A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Mit lépnek a bankok a devizahiteles törvényre?

via Privátbankár

2014. július 9. 09:49 | 1 hozzászólás

Ha röviden szeretnénk összefoglalni, mindenki mást. Az OTP kész bíróságra menni, a K&H félretesz, az Erste profitfigyelmeztetést ad ki. A többi nagyobb bankról egyelőre nincs hír. Az egyik nemzetközi hitelminősítő mindenesetre jelezte: sorra várhatók a további profitfigyelmeztetések.

Ismét alaposan a zsebükbe nyúlhatnak a magyarországi bankok külföldi anyabankjai, ha meg akarnak felelni a szabályoknak, és a hitelezést is folytatni szeretnék Magyarországon – figyelmeztet az egyik nemzetközi hitelminősítő. A devizahitelesek mentése miatt elbukott tőkét ugyanis valahonnan valakinek pótolni kell. A bankok lényegében a törvény elfogadása után néhány órával számolni kezdtek, mennyibe kerül nekik az adósmentés. Röviden: sokba.

Az OTP bíróságra menne

Hogy mégis mennyibe? Az OTP-nek  csak az árfolyamréssel kapcsolatos visszatérítési kötelezettsége valószínűleg eléri a 27 milliárd forintot. Az egyoldalú szerződésmódosítás miatti perek a devizaalapú hiteleknél nagyjából 90 milliárd forintot, a forint jelzáloghiteleknél és a fogyasztási hiteleknél pedig további 20-30 milliárd forintot jelenthetnek. Ez összesen 147 milliárd forint, elméletileg ennyi lehet a maximum. Azért elméletileg, mert, ha a bank él perindítási jogával és bírósághoz fordul, csökkenhet a veszteség.

Márpedig az OTP komolyan fontolgatja, hogy bírósághoz fordul. Vitatja, hogy indokolatlan lett volna az árfolyamrés alkalmazása, és azt is állítja, hogy az egyoldalú szerződésmódosításokra vonatkozó rendelkezései a mindenkor hatályos törvényeknek megfeleltek.

A K&H számol és félretesz

A belga KBC Csoport magyarországi bankja, a K&H az OTP-nél is sötétebben látja a saját helyzetét: 162 millió eurót különített el céltartalékként a devizahiteles csomag miatt. És ez még nem minden: további 70 millió euróval számol attól függően, végül pontosan milyen szabályok szerint kell elszámolnia az ügyfelekkel.

Az Erste figyelmzetet

Legmesszebb az Erste ment: még a múlt héten profit warningot jelentett be a devizahiteles csomag miatt. Azt is közölte, 1,7 milliárd euróról 2,4 milliárdra növeli a 2014-re várt kockázati költségeit, és úgy becsüli, hogy nagyjából 1,5 milliárd eurós lesz az idei konszolidált veszteség. És a devizahitelek forintosításával még nem is számolt a pénzintézet, kormányzati képviselők ezt az év végére ígérik.

Visszatérve a Fitchhez, a nemzetközi hitelminősítő szerint nem kizárt, hogy nemcsak az Erste, hanem a legnagyobb magyarországi bankok zöme, vagy ezek tulajdonosai egymás után adják ki profitfigyelmeztetéseiket.

Mit szól ehhez a Bankszövetség?

A Bankszövetség is kiadta a maga figyelmeztetését: méltánytalannak tartja az új törvényt. A Privátbankárhoz eljuttatott közlemény szerint "a szigorú felügyelet alatt álló bankokon olyan elveket követel meg több mint egy évtizedre visszamenően, amelyek eddig sem a jogalkotó, sem a felügyelő hatóság, sem a bíróságok nem dolgoztak ki, nem tettek ismertté.” A szövetség úgy folytatja, „a jogszabály visszamenőleg rendezi át a bankok és ügyfeleik között létrejött magánjogi szerződéseket, és felülírja az elévülés általánosan irányadó szabályát. Ez a gyakorlat sérti a jogbiztonságot, elbizonytalanítja a befektetőket".

Miről szavazott az Országgyűlés?

A törvény a Kúria jogegységi határozatával kapcsolatban született. Lényege:

  • Az árfolyamrés semmis, helyette a devizahitelek folyósításánál és törlesztésénél is az MNB hivatalos árfolyamát kellett volna használni.
  • Az egyoldalú szerződésmódosításokra lehetőséget adó szerződési feltételek semmisek, kivéve, ha tisztességességüket a bankok a következő néhány hónapban bíróságon bizonyítani tudják.
  • Mindez az összes lakossági devizahitelre és forinthitelre, valamint pénzügyi lízingszerződésre vonatkozik, kivéve a kedvezményesen végtörlesztőket és a Nemzeti Eszközkezelő által megsegített adósokat.
  • A 2004. május 1-je után kötött, még élő szerződések és az elmúlt 5 évben lezárt szerződések esetében a folyósításig minden jogszerűtlenül felszámított összeg visszajár. A helyzet rendezéséig tilos a bankoknak kamatot emelni, a végrehajtásokat és a pereket felfüggesztik.

A pontos elszámolásról és a devizahitelek forintosításáról szóló törvényjavaslat valószínűleg szeptemberben készül majd el.


A cikk eredetije: Mit lépnek a bankok a devizahiteles törvényre?


Hozzászólások

Kataaa képe

Kataaa
4 éve

Egyre jobban bonyolódik. Várható, hogya bankok sem hagyják annyiban. Jönnek a nagy viták, megoldás meg- nuku.