapest eleget nem tesz a kéréseiknek, a helyzet fennmarad és Magyarország szégyenpadon ül.

- Ezzel párhuzamosan az Európai Bizottság is vizsgálja a magyar törvényhozást, az Alaptörvény negyedik módosítását. Utóbbi elemzését a szervezetileg a Tanácshoz tartozó Velencei Bizottságtól várja és ettől teszi függővé további lépéseit. Erre a folyamatra hatással lehet az Európa Tanács mostani döntése?

Tovább...


A cikk eredetije: Ne legyünk büszkék: ilyen még nem volt az ET történetében


Hozzászólások

faluvegi képe

faluvegi
5 éve

Ezt a listat, amely a fidesz kormany jovoltabol egyre bovult az elmult idoszakban, az EU kulonbozo szerveiben mar hosszu ideje ismerik. A lista osszeallitasat keteves vizsgalat elozte meg, annak alapjan szuletett a javaslat.

Eddig szep szoval probalkoztak. Orban azonban jarta a pavatancot. Amit Brusszelben megigert, azt itthon visszavonta, az ottani igereteit nem teljesitette. A szavahihetoseget teljesen eljatszotta. Azt csinalta Brusszelben is, amit idehaza. Folyamatosan hazudozott.

Nyilvan a kifogasokat pontosan meg kell fogalmazni ugy, hogy az jogilag is megallja a helyet. Most ez tortenik.


esz.sarosdi
5 éve

Hiszen lényegében kimondták: csak részben vagyunk jogállam. Az Európa Tanácsban most véglegesítik a kifogásolt döntések, törvények vagy rendelkezések listáját.

Ez egy kicsit húzós, demokratáéknál. Előbb ítéletet mondanak, majd összeállítják a bűnök listáját.