Szerkesztők ajánlják Lakner Zoltán: Oké...
A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Nagyobb eséllyel halhat meg kórházi fertőzésben, mint autóbalesetben

via HVG

2016. február 23. 10:51 | 1 hozzászólás

A magyar kórházakban olyan rossz higiéniás körülmények vannak, hogy sokkal könnyebben halhat meg valaki kórházi fertőzésben, mint autóbalesetben – állítja az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport. A kórházigazgatók a spórolás érdekében visszamondják a takarító cégekkel kötött szerződéseket, de előfordult olyan is, hogy a sterilizáló napokig nem működött.

A kórházi fertőzések a fejlett világ kórházaiban is nagy problémát jelentenek, ugyanis sokszor olyan bakteriális fertőzést kapnak el a betegek, amelyek immúnissá váltak a legtöbb antibiotikumra. Hatékonyan azok az országok tudnak fellépni ez ellen, ahol komolyan foglalkoznak a kérdéssel és meghatározzák a szakmai minimumfeltételeket – vallja az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport nyílt levelében.

Az ÁNTSZ egy közelmúltban nyilvánosságra került jelentése szerint nem csak az orvos- és nővérhiány miatt szaporodnak a gondok, egyre több a fertőzésekből fakadó műhibaper, melynek oka, hogy a fertőző betegeket nem különítik el megfelelően a többiektől a kórházakban. Becslések szerint ebben világelső a magyar egészségügy egy 2012-es jelentés szerint, de figyelembe véve a fokozódó szakemberhiányt, illetve azt, hogy egyes kórházak már a takarításon is kénytelenek spórolni, valószínűtlen, hogy javult volna a helyzet. Az orvosokat tömörítő Facebook-csoport szerint nem ritka, hogy a szívinfarktust leküzdő beteg végül bélgyulladás miatt hal meg – idézik a Medicalonline írását. A kormány még a szakma elől is megpróbálta eltitkolni a lesújtó adatokat.

Sajnos a baktériumok terjedését kommunikációs csaták nem állítják meg

– írják nyílt levelükben.

Tovább...


A cikk eredetije: Nagyobb eséllyel halhat meg kórházi fertőzésben, mint autóbalesetben


Hozzászólások

katicabogar képe

katicabogar
3 éve

Félelmetes ez a helyzet. Ha záros határidőn belül nem tesznek valamit az egészségüggyel, összeomlik. Ha csak már nem tette meg :(