A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Minden második gyerekes család éhes

via vs.hu

2014. június 2. 09:25 | 6 hozzászólás

A magyarok több mint egyharmada, a gyermekes családok csaknem fele tapasztalta tavaly, hogy nem tud elég ennivalót venni. A helyzet romlott 2012 óta. Az unió és a Központi Statisztikai Hivatal más jellegű felméréseket készít, de azok szerint sem állunk túl jól.

Az adatokat, mint minden évben, a Gallup hozta nyilvánosságra. Ezek szerint a 34 OECD-tagországban átlagosan minden ötödik gyermeket nevelő családnak nem jutott elég ennivaló. Magyarországon viszont minden másodiknak. Ez drámai romlás 2007, a gazdasági világválság kezdete óta, de 2012-höz képest is rosszabb a helyzet. A számok alapja nem mérés, hanem a megkérdezettek személyes beszámolója.

A kérdés, melyet a Gallup közvéleménykutatói évről-évre feltesznek, egészen pontosan így hangzik: „Előfordult-e az elmúlt 12 hónapban, hogy nem volt elegendő pénze megvenni az ennivalót, amelyre Önnek vagy a családjának szüksége volt?”

Az OECD márciusban megjelent jelentése szerint 2011-12-ben Magyarországon az emberek egyharmada válaszolta azt, hogy igen, ez előfordult. Magyarország ekkor Mexikó és Törökország mögött a harmadik helyen állt, és 2007-hez képest, vagyis öt év alatt, az arány több mint 10 százalékkal nőtt.

2013-ban azonban Magyarország már a második helyet foglalta el Törökország mögött, ahol egyébként az egy főre eső jövedelem a második legkisebb a 34 országot tömörítő OECD-n belül. A válaszadók között 35 százalékra nőtt azoknak az aránya, akik nem engedhettek meg maguknak elegendő ennivalót, a gyermekes családokban pedig csaknem 50 százalékot ért el.

Ez gyakorlatilag minden második gyermekes család.

Ráadásul az összes OECD-ország közül 2007 és 2013 között Magyarországon nőtt a leginkább az ételért küzdők aránya.

Az élelmiszerbiztonságot nem egyszerűen az méri, hogy éheznek vagy éhen halnak-e az emberek. Egyaránt fontos, hogy van-e elegendő élelmiszer, ha van, akkor elérhető-e mindenki számára, és ami elérhető, az minőségében is megfelelő-e.

Más mércék is vannak

És azok szerint sem sokkal jobb a helyzet. Korábbi felmérések szerint például több mint negyedmillió gyerek minőségileg vagy mennyiségileg alultáplált, és körülbelül 50 000 szó szerint éhezik.

A WHO szerint az alapvető szükségletek közé tartozik, hogy mindenki megengedhessen magának legalább kétnaponta olyan étkezést, amelyben hús vagy hal (vagy ezek vegetáriánus megfelelője) szerepel.

Az Eurostat, az Európai Unió statisztikai hivatala minden évben frissíti a nélkülözésről gyűjtött adatait. Ennek egyik ismérve szintén az, hogy elérhető-e egy háztartás számára a hús, legalább kétnaponta. Az adatokat általában a KSH is közli. Magyarországon az emberek egyharmada nélkülöz ebből a szempontból.

Ki szegény?

Nemzetközi standardok szerint mindenki, akinek havonta kb. 78 000 forintnál kevesebb pénzből kell megélnie. Magyarországon az emberek csaknem fele tartozik ebbe a kategóriába. Átlagosan a családi jövedelem minden 10 forintjából 6 ennivalóra és lakhatásra megy.

Az élelmiszerárak

Átlag felett, 2,8 százalékkal nőttek tavaly. Ennél jobban drágult a burgonya, a friss zöldség és a gyümölcs (10,2 százalékkal), a sertéshús (5,3 százalékkal), a sajt (4,7 százalékkal), a tészta (4,2 százalékkal), és a liszt (3,3 százalékkal).
 


A cikk eredetije: Minden második gyerekes család éhes


Hozzászólások

villanyasz képe

villanyasz
4 éve

Öszinte részvétem a korházi kajárol. Anno csak annyi volt, hogy "gyerek korházi diétás adag".
Ma?????? no comment, mert megint szétrugod a lovagló izmomat.

A gyerek menza kaját csak azért mondtam, mert szerencsétlen szülő befizeti a 20-30% al kevesebb napi kajat mint amiért mi kaptuk. (azzal nincs bajom, hogy nekem több) Ez egy honapba nem kicsii összeg és szegény kölyöknek elviekben van kajájája, de gyakorlatban sehol.
Tehát farkas éhesen megy haza.

Anyukám hetente 18 Ft-ot fzetett a menza kajámért. Ez durván 5 Kg. kenyér ára volt és aránylag ehető reggeli, ebéd uzsit kaptam érte.

Az egyetemen napi 180 Ft. volt az ebédem és ugy, hogy nagyon jól kerestem mellette. Tehát ez abba az időben a csucs befizetés volt.
Nem volt egy világszám, de általában ehetö volt.

 

katiicabogar képe

katiicabogar
4 éve

Kimaradt. Tudom, nem ide tartozik, de nekem meg az elmúlt hónapban a kórházi kajáról van borzalmas tapasztalatom. Megyei, oktató kórház. Akaratomon kívül cukorbeteg lettem. Nem is akármilyen - 32-es cukorral vittek be a sürgősségire. Érdekes, én különösebben semmilyen tünetet nem éreztem - de nem is ez a lényeg. Nekem - a munkámból kifolyólag - anno..., az volt a tapasztalatom, hogy a cukorbetegeknek szigorú diétás kaját készítettek a kórházban. Valami ilyenre vártam én is. A diétás kaja kabarés volt. Pl. ugyanaz a túróscsusza, mint a normálnak - csak kevesebb. Általában... minden (kivételt képez a fajéjas tejbegríz) ugyanaz volt, mint a normál kajának. Aztán ehhez állították be az inzulinkezelést. Mielőtt hazajöttem a diétásnővér eligazított, hogy kell a szigorú diétát tartani - mikor mondtam neki, hogy ez vicces, mert amiről most letílt, azt mindent kaptam a kórházban. Hát igen, sajnos - felejtsem el, amit a kórházban kaptam. Sajnos nincs elég ember, nincs elég pénz, nincs elég...

Gondolom, az iskolákban is elsősorban a pénz kérdés dominál. Bár..., ahogy írod, hogy milyen drágák a kaják - elgondolkodtató, hogy akkor miért nem lehet normálisabb az étkeztetés?

villanyasz képe

villanyasz
4 éve

No !

Akkor ebböl kimaradt a menza kaja.

Az elmult 2 hónapban (véletlenül) volt alkalmam 4 iskolában menza kaját enni.
Hangsúlyozni szeretném, hogy én anno gyakorlatilag menza kaján nöttem fel és anno még Zánkán se tudták ezt a kérdést megoldani.
Tehát én a saját tapasztalataimhoz hasonlitom a menza kaját.

Iskolák:
1 alapitványi suli. Sacc/ kb rendben (hús  leves, rántott sajt - rizs valami süti) 800  Ft.

A többi
1 ált iskola, 1 gimi  jó nevű (Moriczhoz közel) 1 szakiskala.

A szaksuli kajája mondjuk ehető. Mondjuk, de jóindulattal.
A másik kettő szerintem mosléknak is rossz és nem vagyok egy válogatos tipus.

Az árak ált suli 658 Ft. gimi 920 Ft. szakiskola 550 Ft.

Ebbe az árakban az a röhej, hogy a legpocsékabb a legdrágább. Ez a gimi.

 

Kataaa képe

Kataaa
4 éve

Nagyon is tájékozott  vagy. Azonos véleményen vagyunk. A kormány inkább a  nem létező sikereiről szeret  beszélni. Az ilyen és  ehhez hasonló problémák, csak rontanának az " ő statisztikájukon" .

katiicabogar képe

katiicabogar
4 éve

Nagyon szomorú, hogy idáig jutottunk. Az meg egyenesen tragikus, hogy nem is hallani a kormány részéről, hogy mennyi éhező család van és, hogy segíteni akarnak rajtuk. Vagy csak én vagyok tájékozatlan?

Kataaa képe

Kataaa
4 éve

Nem baj, hogy éhezik a gyerek, van stadionunk és még épül... jól teljesítünk...