A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Molnár Gyula: egyre bomlik az Orbán-mítosz

via Népszava Online

2016. november 18. 12:39 | 3 hozzászólás

A Magyar Szocialista Párt elnöke szerint a magyarok nem hülyék, viszont azt tudják, mikor nézik őket annak. A jelenlegi hatalom tevékenységével olyan sok ember járt rosszul, hogy belőlük lehet koalíciót faragni a kormány leváltására - véli Molnár Gyula. Mindazokból tehát, akik az állandó politikai háború helyett egy nyugodt, békés, európai országban akarnak élni. Molnár szerint pártja nélkül nem lehet változást elérni, ők pedig mindazokkal együtt akarnak működni, akik egy normális, európai Magyarországot kívánnak építeni.

- Lassan öt hónapja vezeti ön az MSZP-t. Siker vagy kudarc, amit eddig elért?

- Én le akarom váltani ezt a kormányt, ezt egyelőre nem sikerült elérni, de választások csak 2018-ban lesznek. Komolyra fordítva a szót: én az országot járva azt látom, hogy egyre bomlik az Orbán-mítosz, az emberek nagy része okkal elégedetlen, már nagyon kevesen hiszik azt, hogy amit a Fidesz csinál, az tényleg jó az országnak. Hárommillióról négymillióra nőtt a szegények száma. Másfél millió ember kevesebb mint havi 55 ezer forintból él. Az pedig már közhely, hogy a Fidesz nem tud mit kezdeni az oktatással és az egészségüggyel. Ezt próbálja elfedni az agresszióval és a példátlan sikerpropagandával. Nem fog menni. A magyarok nem hülyék. Viszont azt tudják, mikor nézik őket annak.

- Lesz megoldása is a demokratikus ellenzéknek vagy csak a diagnózis felállításig jutnak el?

- Azért egy jó diagnózishoz szükség van a hatékony gyógykezeléshez! Az ellenzék egészével nem akarok most foglalkozni, nekem most az MSZP vezetése a feladatom és az egyetlen siker, ha ez a párt megtartja milliós szavazóbázisát és a változást akarók meggyőzésével új szavazókat is szerez. Ezt úgy lehet megtenni, ha egyszerű és világos szavakkal elmondjuk, hogy mit akarunk, de nem a párttal, hanem az országgal és az emberekkel.

- Ön mégis szóba állt Orbán Viktorral, amit sokan nem fogadtak jól az MSZP-ben sem.

- Én a vitában hiszek. Aki elzárkózik a vitától, az sosem juthat el az emberekhez. Ezt gondolom egyébként a Jobbik kapcsán is. Lehet rájuk a távolból mutogatni, hogy ez egy szélsőséges párt, amely az állatsimogatás előtt még zsidó- és cigánybűnözésről üvöltözött habzó szájjal – és be lehet menni a parlamentbe meg a tévébe vitatkozni a Fidesszel és a Jobbikkal arról, hogy miért lenne jobb Magyarországnak, ha az MSZP kormányozná. Az én utam ez a második út. Persze jobb lenne, ha a kormánypárti képviselők se menekülnének a vita elől, de ez más kérdés.

- Nem bírjuk ki, hogy ne kérdezzünk rá: és miért lenne jobb?

- Orbán Viktor több millió ember lábára lépett rá. Sőt, most is rajtuk áll. Rosszul jártak a kisemberek, mert a Fidesz adórendszere a gazdagokat támogatja az ő pénzükből. Mi ezt fordítva képzeljük. Rosszul jártak a vállalkozók, mert aki nem fideszes, annak csak a hatósági zaklatások jutnak. Pedig szerintem egy működő országban a tehetség és szorgalom kell, hogy a siker záloga legyen, nem a politikai kapcsolatok. Rosszul jártak a rokkantnyugdíjasok, a tanárok, az orvosok, a diákok, a szakszervezetek, az alacsony keresetűek, az értelmiségiek, a nők, folytassam? Belőlük lehet koalíciót faragni az Orbán-kormány leváltására. Mindazokból, akik az állandó politikai háború helyett egy nyugodt, békés, európai országban akarnak élni.

- Ez már Hillary Clintonnak sem sikerült az Egyesült Államokban. Miért sikerülne az MSZP-nek egy sokkal nehezebb terepen? Különösen úgy, hogy közben meg kellene egyezni olyan ellenzéki pártokkal – az LMP-vel és az Együttel –, amelyek nem akarnak együttműködni az MSZP-vel.

- Ha van jó politika, van együttműködés is. Egyetértünk abban, hogy Magyarországon a szegénynek és gazdagnak, a jó fideszes kapcsolatokkal rendelkezőknek és a senkit nem ismerőknek ugyanaz jár? Egyetértünk a sajtószabadság fontosságában? Abban, hogy a közmunka helyett valódi munkahelyekre van szükség? Hogy az Európai Unióban szeretnénk élni és nem a Putyin-féle föderációban? Ha igen, akkor meg tudunk állapodni az együttműködés keretei között. Ezek ugyanis a fontos kérdések, nem az, hogy melyik párt indíthat jelöltet a megyei kettes választókörzetben.

Tovább...


A cikk eredetije: Molnár Gyula: egyre bomlik az Orbán-mítosz


Hozzászólások

Kataaa képe

Kataaa
2 éve

Nincs   a nép meggyőzve, különben nem hinnék még  mindig  el a sok hazugságot. Hogy  miért hisz a  nép a lözépkorban, mert  a Fidesz kormány odavitte....Van  miről meggyőzni a  népet. ja, én  mindig optista  vagyok. :)

 


anna
2 éve

Kedves Kataaa Te nagyon optimista vagy. Miről kellene meggyőzni a népet? Meg van az már győzve -agymosva- nap mint nap találkozok olyan egyénekkel akik meggyőzhetetlenek, hogy húsz több, mint a tizenkilenc, mert a Viki az ellenkezőjét mondta. A lakosság zöme a középkor sötét hitében él és főleg sajnos az idősek.

Kataaa képe

Kataaa
2 éve

Nehéz úgy  együttműködni az ellenzéki pártokkal, hogy  ahány párt van, annyi felé húz. De miért is kell nekünk 2018-ig  várni? Tudjuk Orbán  kicsoda, már csak a  népet kellene  meggyőzni. Miért ne  sikerülne?  Szerintem az MSZP egyedül is sikeres tud lenni, azt  már  bizonyította. A nép érdekeit kell előtérbe helyezni. Nem kell mindenáron Orbán ellen hangolni, meg teszi azt ő maga is.