Szerkesztők ajánlják Vásárhelyi Mária: Nomen est omen
A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Műtéted lesz? Szereznél hozzá vért? – az irányított véradás fonák gyakorlata

via Hvg.hu

2018. június 9. 12:04 | 1 hozzászólás

Ezt a területet is rendbe kéne rakni... Szó szerint az életünkről és vérünkről van szó.

Tipikusan magyarosnak tűnik az irányított véradás gyakorlata egy a lapunk által megismert eset alapján: a beteg szorong, hogy elmarad a műtétje, ha nem sikerül magának vért gyűjtenie, a véradóhelyeken pedig káosz van, sokszor nem világos, ki mikor és hogyan adhat vért egy bizonyos személynek, ha adhat. Az összképbe a vérplazmabiznisz is bezavar. Az országos vérellátó nem lát problémát.

Ágit súlyos betegséggel operálták, és idén nyáron végeznének rajta további szükséges, de már nem életmentő műtéteket. Tavasszal behívták a kórházba, és megkérték, hogy legyen szíves irányított véradással vért gyűjteni a műtétre. Ez azt jelenti, hogy öt embert, ismerősöket, barátokat, családtagokat kellene szereznie, akik az ő nevére adnak vért.

"Elég hozzá a nevem és TAJ-számom, hogy valaki vért adjon nekem és mindegy a vércsoport, mert azt elosztják, csak a mennyiség számít" - emlékszik vissza a történtekre.

Ehhez képest teljesen kiszámíthatatlan dolgok történtek: Ági elkezdte beszervezni az embereket, akik megjelentek a fővárosi és vidéki véradópontokon, és eltérő tapasztalatokat szereztek. Volt, akit elküldtek, mert nem volt azonos a vércsoportja Ágiéval. Volt, ahol meg sem kérdezték a vércsoportot. És volt, ahol valaki egyáltalán nem adhatott vért, mert azt mondták, náluk az irányított véradás nem megoldható - holott ennek elvileg az ország minden pontján működnie kellene. Sőt, olyan nem hivatalos információt is lehetett hallani: az egész irányított véradás csak időhúzás, hogy ne kelljen bevallani, nem tudják időben elvégezni a műtétet, így ráfoghatják a vérhiányra a halasztást.

Tovább...


A cikk eredetije: Műtéted lesz? Szereznél hozzá vért? – az irányított véradás fonák gyakorlata


Hozzászólások

Kataaa képe

Kataaa
9 hónapja

Ez a  terület az, amit  hosszú évekig  tart rendberakni. De  ki lesz az, aki  ezt  megteszi, mert  a Fidesz  kormány éppen  az  ellenkezőjét  teszi.  Mondja  valaki, hogy  védik az embereket? Én  nem látom, hogy  védve lennénk. Tesznek róla, hogy  tovább romoljon  az  egészségünk, miközben a betegellátó intézményeke, rohamosan  teszik  rommá.