A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Narancsos út a Városligetből Kazahsztánba

via 168 óra Online

2014. március 24. 11:46 | 0 hozzászólás

Különös tábla fogadja az óvatlan látogatót, ha a városligeti Közlekedési Múzeumot veszi célba, miután átküzdötte magát a városon, amely újabban igencsak furcsa látványt nyújt.

Jól látható: valamiféle választás közeledik, az óriásplakátokon, villamosok, buszok oldalán és az utcasarkokra kihelyezett farost dobozokon úgynevezett jelöltek és pártok hirdetik magukat, de valamennyi doboz ugyanannak a pártnak a jelöltjeit, üzenetét és színeit hordozza.

Narancssárgába borult az egész város.

Az egységes, egypártrendszeri külső ismerős, épp csak a Hazafias Népfront elnevezés hiányzik a logókról. Az ember hamar felejt, de én még emlékszem azokra az időkre, amikor úgynevezett szabad választások előtt tarkabarka színekbe öltöztek a házfalak, különböző pártok és jelöltek vívtak harcot a köztereken a járókelők figyelméért.

Ezek még azok az idők voltak, amikor a televíziók, rádiók úgynevezett szakmai vitákat rendeztek, ahol ismerős és ismeretlen politikusok fejtették ki véleményüket szakpolitikai kérésekről, oktatásról, gazdaságról, egészségügyről például, majd a választási műsorok betetőzéseként következett a miniszterelnök-jelöltek vitája.

De ezek a zavaros idők már elmúltak, sem összevissza plakátok, sem különböző pártállású tévéspotok, sem holmi szakmai viták nem zavarják össze többé a választópolgárokat. Már alig várom a választás napját, talán mi is – ahogy nemrégiben Észak-Koreában – dalolva és táncolva járulunk majd az urnákhoz 99 százalékos részvétel mellett, márpedig az igencsak derűs nap lenne.

Amikor a nem észak-koreai beidegződésű állampolgár besokall, és a Liget felé veszi az irányt, hogy kiszellőztesse a fejét és felkeresse kedvenc múzeuma ideológiamentes vasútmodelljeit, nem a jól ismert Városligeti körút fogadja, hanem egy vadonatúj, díszes utcanévtábla Asztana út felirattal. De hogy kerül a csizma az asztalra, pontosabban Asztana a Városligetbe?

Asztanából Nazarbajev, Kazahsztán diktátori hajlamú, örökös elnöke csinált fővárost a régi Almati helyett, hogy ércnél maradandóbb emléket állítson – önmagának. Amikor a meglepett városlakó kutakodni kezd, hogy magyarázatot kapjon a látottakra, arról értesül, Asztana megtestesülése budapesti utcanévként már tavaly eldőlt – tekintettel a két nép örök és megbonthatatlan barátságára. Kezdetben a VIII. kerület volt erre kiszemelve, de a Fővárosi Közgyűlés nem találta elég méltónak azt a kerületet, így esett a választás a Ligetre, amelyre mostanság amúgy is sokaknak fáj a foguk.

Kétségtelen, a narancssárga hatalom nemcsak a plakátok számában, hanem a fakivágásban is jobban teljesít. Miután végeztek a Kossuth tér fáival, a Ligetben akarnak felhúzni egy múzeumi telepet. Vajon hány fát kellett kinyírni a felcsúti organikus focistadion kedvéért? Nem lennék meglepve, ha Asztana valamelyik közparkjában – a nem is oly távoli jövőben – egy Felcsút nevű sétányon bóklászna az ellenzékétől, szabad sajtójától, alkotmányos jogaitól megfosztott helyi lakosság, és a két főváros közötti közvetlen repülőjáratok sokasága húzna kondenzcsíkot a kazah–magyar közös azúrkék égboltra.


A cikk eredetije: Narancsos út a Városligetből Kazahsztánba


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges