A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Minden nyilvánosságra kerülhet a kémügyben

via Népszabadság Online

2013. július 16. 09:34 | 0 hozzászólás

A volt titkosszolgálati vezetők ügyében született dokumentumok titkosságának feloldását kéri az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága az Alkotmányvédelemi Hivatal főigazgatójától.

A testület levélben kéri az ügyben első fokon eljáró Debreceni Törvényszék bíráját, hogy tegye lehetővé a bizottság számára az iratokba való betekintést.

Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke a sajtónak azt mondta: a bizottság egyhangúlag szavazta meg, hogy az AH főigazgatója vizsgálja felül, mennyire indokolt az ügy titkosításának fenntartása.

Vadai Ágnes országgyűlési képviselő, a Demokratikus Koalíció (DK) politikusa a nemzetbiztonsági bizottság hétfői zárt ülése után azt mondta: tájékoztatást kaptak az úgynevezett kémügyben. A bizottsági ülés jegyzőkönyvének minősítése 2040. december 31-ig tart. A képviselő azt mondta, amit az állami szervek velük közöltek, az semmivel sem több tény, mint amit eddig lehetett tudni. Ellenben kiderült, hogy voltak megkérdőjelezhető nyomozati eljárási lépések - tette hozzá.

A DK politikusa a bizottsági ülésen javasolta, hozzák nyilvánosságra az érintettek valamennyi, az eljárási szakban tett vallomását, a vádiratot, a bírósági tárgyalás jegyzőkönyvét, valamint a hangfelvételt.

Vadai Ágnes arról is beszélt, hogy a bizottsági ülésen személyeskedő, olykor - megfogalmazása szerint - "tahó" hangnemben nyilvánultak meg egyes kormánypárti képviselők. Hozzátette: kezdeményezi, hogy a hétfői bizottsági ülés jegyzőkönyvét is hozzák nyilvánosságra.

Kocsis Máté, a bizottság fideszes tagja újságíróknak beszámolt arról, hogy az ülésen jelen voltak a katonai ügyészség, az AH, a Belügyminisztérium és a Nemzeti Védelmi Szolgálat munkatársai is. Szerinte a bizottsági ülésen elhangzott tájékoztatás alapján egyértelművé vált, hogy alapos, széles körű ismeretekre épített nyomozás alapján emeltek vádat, majd ugyanilyen alapos és körültekintő mérlegelés alapján született meg az ítélet.

Tovább...


A cikk eredetije: Minden nyilvánosságra kerülhet a kémügyben


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges