A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

A nap grafikonja: Meddig emelhetők még a nyugdíjak?

via Privátbankár

2014. január 31. 10:52 | 6 hozzászólás

A kilencvenes években a nettó átlagbér 60 százaléka körül volt egy átlagos nyugdíj értéke, mára ez a mutató 73 százalékra kúszott. A nyugdíj magas, vagy a bér alacsony, esetleg más a hiba?

Emlékszik valaki, mennyi volt az átlagos nyugdíj 1990-ben? Mindössze 6683 forint. A grafikonunkon úgy tűnhet, mintha akkor az átlagnyugdíj és az átlagbér majdnem egyforma lett volna, de valójában nem, a 10 108 forintos átlagbér 66 százalékát tette ki a nyugdíj.

A szocialista tervgazdálkodás leépítése időszakában, a kilencvenes években azután a politikusok többször is visszaszorították ezt a mutatót, a mélyponton, 1994-ben és 1996-ban csak 59,3, illetve 59,2 százalék volt. (Piros vonal.) Erre magyarázat, hogy az ország akkoriban a fizetésképtelenség, a csőd szélére került, amit többek között a Bokros-csomag hivatott orvosolni.

A nyugdíjakat számszerűen nem csökkentették ugyan, de nem emelték a béreknek vagy az akkoriban magas inflációnak megfelelően. Később – feltehetően főleg azért, mert a politikusok rájöttek, hogy a nyugdíjasok a legnagyobb szavazói csoport – a mutató lassan feljebb és feljebb kúszott, szeptember végén már 72,6 százalék volt, magasabb, mint a rendszerváltás óta bármikor.

Hogy miért baj ez? A nyugdíjak persze még így sem nevezhetők magasnak, hiszen a 2012 végi átlagnyugdíj 101 593 forint volt. (A 2013. szeptemberi 108 104 forint.) Az egyfős nyugdíjas háztartások létminimuma pedig 2012 végén 77 364 forint, márpedig 24 ezer forinttal a létminimum felett élni nem éppen luxus. Az említett 77 ezer forint nagyon szegényes megélhetés, amikor egy egyszobás kis lakás rezsije simán lehet 30-35 ezer forint a rezsicsökkentés után is.

A probléma az, hogy a társadalom öregszik, egyre kevesebb munkaképes korúnak kell eltartania egyre több nyugdíjast, és ez egy hosszú távú tendencia, egy időzített bomba. Az utóbbi években egy nőre csak 1,2-1,3 gyermekszületés jutott, a lakosságnak csak a szinten maradásához is legalább 2,1 kellene. Ezért figyelmeztet sok szakértő arra, hogy a nyugdíjrendszerünk fenntarthatatlan, és az államtól jobb, ha nem reménykedünk értékelhető nyugdíjban. Muszáj lenne mindenkinek előtakarékoskodni.

Képzeljük el, hogy – sok fejlődő országhoz hasonlóan – nincsen nyugdíj, szociális ellátás, és a gyerekeknek kell a szüleiket eltartani. Nem mindegy, hogy a két szülőt egyetlen gyermek kell etesse, gondozza idős korára, vagy például négy. Mi most az egy gyermekes modell felé haladunk, amit sajnos még csak súlyosbít, ha az inflációnál, a béreknél jobban emelik a nyugdíjakat.

Sokkal kisebb lenne a probléma, ha a bérek is ütemesen növekednének, a gazdasági növekedés magas lenne, a lakosságnak pedig bőven lenne miből előtakarékoskodni, megtakarítani. Az átlagosnál lényegesen alacsonyabb fizetésekből, minimálbérből, stagnáláshoz közeli gazdaságban azonban erre csak keveseknek van esélye. Úgy tűnik, távolról sem a nyugdíjak magasak Magyarországon, hanem inkább a bérek alacsonyak.
 


A cikk eredetije: A nap grafikonja: Meddig emelhetők még a nyugdíjak?


Hozzászólások


sphagin
5 éve

sphagin
5 éve

Dátumot nem láttam az anyagon.
Igaz, hogy januárról beszél, de ez lehet 2015 januárja is !

Ettől még lehet kacsa az egész és ezért is gondoltam, hogy megosztom veletek, hátha ti többet tudtok erről !

katiicabogar képe

katiicabogar
5 éve

Figyeld a dátumot :(

Javaslom, mielőtt terjeszteni kezdesz valamit, nézz utána :(


sphagin
5 éve

Ezt kaptam, tovébbítom :

Kurtítani akarják a nyugdíjakat 100.000 felett 20 %-al. Ebből a levont összegből akarják a minimállón állók nyugdíjat emelni.Visszamenőlegesen is  ez a terv.  Tiltakozzatok és küldjétek tovább azt az anyagot. Januártól jön az alap- és a munkanyugdíj?Mindenkinek 20 százalékkal csökkenne a nyugdíja, de a kisebb összeg mellé 20 ezer forintos alapnyugdíj járna - ez a kormány legújabb terve. Simonovits András közgazdász szerint az elképzeléssel azok, akiknek a nyugdíja az átlag alatt van jól járnának, akiknek viszont 100 ezer forint fölötti az ellátása, csökkenne a pénze.Ne legyen illúziója senkinek! Meg fogják lépni!Már 1998-2002 között is megtették, hogy a magasabb nyugdíjak rovására emelték az alacsonyabb nyugdíjakat!!!Csak  a nagy nemzeti kábulatban már elfelejtkeztünk a 11 és 14 %- os "differenciálásról" (31.740.- Ft felett és alatt)IGEN! NEM ÉRTEK EGYET!azzal, hogy  -  jelentős részben saját hibájából - a társadalom perifériájára került szerencsétlenek kilátástalan helyzetétazon öregek nyugdíjának "csipegetéséből" oldják meg, akik egy életen át tisztességesen, szorgalmasan dolgoztak, tanultak azért,hogy emelkedjen a fizetésük , mert elhitték, hogy öreg korukra így lesz a megélhetésüket biztosító nyugdíjuk!Azért adóztunk, járulékoztunk keményen az utolsó munkanapig bezárólag, hogy a befolyt pénzből,a mindenkori kormány tartsa rendben az ország és a társadalom dolgait! Így sikerült nekik!Az államot irányító elit ezt a gondot - az állam iránti nagy aggodalmában - a nyugdíjasok nyakába varrja,miközben a gazdasági és politikai elit semmilyen felelősséget, semmilyen áldozatot nem vállal,a 25 év alatt "elkúrt rendszerváltás" következményeiért!Sőt még most is nyerészkedni akarnak a devizahiteles végtörlesztés címén!Ez egyszerűen: nem tisztességes! Véleményem szerint: aljasság!Ilyen emberek nem kormányozhatnak egy szerencsétlen országot Európában még akkor sem,ha a megtévesztett fülkeforradalmárok 2/3-os hatalomra segítették őket!Úgy gondolom itt az ideje a cselekvő magatartásnak és a nyugdíjasoknak is meg kell jelenni a kormány politikája elleni tüntetéseken!

 

plalyA képe

plalyA
5 éve

Már régen mondom, hogy nem a munkahelyek teremtése a megoldás, hanemaz olyan munkahelyek, amelyekben a jövedelem biztosítja a fogyasztász és lehetőséget ad a megtakarításra is.

Attól hogy még csinálunk 100000 minimálbéres munkahelyet semmi sem lesz jobb. Nem lesz ami a gazdaságot beindítsa, és a minimálbért terhelő járadék sem hoz sokat a konyhára.

Ezzel érvelni hibás érvrendszer és csak az ellenkező hatást fejti ki.

Kataaa képe

Kataaa
5 éve

Egyes fejlődő országokban  a munkabér is olyan, hogy abból  vidáman  él egy család... A nagyszülőkkel együtt.